Robię nacięcia w polędwiczce i wciskam w nie 3 składniki. Mało pracy, a efekt nieziemski
Polędwiczka to najdelikatniejsza część wieprzowiny. Odpowiednio przyrządzona jest krucha i soczysta. Mięso to doskonale nadaje się do pieczenia i smażenia. Dziś pokażę wam, jak zrobić efektowną i pyszną polędwiczkę z piekarnika. Do jej przygotowania wystarczy kawałek tego mięsa i trzy popularne dodatki. Taki obiad robi się na tyle szybko, że można go przygotować nawet w tygodniu. Wygląda natomiast tak elegancko, że zasługuje na odświętny stół.
Jakie dodatki pasują do polędwiczki wieprzowej?
Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, którego smak można podkreślać wieloma dodatkami. Najprostszy sposób jej przyrządzenia, polega na natarciu jej solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami albo musztardą i miodem i upieczeniu. Jednak przed umieszczeniem w piekarniku polędwiczkę można też nadziać rozmaitymi składnikami. Dobrze będzie do niej pasować farsz pieczarkowy, z grzybów leśnych, szpinakowy czy owocowy, np. z suszonych śliwek, świeżych jabłek lub gruszek. Do polędwiczki wieprzowej warto też dodać warzywa, np. marchewkę, por, cebulę. Smak i soczystość tego delikatnego mięsa doskonale podniesie wędzony boczek.
Jak przygotować nadziewaną polędwiczkę z piekarnika?
Przygotowanie polędwiczki do pieczenia jest niezwykle proste. Potem pozostanie tylko czekać, aż mięso się upiecze. Na szczęście trwa to tylko pół godziny. W tym czasie zwykle obieram i gotuję ziemniaki, które doskonale pasują do tego pysznego obiadu.
Przepis: Polędwiczka pieczona z trzema dodatkami
Polędwiczka wieprzowa pieczona z dodatkiem wędzonego boczku, cebuli i jabłka
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 520 w każdej porcji
Składniki
- 700 g polędwiczki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- rozmaryn
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 cebuli
- 1 jabłko
- 100 g boczku wędzonego w plasterkach
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaPolędwiczkę opłucz, osusz. Natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, rozmarynem i oliwą. Skrop octem jabłkowym, odstaw na godzinę do lodówki.
- Krojenie dodatkówCebulę obierz, pokrój w półplasterki. Jabłko umyj, przekrój na cztery części, usuń gniazdo nasienne, pokrój w półplasterki. Każdy plasterek boczku przekrój na dwa kawałki, złóż na pół.
- Nadziewanie i pieczenie polędwiczkiPatelnię rozgrzej, zrumień na niej polędwiczkę. Ułóż ją w naczyniu żaroodpornym i natnij na głębokość ok. 3 cm co 2 cm. W każde nacięcie włóż po kawałku boczku, jabłka i cebuli. Naczynie przykryj i piecz polędwiczkę ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Pieczona polędwiczka – wskazówki
Oto kilka wskazówek, dzięki którym pieczona polędwiczka będzie miała doskonały smak.
- Polędwiczkę wieprzową przed pieczeniem warto zamarynować. Proces ten podniesie jej smak i aromat. To delikatne mięso nie wymaga długiego trzymania w marynacie. Wystarczą 1-2 godziny.
- Przed wstawieniem do piekarnika polędwiczkę warto obsmażyć. W wyniku zrumienienia na patelni, na powierzchni polędwiczki powstanie skórka, która utrudni wypływanie z niej soków. Smażenie doda też mięsu smaku i apetycznego wyglądu.
- Po wyjęciu z piekarnika, upieczoną polędwiczkę warto pozostawić w spokoju na 5-10 minut. W tym czasie zawarte w niej soki równomiernie się rozejdą, dzięki czemu mięso będzie smaczniejsze.