Zalewam wieczorem dwa składniki, a rano jem pyszne, zdrowe śniadanie. To moja ulubiona owsianka
Owsianka swoją odżywczą moc zawdzięcza płatkom owsianym. Jednak źródłem zdrowych składników w tym posiłku jest też napój mleczny, a także dodatek owoców czy orzechów. Od jakiegoś czasu do mojej owsianki dodaję małe, czarne nasionka chia. Są one zaliczane do superfoods, a więc produktów spożywczych, które są szczególnie cenne dla naszego organizmu. I muszę przyznać, że owsianka zyskuje dzięki nim nie tylko wyższą wartość odżywczą, ale też ciekawą konsystencję i wygląd.
Wartość odżywcza nasion chia
Małe nasionka chia pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej i są pozyskiwane z szałwii hiszpańskiej. Słowo „chia” w języku Majów oznaczało „siła” i odzwierciedlało wysoką wartość odżywczą tych nasion. I rzeczywiście nasiona chia kryją w sobie dużą moc. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na serce i mózg. Dostarczają też dużo błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego, daje uczucie sytości i pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Poza tym chia są też zasobne w białko, wapń, fosfor, cynk, mangan i magnez, a także w witaminy z grupy B. Dzięki tak bogatemu składowi działają wzmacniająco na organizm, dbają o zdrowe kości, zęby i mięśnie oraz wspomagają działanie układu nerwowego.
Choć uważa się, że nasiona siemienia lnianego doskonale zastępują chia, to ja jednak wolę chia. A to dlatego, że po napęcznieniu tworzą zawiesistą galaretę i apetycznie wyglądają. Z tego powodu często dodaję je nie tylko do owsianki, ale też do jogurtu, koktajli czy deserów.
Jak zrobić nocną owsiankę z chia, bananem i migdałami?
Nocna owsianka to jedno z moich ulubionych śniadań. To dlatego, że nastawiam ją wieczorem, gdy mam sporo czasu. A rano, gdy spieszę się do pracy, ewentualnie tylko dołożę do niej jakiś owoc i zajadam pyszne i zdrowe śniadanie. Poznajcie więc mój prosty sposób na pożywną i apetyczną owsiankę z chia, bananem i migdałami.
Przepis: Nocna owsianka z chia
Nocna owsianka z napojem roślinnym, nasionami chia, migdałami i bananem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 440 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki napoju roślinnego, np. migdałowego albo mleka krowiego
- 1 łyżka nasion chia
- 2 łyżeczki miodu
- 1 banan
- 1 łyżka migdałów
Sposób przygotowania
- Nastawianie owsiankiPłatki owsiane wsyp do miseczki, dodaj nasiona chia. Całość zalej zimnym lub przegotowanym, letnim mlekiem, wymieszaj. Zimną owsiankę wstaw na noc do lodówki.
- Wykańczanie owsiankiRano owsiankę możesz podgrzać i osłodzić do smaku. Dodaj do niej pokrojony w plasterki banan. Całość posyp posiekanymi migdałami.
Nocna owsianka – cenne wskazówki
Nocna owsianka ma tę zaletę, że robi się sama. Nie trzeba jej gotować, a tylko zalać płynem i dać płatkom owsianym spokojnie napęcznieć. A oto kilka wskazówek dotyczących jej przygotowania.
- Nocną owsiankę zalewa się zwykle zimnym płynem i wstawia do lodówki. Można jednak zalać ją ciepłym mlekiem czy wodą, a gdy już napęcznieje i wystygnie, wstawić całość do lodówki.
- Jeśli lubicie ciepłą owsiankę, rano nocną owsiankę możecie podgrzać w kuchence mikrofalowej.
- Nocną owsiankę można rano wzbogacić ulubionymi dodatkami. Ja dodaję zwykle kawałki banana, ale można też dorzucić do niej np.: morele, brzoskwinie, borówki, maliny czy kiwi. Dobrym dodatkiem będą też posiekane orzechy, a nawet starta, gorzka czekolada.