To moje ulubione śliwkowe przetwory. Robię je według starej receptury z samych owoców

Dodano:
Powidła śliwkowe Źródło: Shutterstock / Emmily
Choć wiele przetworów można kupić, zawsze staram się własnoręcznie przygotować kilka słoiczków owocowych pyszności. Wśród nich są tradycyjne powidła śliwkowe, robione według przepisu mojej babci.

Moje domowe przetwory tym przewyższają kupne, że nie zawierają żadnych zbędnych dodatków, ani ulepszaczy. Są pełne owoców i co najwyżej dosłodzone cukrem. Jeśli jednak chodzi o powidła, robię je bez dodatku cukru. Naturalna słodycz owoców jest wystarczająca, by przetwory były smaczne i trwałe. Tak robiła moja babcia, tak robi moja mama i ja.

Jakie śliwki są najlepsze na powidła?

Na powidła śliwkowe bezapelacyjnie najlepsze są śliwki węgierki. To dlatego, że mają mięsisty miąższ i słodko-winny smak, a także zawierają niewiele soku. Dzięki temu po wysmażeniu powidła robią się gęste, aksamitne i mają wyrazisty smak. By przygotować powidła bez dodatku cukru, należy wybierać dobrze dojrzałe owoce. Powinny być miękkie, najlepiej z pomarszczoną skórką przy ogonku. Takie są bowiem najsłodsze i najkrócej trzeba je smażyć. Owoce absolutnie nie mogą mieć śladów zepsucia. Oczywiście można robić powidła z innych odmian śliwek. Trzeba jednak liczyć się z tym, że będą wymagały dłuższego smażenia, a ich smak nie będzie taki wyrazisty.

Jak zrobić powidła śliwkowe?

Moje powidła śliwkowe smakują, jak ze spiżarni babci, bo są robione według jej receptury. Babcia nigdy nie dodawała do nich cukru, tylko na tyle długo smażyła śliwki, aż uzyskały odpowiednią gęstość i słodycz. I takie przetwory są najsmaczniejsze.

Przepis: Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe bez dodatku cukru

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
2 godz. 40 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
45 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kg dobrze dojrzałych śliwek węgierek

Sposób przygotowania

  1. Smażenie śliwekŚliwki umyj, osusz. Każdą przekrój na połowę, usuń pestkę. Śliwki wsyp do garnka z szerokim, grubym dnem. Zagotuj je na średnim ogniu, a potem zmniejsz ogień i smaż je ok. 1,5 godziny, często mieszając. Po tym czasie garnek przykryj i odstaw śliwki do wystygnięcia.
  2. Zagęszczanie powidełNastępnego dnia znów podgrzewaj śliwki na niedużym ogniu. Co jakiś czas, je zamieszaj, by się nie przypaliły. Smaż je ok. godzinę, aż zrobią się gęste. Możesz je zblendować na gładką masę.
  3. Napełnianie słoikówGorącymi powidłami napełnij czyste, wyparzone słoiczki. Wytrzyj krawędzie słoików do sucha, nałóż pokrywki, szczelnie zakręć. Słoiki ustaw na pokrywkach na ściereczce i pozostaw do wystygnięcia.

Wskazówki: Powidła śliwkowe najlepiej jest smażyć w szerokim rondlu lub garnku. Dzięki temu będzie większa powierzchnia parowania i masa szybciej nabierze odpowiedniej gęstości. Jeśli śliwki są mało słodkie, można w czasie smażenia dodać do nich ok. 100 g cukru.

Czym można doprawić powidła śliwkowe?

Osobiście nie przepadam za powidłami śliwkowymi z dodatkami. Jeśli jednak chcecie, możecie do nich wsypać trochę mielonego cynamonu, kardamonu, goździków, anyżu, a nawet gałki muszkatołowej czy imbiru. Smak powideł śliwkowych doskonale przełamie też sok z cytryny lub odrobina rumu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...