Nacięła polędwiczkę i wypełniła ją prostym farszem. Uwielbiam obiady u mojej bratowej
Potrawy powinny być nie tylko smaczne, ale też apetycznie podane. Moja bratowa jest mistrzynią w tej sztuce, bo prostym sposobem umie osiągnąć te dwa efekty. Ostatnio na obiad podała pieczone polędwiczki wieprzowe. Muszę przyznać, że ślinka ciekła na ich widok, a potem było tylko lepiej. Połączenie delikatnego, wieprzowego mięsa z aromatycznym farszem okazało się bardzo trafione. Warto znać ten przepis.
Jak piec polędwiczkę wieprzową, by była miękka i soczysta?
Polędwiczka to najdelikatniejsza część wieprzowiny. Potrafi wyjść miękka, krucha i soczysta, trzeba ją tylko odpowiednio przyrządzić. Tu największe znaczenie ma obróbka termiczna. Mięso to przed wstawieniem do piekarnika warto obsmażyć. Dzięki skórce, która powstanie na powierzchni polędwiczki, w mięsie zostaną zatrzymane zawarte w nim soki. Potem polędwiczkę należy umieścić w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika. Piekarnik powinien mieć temperaturę 180-200 stopni Celsjusza i wstawiamy do niego polędwiczkę na 15-20 minut. Nie należy przeciągać czasu, bo to delikatne mięso szybko wysycha i robi się twarde. Na soczystość polędwiczki doskonale wpływa też odpoczynek. Po wyjęciu z piekarnika mięso trzeba przykryć folią aluminiową i pozostawić na 5-10 minut. W tym czasie zawarte w nim soki równomiernie się rozejdą i potrawa wyjdzie pyszna.
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym farszem?
Przygotowanie tej potrawy należy rozpocząć od dwóch rzeczy. Pierwszą jest przyprawienie mięsa, drugą sporządzenie pieczarkowego farszu. Przed napełnieniem mięsa, musi on bowiem wystygnąć.
Przepis: Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami
Pieczona polędwiczka wieprzowa nadziewana pieczarkowym farszem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 460 w każdej porcji
Składniki
- 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 600 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina lub bulionu
Na farsz:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Marynowanie polędwiczkiPolędwiczkę oczyść z błon, opłucz, osusz. Natnij ją dość głęboko wzdłuż, uważając, by nie przeciąć jej do końca. Mięso natrzyj solą, pieprzem i papryką. Posmaruj mieszanką czosnku, soku z cytryny i oliwy. Odstaw ją na kilka 2-3 godziny w chłodne miejsce.
- Przygotowanie farszuPieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj posiekany czosnek, chwilę go przesmaż. Dodaj pieczarki, przesmaż je, co jakiś czas mieszając. Oprósz je solą i pieprzem, smaż, aż odparuje nadmiar płynu. Dodaj śmietankę i duś jeszcze chwilę, aż płyn zostanie wchłonięty. Farsz dopraw, wystudź.
- Nadziewanie i pieczenie polędwiczkiNacięcie w polędwiczce napełnij przygotowanym farszem. Mięso owiń nitką lub zepnij wykałaczkami, by farsz nie wypływał. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Zrumień na nich polędwiczkę. Przełóż do ją do naczynia do zapiekania, podlej winem lub bulionem. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Serwowanie polędwiczkiUpieczoną polędwiczkę wyjmij z piekarnika. Owiń ją folią aluminiową, pozostaw na 5 minut. Po tym czasie z mięsa usuń nitkę i wykałaczki. Polędwiczkę pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm. Podawaj np. z ziemniakami i surówką.
Sposoby na spięcie polędwiczki wieprzowej?
Nacięcie polędwiczki i napełnienie jej farszem, to tylko połowa sukcesu. Teraz trzeba zadbać o to, by farsz w czasie pieczenia i nakładania pozostał na swoim miejscu. Nie obędzie się więc, bez spięcia rozciętej polędwiczki. Można to zrobić na kilka sposobów. Jednym z nich jest ostrożne owinięcie jej kuchenną lub białą, bawełnianą nicią. Trzeba to zrobić na tyle umiejętnie, by farsz w czasie tego manewru nie wypadł i by został ściśnięty między dwoma częściami mięsa.
Do spięcia polędwiczki wieprzowej można też wykorzystać wykałaczki. Najlepiej poprzekłuwać nimi dwie części mięsa nad farszem, tak by powstało coś na podobieństwo drabinki. Teraz przeplatamy nitkę lub bawełniany sznurek między końcami wykałaczek i zaciskamy nitkę niczym gorset na polędwiczce. Przy takiej konstrukcji nie ma szans, by farsz uciekł z mięsa.