Zalewam wieczorem dwa składniki, a rano jem pyszne, zdrowe śniadanie. To moja ulubiona owsianka

Dodano:
Owsianka z bananem i chia Źródło: Shutterstock / homydesign
Owsianka to wartościowy posiłek, na którego przepisy się nie kończą. Dziś pokażę wam, jak robię moją ulubioną wersję tego pożywnego śniadania. Nastawiam ją wieczorem, a rano jest gotowa do jedzenia.

Owsianka swoją odżywczą moc zawdzięcza płatkom owsianym. Jednak źródłem zdrowych składników w tym posiłku jest też napój mleczny, a także dodatek owoców czy orzechów. Od jakiegoś czasu do mojej owsianki dodaję małe, czarne nasionka chia. Są one zaliczane do superfoods, a więc produktów spożywczych, które są szczególnie cenne dla naszego organizmu. I muszę przyznać, że owsianka zyskuje dzięki nim nie tylko wyższą wartość odżywczą, ale też ciekawą konsystencję i wygląd.

Wartość odżywcza nasion chia

Małe nasionka chia pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej i są pozyskiwane z szałwii hiszpańskiej. Słowo „chia” w języku Majów oznaczało „siła” i odzwierciedlało wysoką wartość odżywczą tych nasion. I rzeczywiście nasiona chia kryją w sobie dużą moc. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na serce i mózg. Dostarczają też dużo błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego, daje uczucie sytości i pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Poza tym chia są też zasobne w białko, wapń, fosfor, cynk, mangan i magnez, a także w witaminy z grupy B. Dzięki tak bogatemu składowi działają wzmacniająco na organizm, dbają o zdrowe kości, zęby i mięśnie oraz wspomagają działanie układu nerwowego.

Choć uważa się, że nasiona siemienia lnianego doskonale zastępują chia, to ja jednak wolę chia. A to dlatego, że po napęcznieniu tworzą zawiesistą galaretę i apetycznie wyglądają. Z tego powodu często dodaję je nie tylko do owsianki, ale też do jogurtu, koktajli czy deserów.

Jak zrobić nocną owsiankę z chia, bananem i migdałami?

Nocna owsianka to jedno z moich ulubionych śniadań. To dlatego, że nastawiam ją wieczorem, gdy mam sporo czasu. A rano, gdy spieszę się do pracy, ewentualnie tylko dołożę do niej jakiś owoc i zajadam pyszne i zdrowe śniadanie. Poznajcie więc mój prosty sposób na pożywną i apetyczną owsiankę z chia, bananem i migdałami.

Przepis: Nocna owsianka z chia

Nocna owsianka z napojem roślinnym, nasionami chia, migdałami i bananem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki napoju roślinnego, np. migdałowego albo mleka krowiego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 banan
  • 1 łyżka migdałów

Sposób przygotowania

  1. Nastawianie owsiankiPłatki owsiane wsyp do miseczki, dodaj nasiona chia. Całość zalej zimnym lub przegotowanym, letnim mlekiem, wymieszaj. Zimną owsiankę wstaw na noc do lodówki.
  2. Wykańczanie owsiankiRano owsiankę możesz podgrzać i osłodzić do smaku. Dodaj do niej pokrojony w plasterki banan. Całość posyp posiekanymi migdałami.

Nocna owsianka – cenne wskazówki

Nocna owsianka ma tę zaletę, że robi się sama. Nie trzeba jej gotować, a tylko zalać płynem i dać płatkom owsianym spokojnie napęcznieć. A oto kilka wskazówek dotyczących jej przygotowania.

  • Nocną owsiankę zalewa się zwykle zimnym płynem i wstawia do lodówki. Można jednak zalać ją ciepłym mlekiem czy wodą, a gdy już napęcznieje i wystygnie, wstawić całość do lodówki.
  • Jeśli lubicie ciepłą owsiankę, rano nocną owsiankę możecie podgrzać w kuchence mikrofalowej.
  • Nocną owsiankę można rano wzbogacić ulubionymi dodatkami. Ja dodaję zwykle kawałki banana, ale można też dorzucić do niej np.: morele, brzoskwinie, borówki, maliny czy kiwi. Dobrym dodatkiem będą też posiekane orzechy, a nawet starta, gorzka czekolada.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...