Nie ma nic lepszego o poranku niż te domowe bułki. Przepis jest dziecinnie prosty

Dodano:
Bułeczki ze słonecznikiem Źródło: Shutterstock / Elizaveta Elesina
Te bułeczki śniadaniowe zrobi każdy i nie mam co do tego wątpliwości. Wychodzą nawet największym kulinarnym laikom. W wersji ze słonecznikiem biją na głowę wszystkie bułki z piekarni.

Podstawowy przepis na bułeczki śniadaniowe mam od mojej nastoletniej siostrzenicy, a to dla mnie najlepszy dowód, że z ich upieczeniem poradzi sobie każdy. Nie jestem mistrzynią pieczenia bułek i chlebów, ale do tych bułeczek śniadaniowych wracam często i nie zdarzyło się, aby wyszło coś nie tak. Wersja z ziarnami słonecznika jest jedną z moich ulubionych.

Jak zrobić bułeczki śniadaniowe ze słonecznikiem?

Najważniejsza w tym przepisie jest odrobina cierpliwości. Bo z jednej strony to czas poświęcony na dokładne wyrobienie ciasta, a z drugiej czas potrzebny na wyrośnięcie. Ciasto na bułki dobrze jest wyrabiać ok. 10-15 minut. Ja przyznaję, że tę czynność wykonuje za mnie robot z hakiem do wyrabiania. Zostawiam ciasto w misie robota, a ja mam czas na poranną kawę. Kiedy kończę ją dopijać, ciasto jest idealnie wyrobione. Oczywiście wszystko można zrobić ręcznie, a pracę przy zagniataniu ciasta drożdżowego potraktować jak dobrą, poranną rozgrzewkę.

Ważne jest, aby przed posypaniem bułek posmarować je dobrze jajkiem rozmąconym z mlekiem. Bez tego ziarenka odkleją się od bułek podczas pieczenia. Ja zwykle je dodatkowo lekko dociskam do ciasta i zawsze daję ich dość sporo. Z podanych proporcji wychodzi w zależności od wielkości ok. 8-12 bułeczek.

Przepis: Bułeczki śniadaniowe ze słonecznikiem

Prosty przepis na domowe pieczywo.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
263 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/3 kostki masła lub 5 łyżek oliwy
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 4 łyżki ziaren słonecznika

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaPrzesiej mąkę. Zrób zaczyn drożdżowy: wymieszaj drożdże z częścią ciepłego mleka, dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki wymieszaj z solą (najlepiej od razu w dużej misie). Do mąki dodaj pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj 10-15 minut. Odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  2. Pieczenie bułekRozgrzej piekarnik do 190 st. Celsjusza. Ciasto podziel na równe części. Uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem (możesz zrobić na bułkach charakterystyczne nacięcia), przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Jajko wymieszaj z mlekiem i posmaruj nim wierch bułek. Posyp pestkami słonecznika, lekko je dociskając do bułek. Piecz ok. 20 minut.

Jak podawać bułki ze słonecznikiem?

Świeże bułki, jeszcze lekko ciepłe są tak dobre, że ja zajadam je jedynie odrobiną masła lub plasterkiem żółtego sera. Ale oczywiście można podać je z dowolnymi dodatkami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Ja często jem je z miodem albo pastą z awokado. Moje siostrzenice robią z nich kanapki, które pakują sobie do szkoły.

Z lekko czerstwych bułeczek ze słonecznikiem można zrobić pyszne grzanki. Wystarczy pokroić je w plastry lub kostkę i podsmażyć na złoto na maśle. W takiej wersji są doskonałe jako dodatek do zup i sałatek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...