Za tę surówkę bratowa powinna dostać medal. Jest prosta i pyszna, a wymaga tylko 3 składników
Surówka z kalarepy to moje odkrycie sezonu. Bratowa podała ją na naszym ostatnim spotkaniu przy stole i w mig oczarowała wszystkich jedzących. Wzięłam od niej przepis i przygotowałam ten pyszny dodatek do niedzielnego obiadu. Wszyscy byli zachwyceni.
Dlaczego warto wybrać surówkę z kalarepy?
Surówka do obiadu powinna być świeża i lekka. Kalarepa będzie doskonałym wyborem, bo jest soczysta i chrupiąca, a jej lekko słodki smak dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Bratowa z sukcesem połączyła ja z marchewką i pomidorkami cherry, zachwycając tym całą zgromadzoną przy stole rodzinę.
Taki dodatek świetnie ożywił dość nudny obiad składający się ze schabowego i ziemniaczanego purée, a przy okazji dostarczył mnóstwa witamin i minerałów m.in. witamin A i C, likopenu, potasu, magnezu czy błonnika. Do kompozycji wystarczyło dodać prosty sos na bazie oliwy z oliwek, by jej smak zapadł w pamięć na długo.
Jak zrobić smaczną surówkę do obiadu?
Wykonanie surówki z kalarepy zajmuje dosłownie chwilę. Bratowa powiedziała, że trzeba tylko oczyścić warzywa i je rozdrobnić – marchewkę i kalarepę na tarce, pomidorki po prostu przekroić. Potem już wystarczy całość polać oliwą z oliwek i oprószyć przyprawami. Prościej się chyba nie da.
Przepis: Surówka z kalarepy, marchewki i pomidorków
Prosta surówka do obiadu, która zachwyci nawet wybrednych.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 172 w każdej porcji
Składniki
- 1 średnia kalarepa
- 1 nieduża marchewka
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywMarchew i kalarepę umyj, obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn. Pomidorki koktajlowe opłucz, przetnij na pół.
- Robienie surówki z kalarepąWarzywa wrzuć do miski. Wlej oliwę z oliwek i sok z cytryny, wysyp przyprawy. Wymieszaj.
Jak podawać surówkę z kalarepy?
Jedną z opcji zaserwowania tej surówki do obiadu jest zestawienie jej ze wspomnianym już soczystym mięsem w panierce i delikatnymi ziemniakami. Możesz jednak z powodzeniem podać ją też w towarzystwie mięs pieczonych czy dać przyrządzanych na grillu, także wegetariańskich.
Jeśli do kompozycji dodasz kawałki kurczaka podsmażone z ziołami oraz kaszę lub makaron, uzyskasz smaczną i prostą sałatkę, która z powodzeniem zastąpi ci lunch do pracy lub kolację.
Inne warianty surówki z kalarepy
Bogatszy smak surówki z kalarepy uzyskasz, jeśli dodasz do niej świeżą paprykę. Wystarczy, że pokroisz ją cieniutkie paseczki, a całość nabierze jeszcze więcej smaku i kolorów. Zamiast pomidorków cherry możesz też wykorzystać pomidory malinowe lub bawole serce. Pokrój je w cienkie plastry, a surówka z kalarepy będzie się świetnie prezentowała na talerzu.