Zrolowałam naleśniki z 2 dodatkami i zrobiłam przekąskę cud-miód. Jest idealna również do pracy

Dodano:
Roladki naleśnikowe z łososiem Źródło: Shutterstock / DronG
W pracy często dopada mnie głód. Tracę wtedy siły i energię. Dlatego zawsze staram się zabrać z domu jakąś smaczną przekąskę. Ta z naleśników i wędzonej ryby jest nie tylko zdrowa, ale też pożywna. A robi się ją nadzwyczaj łatwo.

Proste i smaczne przekąski sprawdzają się w wielu sytuacjach. Głód możne nas bowiem dopaść nie tylko w domu, ale też w pracy czy na wycieczce. Warto wtedy mieć pod ręką coś o wiele pożywniejszego i zdrowszego, niż czekoladowy baton czy cukierek. Ja uwielbiam wytrawne, domowe przekąski, które można przygotować na wiele sposobów. Jeden z nich prezentuję poniżej. Przygotowanie tej przekąski nie jest trudne, liczy się natomiast ciekawy pomysł.

Jak przechowywać naleśniki?

Tę sycącą przekąskę często robię z naleśników, które np. zostały mi ze śniadania. Mam wtedy przy nich o wiele mniej pracy, a tak naprawdę smaczne roladki robię ekspresowo. Jak jednak przechowywać usmażone naleśniki, by nie wyschły? Wystudzone, ułożone na talerzu w stosik naleśniki należy przykryć drugim talerzykiem lub owinąć folią spożywcą. Całość trzeba wstawić do lodówki i zużyć w ciągu 1-2 dni.

Jak zrobić przekąskę z naleśników i łososia?

Jeśli nie masz gotowych naleśników, przygotowanie roladek musisz rozpocząć od ich usmażenia. Naleśniki przed ułożeniem na nich składników muszą bowiem dobrze wystygnąć. Dzięki temu w większym stopniu zostaną zachowane cenne składniki znajdujące się w łososiu i rukoli.

Przepis: Roladki naleśnikowe z łososiem

Roladki naleśnikowe z wędzonym łososiem i rukolą

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 100 g rukoli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZ mąki, jajek, soli, oleju, mleka i wody przygotuj gładkie i niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 30 minut.
  2. Smażenie naleśnikówPatelnię do smażenia naleśników rozgrzej, możesz ją posmarować olejem. Wylej porcję ciasta i cienko rozprowadź ją po patelni, wykonując nią okrężne ruchy. Gdy naleśnik usmaży się z jednej strony, obróć go na drugą stronę i dosmaż. W ten sposób zużyj całe ciasto. Naleśniki wystudź.
  3. Przygotowanie roladekNa każdym naleśniku rozłóż plastry wędzonego łososia. Na jednym końcu połóż garść rukoli i owiń ją naleśnikiem z łososiem. Dość ścisłe roladki pokrój na 3-4 części.

Czym jeszcze można nadziać naleśnikowe roladki?

Roladki z wędzonym łososiem i rukolą robi się naprawdę szybko. Jednak czasami zamiast łososia używam twarożku. Najbardziej lubię twaróg kozi, choć dobrze też sprawdzi się kanapkowy, doprawiony czosnkiem lub chrzanem. W połączeniu z rukolą całość będzie smakowała doskonale. Oczywiście naleśniki można też zrolować np. z plastrami szynki gotowanej lub dojrzewającej, a także z suszonymi pomidorami i żółtym serem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...