Moja rodzina kocha sos bolognese, ale spaghetti z nim może się znudzić. Wtedy podaję go w ten sposób

Dodano:
Sos bolognese z nadziewanym lumaconi Źródło: Shutterstock / Alexander Prokopenko
Choć gęsty, aromatyczny sos z pomidorów i mięsa mielonego idealnie komponuje się z makaronem spaghetti, to nie zawsze mamy ochotę na klasyczne danie makaronowe. Wówczas serwuję sos bolognese z nietypowymi dodatkami, czyli wypełnionym serkiem ricotta makaronem lumaconi.

Sos bolognese może stanowić składnik różnych potraw. Często przygotowuję większą porcję sosu do makaronu, dzięki czemu zyskuję idealny dodatek m.in. do zapiekanki ziemniaczanej oraz tostów i domowej pizzy. Ostatnio odkryłem też patent na sos bolognese z lumaconi. Danie to jest efektowne i bardzo smaczne, a nie wymaga długiego przygotowania. Potrawy nie zapiekam w piekarniku. Doskonale sprawdzi się nie tylko na obiad, ale także sycącą kolację.

Jak zrobić sos bolognese z nadziewanym lumaconi?

Bazę potrawy stanowi sos bolognese, który możesz przygotować zarówno z passaty pomidorowej, jak i świeżych pomidorów oraz tych z puszki i przecieru pomidorowego w kartonie. Ja do sosu pomidorowego dodaję marchewkę, która doskonale równoważy kwaskowaty smak pomidorów. Możesz pominąć ten składnik i przygotować klasyczny sos pomidorowy z ulubionym mięsem mielonym lub dodać do sosu więcej warzyw (np. czerwoną, żółtą lub zieloną paprykę i papryczkę chili).

Polecam własnoręcznie zmielić umiarkowanie tłuste mięso lub poprosić o zmielenie wybranego kawałka na stoisku mięsnym. Do spaghetti bolognese idealnie pasuje zarówno wyrazista w smaku wołowina, jak i delikatna wieprzowina. Jeżeli chcesz zmniejszyć kaloryczność potrawy, to możesz użyć np. zmielonego schabu, filetu lub udźca z indyka/kurczaka.

Przepis: Sos bolognese z nadziewanym lumaconi

Potrawa wygląda bardzo apetycznie, co sprawia, że nawet niejadki z ochotą przystępują do degustacji.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
649 w każdej porcji

Składniki

  • 12 sztuk makaronu lumaconi

Na farsz do lumaconi:

  • 300 g sera ricotta
  • 2 gałązki bazylii
  • 1 gałązka oregano
  • sól i pieprz

Na sos bolognese:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie sosu bologneseMięso mielone wyjmij z lodówki, żeby lekko się ogrzało. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij cebulę i dodaj do niej czosnek. Smaż, cały czas mieszając – czosnek nie może mocno się przyrumienić, bo sos wyjdzie gorzki. Zwiększ moc palnika i dodaj mięso mielone. Za pomocą szpatułki rozłóż je na całej powierzchni patelni. Grudki z mięsa rozdrobnij je widelcem. Smaż wszystko na średnim ogniu, często mieszając. Mięso nie powinno puścić soków, bo zacznie się gotować. Jeżeli na patelni zacznie zbierać się płyn, to zwiększ moc palnika i odparuj jego nadmiar, cały czas mieszając. Gdy mięso mielone zmięknie i zacznie się rumienić, dodaj na patelnię marchewkę i smaż 3-4 minuty, często mieszając. Wlej na patelnię passatę pomidorową i zwiększ moc palnika. Gotuj sos, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar płynu odparuje. Sos powinien mieć gęstą konsystencję. Dopraw sos bolognese oregano, bazylią, solą i pieprzem. Zmniejsz moc palnika, przykryj patelnię pokrywką i gotuj sos jeszcze około 5 minut.
  2. Przygotowanie farszu do makaronu lumaconiBazylię oraz oregano umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oderwij listki (zostaw kilka listków bazylii do dekoracji potrawy) i posiekaj. Ilość świeżych ziół dopasuj do indywidualnych preferencji smakowych. Ser ricotta wymieszaj ze świeżymi ziołami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Gotowanie i faszerowanieMakaron lumaconi ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedź. Ciepły makaron wypełnij serowym farszem. W międzyczasie podgrzej sos bolognese.
  4. SerwowanieWyłóż na talerze gorący sos bolognese i ułóż na nim wypełniony serem ricotta makaron. Udekmoruj potrawę listkami bazylii. Możesz gorący sos dodatkowo posypać startym parmezanem lub innym serem.

Inne warianty nadzienia do muszli makaronowych

Do kremowego serka ricotta, którym wypełniam ugotowany makaron lumaconi, dodaję posiekane listki bazylii oraz oregano, które śmiało możesz zastąpić ziołami suszonymi. Ze smakiem lekkiego serka i sosu pomidorowego doskonale komponują się również inne zioła np. rozmaryn i natka pietruszki. Ser ricotta możesz natomiast zastąpić delikatnym twarożkiem wiejskim, a także wymieszanym z niewielką ilością śmietany lub jogurtu twarogiem w kostce.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...