Swój ulubiony koktajl na śniadanie robię ze zdrowego płynu. Jest smaczny i poprawia pracę jelit

Dodano:
Koktajl na maślance z borówka amerykańską i bananem Źródło: Shutterstock / zefirchik06
Koktajl na maślance to moje ulubione „danie” na śniadanie. Robię go w 5 minut, smakuje nieziemsko i doskonale wpływa na pracę jelit. Musisz spróbować.

Lubię czasem sięgnąć po koktajl na śniadanie. Jest to szybki i dość tani sposób na przygotowanie bardzo sycącego posiłku. Do jego zrobienia zwykle biorę maślankę i sezonowe owoce. Najsmaczniejszą wersją takiego śniadania jest chyba połączenie borówki amerykańskiej i banana. Ma ono mnóstwo korzyści dla zdrowia.

Dlaczego warto wybrać koktajl na maślance?

Maślanka jest produktem nieocenionym. To nabiał lekkostrawny, bogaty w białko i wapń oraz witaminy z grupy B. Zawiera też niewiele tłuszczu i dużo probiotyków, które mogą korzystnie wpływać na odporność oraz florę bakteryjną jelit. Smak maślanki również jest dość przyjemny i idealnie pasuje do owoców.

U mnie w koktajlu na śniadanie królują borówki, które dostarczają mnóstwa przeciwutleniaczy, chroniących komórki organizmu przed wolnymi rodnikami i nowotworami. Wrzucam też banana, który dostarcza potasu i tryptofanu – składników korzystnie wpływających odpowiednio na samopoczucie i układ krążenie. Odrobina siemienia lnianego i cynamonu potęgują jeszcze korzystny wpływ koktajlu na maślance na układ pokarmowy.

Jak zrobić zdrowy koktajl na śniadanie?

Koktajl na śniadanie robię dosłownie w chwilę. Po prostu oczyszczam owoce i miksuję je z nabiałem, przyprawą i nasionkami lnu. Prostszej kombinacji wymyślić chyba nie można, a jej wypicie o poranku jest przyjemnością. Posiłek syci też na długo, więc zdecydowanie musisz go spróbować.

Przepis: Koktajl na maślance z borówką amerykańską i bananem

Pyszny koktajl na śniadanie, który pijam z ogromną ochotą.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
158 w każdej porcji

Składniki

  • 1 dojrzały banan
  • 140 g świeżej borówki amerykańskiej
  • 250 ml maślanki
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBanana obierz i pokrój na kawałki. Borówkę amerykańską opłucz. Owoce wrzuć do pojemnika blendera.
  2. Robienie koktajlu na maślanceOwoce połącz z maślanką, cynamonem i siemieniem lnianym. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Inne warianty koktajlu na maślance

Poza borówką amerykańską w tym koktajlu sprawdzą się inne owoce jagodowe. Sezon na nie jest dość krótki i poza nim używam mrożonych wersji. Zawierają niemal tyle samo składników odżywczych co świeże, a wystarczy je włożyć do lodówki wieczorem, by o poranku móc przygotować smaczny posiłek.

Zamiast cynamonu użyj kardamonu, a smak koktajlu na maślance też będzie świetny. Siemię lniane możesz z kolei zamienić na nasiona chia lub otręby pszenne czy owsiane. Opcją jest też posypanie koktajlu na śniadanie bezcukrową granolą. Zadaniem sypkiego dodatku jest dostarczenie większych ilości błonnika, który wydłuży uczucie sytości po posiłku.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...