Wrzucam te cukierki do garnka i robię z nich pyszny deser. Rodzina jadłaby go na okrągło
Smak cukierków krówek zna chyba każdy. Są karmelowe, mleczne i aksamitne. Niektóre do tego się ciągną, choć można też kupić kruchą wersję krówek. Jeśli tak, jak ja, jesteście wielbicielami tych cukierków, z pewnością też pokochacie deser przygotowany na ich bazie. Wywodzi się z kuchni brytyjskiej i robi się go zwykle z masła, brązowego cukru, śmietany i wanilii. Ja jednak znam przepis na szybszą wersję tego przysmaku, która bazuje na krówkach właśnie.
Jakie krówki są najlepsze na deser karmelowy?
Szybki deser karmelowy można zrobić z użyciem cukierków krówek. Najlepiej do tego celu wybrać krówki-ciągutki, bo szybciej się rozpuszczają i gwarantują aksamitną konsystencję deseru. A jak poznać, czy krówki rzeczywiście są takie, jak trzeba? Krówki-ciągutki są miękkie, więc wystarczy ścisnąć je przez opakowanie, by przekonać się o tym, czy cukierki ustępują pod naporem palców.
Jak zrobić deser karmelowy z krówek?
Klasyczny deser karmelowy przyrządza się, rozpuszczając masło z cukrem i gotując całość do momentu, aż mieszanina nabierze ciemnobrązowego koloru. Trzeba tu jednak uważać, by masa się nie przypaliła, bo wtedy nabierze gorzkawego smaku. Z tego powodu deser ten łatwiej jest zrobić z cukierków krówek.
Przepis: Deser karmelowy z krówek
Aksamitny deser o karmelowo-mlecznym smaku
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Brytyjska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
- 200 g cukierków krówek
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Rozpuszczanie cukierkówW rondelku podgrzej mleko, by było gorące, ale nie wrzące. Dodaj krówki i mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Wtedy dodaj do niej śmietanę i masło i całość mieszaj, podgrzewając, aż masło się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami.
- Zagęszczanie deseruSkrobię kukurydzianą rozmieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewaj ją do gorącego płynu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Mieszając, całość gotuj na małym ogniu, aż deser zgęstnieje. Wtedy dopraw go solą i wanilią.
- Chłodzenie deseruDeser rozlej do pucharków lub miseczek. Wystudź go, a potem wstaw na kilka godzin do lodówki, by stężał.
Deser karmelowy – cenne wskazówki
Oto kilka wskazówek, które pomogą wam przygotować pyszny deser karmelowy:
- W czasie rozpuszczania krówek, masę należy ciągle mieszać, by się nie przypaliła, a cukierki dokładnie się rozpuściły.
- Do zagęszczania deseru używa się skrobi kukurydzianej. Wcześniej należy ją starannie rozmieszać w odrobinie zimnej wody, by nie było grudek.
- Po dodaniu skrobi deser należy podgrzewać, mieszając do czasu, aż zgęstnieje.
- Gęsty, gorący deser warto doprawić do smaku ekstraktem waniliowym i szczyptą soli.
- Dobrze ciepły deser należy rozlać do miseczek lub pucharków i przestudzić. Potem wstawić na 2-4 godziny do lodówki, by dobrze stężał. Warto go wtedy przykryć folią spożywczą, która uchroni deser przed obsychaniem i powstaniem „skórki” na jego powierzchni.
- Przed podaniem deser warto posypać posiekanymi orzechami, cukierkami krówkami lub czekoladą. Można go też ozdobić bitą śmietaną.