Wsypuję do twarożku prostą mieszankę i ekspresowo robię pyszne, zdrowe śniadanie

Dodano:
Twarożek z nasionami i pestkami Źródło: Shutterstock / Evgeny Tomeev
Rano na moim stole często gości twarożek. To dlatego, że jest pożywny i szybko można go zamienić w smaczne danie. Poza tym dobrze komponuje się z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Ostatnio często mieszam go z prostą mieszanką.

Twarożek na śniadanie to rzeczywiście bardzo dobry pomysł. To dlatego, że o tej porze dnia potrzebujemy białka, które działa wzmacniająco. Twarożek warto zjeść w towarzystwie zdrowego pieczywa, np. pełnoziarnistego czy razowego chleba lub bułek z ziarnami. Wtedy nasz organizm otrzyma też porcję wartościowych węglowodanów, czyli energii. Ja często wzbogacam twarożek nasionami i pestkami. To dlatego, że zawierają one dużo olejów, które poprawiają procesy myślowe i nie tylko.

Jakie cenne składniki znajdują się w pestkach i nasionach?

Pestki dyni i słonecznika oraz nasiona siemienia lnianego dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Wśród nich na uwagę zasługują zdrowe kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na pracę serca i mózgu, a także wspierają układ odpornościowy. Poza tym znajdziemy w nich też białko, błonnik, witaminy i sole mineralne. Jeśli chodzi o witaminy, to składniki te są bogate zwłaszcza w witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Pestki i nasiona zawierają też dużo magnezu, który korzystnie wpływa na serce, mięśnie i układ nerwowy.

Jak zrobić twarożek z pestkami i nasionami?

Twarożek z pestkami i nasionami to najszybsza wersja zdrowego śniadania. To dlatego, że mieszankę tych pestek i nasion można przygotować wcześniej i zawsze mieć ją pod ręką. Trzeba ją tylko trzymać w chłodnym miejscu, z dala od światła, bo zawarte w niej oleje dość szybko się psują.

Przepis: Twarożek z pestkami i nasionami

Twarożek śniadaniowy z pestkami dyni i słonecznika oraz nasionami siemienia lnianego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
270

Składniki

  • 100 g twarogu np. chudego, półtłustego
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mieszanki nasion siemienia lnianego oraz pestek dyni i słonecznika
  • 1 łyżka oleju lnianego lub słonecznikowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie twaroguTwaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem na w miarę gładką masę. Rozmieszaj go z jogurtem naturalnym.
  2. Wykańczanie twaroguDo twarogu wsyp mieszankę nasion i pestek. Dodaj też olej, trochę soli i pieprzu. Całość wymieszaj.

Co jeszcze warto dodać do twarożku z pestkami i nasionami?

Do twarożku z pestkami i nasionami można jak najbardziej dorzucić inne składniki. Doskonale będzie tu pasował posiekany szczypiorek, bazylia czy mięta. Świetnie będą się też z nim komponować owoce, np. borówki, maliny, truskawki, brzoskwinie, pomarańcze. Wtedy twarożek warto dosłodzić odrobiną miodu czy syropu klonowego. Jeśli jednak wolicie wytrawną wersję twarożku, dodajcie do niego pokrojone warzywa, np. rzodkiewki, ogórek, pomidor.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...