Moja bratowa piecze dynię i łączy ją z 2 składnikami. Dawno nie jadłam tak dobrej sałatki

Dodano:
Sałatka z dynią Źródło: Shutterstock / Julie208
Lubię sałatki. Zwłaszcza smaczne, efektowne i oryginalne. Prawdziwą mistrzynią w ich przyrządzaniu jest moja bratowa, która potrafi doskonale zestawiać składniki. Ostatnio zaskoczyła mnie wyborną sałatką z dynią.

Dynia to niezwykle zdrowe warzywo, które wciąż rzadko gości w naszym menu. Zazwyczaj robimy z niej zupę krem, niektórzy marynują ją w occie lub dodają do zupy mlecznej. I zwykle na tym kończą się pomysły na wykorzystanie tego jesiennego warzywa. Jednak moja bratowa nawet z dyni potrafi wyczarować coś niezwykle smacznego. W ostatni weekend poczęstowała mnie piękną i pyszną sałatką. Jej głównym składnikiem była właśnie pieczona dynia.

Jak upiec dynię do sałatki?

Dynię przed dodaniem do sałatki należy upiec. Dzięki temu będzie miękka, kremowa i smaczna. By upiekła się jak należy, trzeba ją oczyścić, pokroić na małe kawałki, najlepiej w kostkę i przyprawić. Oprócz oprószenia solą i pieprzem, można ją też posypać ziołami, np. tymiankiem, rozmarynem. Teraz należy ją wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić olejem lub oliwą z oliwek i upiec. W temperaturze 200 stopni Celsjusza trwa to zwykle 20-25 minut.

Jak zrobić sałatkę z pieczoną dynią?

Gdy upieczona dynia wystygnie, można ją wykorzystać do przygotowania apetycznej sałatki. Moja bratowa dodała tego słodkawego warzywa także ostrawą rukolę oraz słoną fetę. Efekt był doskonały, a smak idealnie zbalansowany.

Przepis: Sałatka z dynią

Sałatka z pieczonej dyni, rukoli i sera feta

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g miąższu dyni
  • tymianek lub rozmaryn
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g rukoli
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki pestek dyni

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dyniDynię obierz, oczyść z nasion, pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Oprósz ją solą, pieprzem i ziołami, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Przesyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w 200 stopniach Celsjusza. Wystudź ją.
  2. Łączenie składnikówPestki dyni podpraż na suchej patelni, wystudź. Rukolę przebierz, opłucz, osusz, umieść w salaterce. Dodaj kawałki upieczonej dyni, a także pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetę. Posyp pestkami dyni.
  3. Wykańczanie sałatkiWymieszaj oliwę z oliwek, miód, ocet balsamiczny, odrobinę soli i pieprzu. Sosem polej sałatkę. Od razu podawaj.

Sałatka z dynią – wskazówki

Oto kilka podpowiedzi, dzięki którym sałatka z dynią wyjdzie smaczna i apetyczna.

  • Na sałatkę z dynią najlepiej jest wykorzystać mięsiste odmiany tego warzywa. Tu doskonale sprawdzi się dynia Hokkaido czy dynia piżmowa. Obie mają też cienką skórkę, więc tak naprawdę nawet nie trzeba ich obierać.
  • Rukolę w sałatce z dynią można zastąpić szpinakiem, roszponką lub mieszanką różnych jadalnych liści, np. botwinki, rukoli, szpinaku.
  • Zamiast sera feta do sałatki z dynią można dodać ser z niebieską pleśnią. Jest on nieco mniej słony, ale też ma wyrazisty smak i aromat.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...