Bułeczki bez dodatku drożdży idą u mnie, jak woda. Nie ma przy nich dużo pracy
Domowe bułeczki są o niebo lepsze i o wiele tańsze od kupnych. Ten przepis znalazłam kilka lat temu w jednej z książek kucharskich i okazał się strzałem w dziesiątkę. Pyszna, słodka przekąska smakuje całej mojej rodzinie. Robię ją szybko z kilku składników. I choć nie dodaję drożdży, bułeczki i tak są pulchne i wyrośnięte.
Jak zrobić puszyste bułeczki bez dodatku drożdży?
Do zrobienia słodkich, puszystych bułeczek wcale nie potrzeba drożdży. Robię je z sześciu składników, które zawsze mam pod ręką, czyli z: mąki, sody oczyszczonej, jajka, kefiru, cukru i dżemu. Soda sprawia, że ciasto jest pulchne, a wcale nie trzeba odstawiać go do wyrastania. Kefir zaś dodaje bułeczkom lekkości. Jeśli chodzi o dżem, staram się sięgać po sezonowy. Jesienią zwykle jest to dżem lub powidła śliwkowe, którego zapas zawsze mam w spiżarni.
Jak zrobić słodkie bułeczki na sodzie?
Słodkie bułeczki na sodzie oczyszczonej robi się o wiele szybciej, niż drożdżowe. Ciasta nie trzeba bowiem długo wyrabiać, ani dwukrotnie odstawiać do wyrośnięcia. Mimo to są lekkie, puszyste i dosłownie rozpływają się w ustach.
Przepis: Słodkie bułeczki na sodzie
Słodkie bułeczki na sodzie nadziewane dżemem śliwkowym
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 125 w każdej porcji
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 400 ml kefiru
- słoiczek dżemu śliwkowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę przesiej do miski. Wsyp do niej sodę oczyszczoną i cukier, wymieszaj. Dodaj jajko i kefir, mieszaj lub miksuj, aż powstanie gładka, gęsta masa. Otrzymane ciasto podziel na 20 równych części. Z każdej uformuj kulkę, spłaszcz ją, nadziej dżemem i znów uformuj kulkę.
- Pieczenie bułeczekFormę ceramiczną lub metalową wysmaruj masłem i oprósz tartą bułką. Ułóż w niej bułeczki, zachowując między nimi kilku centymetrowe odległości. Bułeczki piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeszcze ciepłe możesz posypać cukrem pudrem.
Czym jeszcze można nadziać słodkie bułeczki?
Bułeczki na sodzie możesz nadziać dowolnym dżemem lub konfiturą oraz świeżymi owocami. W tym drugim przypadku doskonale sprawdzą się: maliny, borówki, śliwki, nektarynki, brzoskwinie, jabłka. Większe owoce najlepiej jest pokroić w kostkę. Każdą bułeczkę nadziej 1-2 łyżeczkami owoców. Wcześniej wymieszaj je z mąką ziemniaczaną, dzięki czemu nie puszczą soku w cieście i bułeczki ładnie wyrosną.