Robię nacięcia w polędwiczce i wciskam w nie 3 składniki. Mało pracy, a efekt nieziemski

Dodano:
Polędwiczka pieczona z jabłkiem Źródło: Shutterstock / Monika_1
Oto obiad, który w zasadzie robi się sam, a wygląda i smakuje doskonale. Przygotujecie go raz-dwa z polędwiczki wieprzowej i trzech dodatków. Potem pozostanie poczekać pół godziny, aż całość się upiecze.

Polędwiczka to najdelikatniejsza część wieprzowiny. Odpowiednio przyrządzona jest krucha i soczysta. Mięso to doskonale nadaje się do pieczenia i smażenia. Dziś pokażę wam, jak zrobić efektowną i pyszną polędwiczkę z piekarnika. Do jej przygotowania wystarczy kawałek tego mięsa i trzy popularne dodatki. Taki obiad robi się na tyle szybko, że można go przygotować nawet w tygodniu. Wygląda natomiast tak elegancko, że zasługuje na odświętny stół.

Jakie dodatki pasują do polędwiczki wieprzowej?

Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, którego smak można podkreślać wieloma dodatkami. Najprostszy sposób jej przyrządzenia, polega na natarciu jej solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami albo musztardą i miodem i upieczeniu. Jednak przed umieszczeniem w piekarniku polędwiczkę można też nadziać rozmaitymi składnikami. Dobrze będzie do niej pasować farsz pieczarkowy, z grzybów leśnych, szpinakowy czy owocowy, np. z suszonych śliwek, świeżych jabłek lub gruszek. Do polędwiczki wieprzowej warto też dodać warzywa, np. marchewkę, por, cebulę. Smak i soczystość tego delikatnego mięsa doskonale podniesie wędzony boczek.

Jak przygotować nadziewaną polędwiczkę z piekarnika?

Przygotowanie polędwiczki do pieczenia jest niezwykle proste. Potem pozostanie tylko czekać, aż mięso się upiecze. Na szczęście trwa to tylko pół godziny. W tym czasie zwykle obieram i gotuję ziemniaki, które doskonale pasują do tego pysznego obiadu.

Przepis: Polędwiczka pieczona z trzema dodatkami

Polędwiczka wieprzowa pieczona z dodatkiem wędzonego boczku, cebuli i jabłka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
520 w każdej porcji

Składniki

  • 700 g polędwiczki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 jabłko
  • 100 g boczku wędzonego w plasterkach
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaPolędwiczkę opłucz, osusz. Natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, rozmarynem i oliwą. Skrop octem jabłkowym, odstaw na godzinę do lodówki.
  2. Krojenie dodatkówCebulę obierz, pokrój w półplasterki. Jabłko umyj, przekrój na cztery części, usuń gniazdo nasienne, pokrój w półplasterki. Każdy plasterek boczku przekrój na dwa kawałki, złóż na pół.
  3. Nadziewanie i pieczenie polędwiczkiPatelnię rozgrzej, zrumień na niej polędwiczkę. Ułóż ją w naczyniu żaroodpornym i natnij na głębokość ok. 3 cm co 2 cm. W każde nacięcie włóż po kawałku boczku, jabłka i cebuli. Naczynie przykryj i piecz polędwiczkę ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Pieczona polędwiczka – wskazówki

Oto kilka wskazówek, dzięki którym pieczona polędwiczka będzie miała doskonały smak.

  • Polędwiczkę wieprzową przed pieczeniem warto zamarynować. Proces ten podniesie jej smak i aromat. To delikatne mięso nie wymaga długiego trzymania w marynacie. Wystarczą 1-2 godziny.
  • Przed wstawieniem do piekarnika polędwiczkę warto obsmażyć. W wyniku zrumienienia na patelni, na powierzchni polędwiczki powstanie skórka, która utrudni wypływanie z niej soków. Smażenie doda też mięsu smaku i apetycznego wyglądu.
  • Po wyjęciu z piekarnika, upieczoną polędwiczkę warto pozostawić w spokoju na 5-10 minut. W tym czasie zawarte w niej soki równomiernie się rozejdą, dzięki czemu mięso będzie smaczniejsze.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...