Tymi burgerami Jasiek Kuroń zaskoczył wszystkich. Bez węglowodanów, ale jakie pyszne!
Jasiek Kuroń chętnie dzieli się swoimi przepisami w mediach społecznościowych i nie jest tajemnicą, że dania z mięsa to jedna z jego specjalności. Teraz pokazał, jak zrobić soczyste burgery, ale bez bułek. „Skoro ma być gorąco, to podrzucam Wam także moje ulubione ostatnie odkrycie! Przepyszny, chrupiący, soczysty burger wołowy, w sam raz dla tych, którzy chcą się najeść bez mąki” – napisał.
Jak zrobić burgery – przepis Jaśka Kuronia
Już od samego patrzenia na film, który Jasiek Kuroń zamieścił w mediach społecznościowych, wielu pocieknie ślinka. Burgery Kuronia to soczyste mięso, prosty, ale dobry dressing, topiący się od gorącego mięsa ser, ogórki i... sałata. Ale nie jako dodatek, ale to, co w burgerach zastępuje bułki. Kuroń swoją kanapkę złożył, zawijając wszystko w chrupiące liście lodowej sałaty. Jasiek Kuroń przypomniał, że wołowina to doskonałe źródło białka w diecie. „Taki posiłek z pewnością każdego nasyci!” – nie ma wątpliwości znany kucharz. Zaleca, co podkreślił w przepisie, aby sięgnąć po dobrą, polską wołowinę.
Czy rzeczywiście można najeść się burgerem bez bułki? Kuroń nie ma wątpliwości, że tak. „Bez węglowodanów, ale jakie pyszne! Smacznego” – podsumował w mediach społecznościowych. Jego fani podzielili ten entuzjazm. „Cudowny przepis, po prostu od dziś ta kanapka będzie moją ulubioną”– to tylko z jeden z komentarzy.
Przepis: Burgery bez bułek
Przepis Jaśka Kuronia na burgery bez grama mąki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 801 w każdej porcji
Składniki
- 1 łyżka oleju
- 4 plastry cebuli o grubości 1 cm
- 400 g polskiej wołowiny
- sól, pieprz
- 2 plastry żółtego sera
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- 2 ogórki konserwowe
- 4 liście sałaty lodowej
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsa i cebuliGrube plastry cebuli wrzuć na gorący tłuszcz i smaż z obu stron. W tym czasie przygotuj mięso: do mielonej wołowiny dodaj sól i pieprz i wyrabiaj około minuty. Potem zwilżonymi dłońmi uformuj z mięsa kotlety na burgery.
- Smażenie mięsa, robienie sosuZdejmij z patelni cebulę i połóż na niej kotlety. Smaż z obu stron na złoto. W tym czasie przygotuj dressing: wymieszaj majonez z musztardą i keczupem.
- Składanie kanapkiNa liściu sałaty ułóż kolejno cebulę, mięso, ser, sos, plastry ogórka, cebulę i znowu sałatę.
Burgery bez bułek – inne pomysły
Jasiek Kuroń podkreślił, że do swoich burgerów możecie dołożyć ulubione dodatki. Nie wskazał też konkretnego żółtego sera, a doradził wprost: wybierzcie swój ulubiony.
Do burgerów możecie dołożyć dowolne pikle, ale też świeże warzywa, np. plasterki pomidorów, kawałki papryki, plasterki świeżego ogórka, ale też np. ser feta czy ser kozi – pełna dowolność. Możecie też użyć własnego, ulubionego dressingu.