Ten zdrowy deser robię w 5 minut tylko z 4 składników. Jest pyszny i nie idzie w boczki

Dodano:
Zdrowy deser jogurtowy Źródło: Pixabay / RitaE
Choć uwielbiam domowe wypieki i ciasta bez pieczenia, to często robię też lekkie przekąski na bazie owoców, jogurtu naturalnego i dodających energii płatków muesli. Sprawdź, jak zrobić ekspresowy i zdrowy deser, który idealnie sprawdzi się podczas letnich upałów.

Połączenie jogurtu naturalnego, owoców i chrupiących płatków to idealny przepis na orzeźwiający, zdrowy deser w pucharkach. Latem to mój numer jeden wśród szybkich, słodkich przekąsek, po które sięgam pomiędzy posiłkami. Do deseru nie dodaję cukru – za słodki smak przekąski odpowiadają dojrzałe owoce.

Jak w 5 minut zrobić zdrowy deser w pucharkach?

Zdrowy deser zrobisz raz-dwa, przekładając składniki do pucharków. Deser nie wymaga chłodzenia – najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, bo wówczas płatki muesli przyjemnie chrupią. Polecam zalać owoce i płatki mocno schłodzonym, delikatnym w smaku jogurtem naturalnym (jogurt powinien być rzadki), dzięki czemu deser będzie nie tylko obłędnie smakował, ale także pomoże się ochłodzić w czasie upałów.

Smak jogurtu możesz modyfikować, dodając do niego np. odrobinę ekstraktu waniliowego lub sok i skórkę z cytrusów. Przed otarciem skórki z cytryny, pomarańczy lub limonki pamiętaj, aby wyszorować i sparzyć owoc wrzątkiem. Jeżeli wolisz słodsze desery, to do jogurtu możesz również dodać nieco cukru lub miodu. Do przygotowania deseru możesz użyć ulubionych owoców np. truskawek, malin, porzeczek, jagód, borówek, poziomek, winogron lub mango. Wyśmienicie smakuje również zdrowy deser w jesiennej odsłonie, czyli z dodatkiem jabłek lub gruszek i odrobiny cynamonu.

Pod przepisem znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym przygotujesz chrupiące, domowe płatki muesli, które później wykorzystasz nie tylko jako dodatek do deserów, ale także podstawę zdrowego śniadania.

Przepis: Zdrowy deser jogurtowy

Z poniższych proporcji składników zrobisz 4 duże porcje deseru w szklankach lub pucharkach o pojemności 300 ml.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
4

Składniki

  • 600 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g jeżyn
  • 250 g truskawek
  • 1 szklanka płatków muesli

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówTruskawki i jeżyny umyj oraz osusz. Oderwij szypułki truskawek, ale pozostaw kilka owoców z listkami do dekoracji deseru. Odłóż również do dekoracji kilka jeżyn. Truskawki bez szypułek pokrój na mniejsze kawałki. Jogurt naturalny przełóż do miski lub dzbanka i wymieszaj.
  2. WykonaniePrzygotuj pucharki. Układaj warstwami płatki muesli, pokrojone truskawki i jeżyny. Zalej owoce i płatki jogurtem oraz udekoruj wierzch deseru owocami.

Jak zrobić domowe płatki muesli?

Zrobienie domowego muesli bez zbędnych dodatków nie jest trudne. Wystarczy kupić kilka rodzajów pełnoziarnistych płatków np. płatki owsiane, jęczmienne, orkiszowe, gryczane i kukurydziane, dodać posiekane orzechy np. włoskie lub laskowe i wymieszać w dowolnych proporcjach, a następnie podprażyć w piekarniku na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Można również dodać ulubione suszone owoce np. żurawinę, morele, rodzynki, jabłka, wiórki kokosowe lub owoce liofilizowane.

Domowe muesli możesz łatwo zmienić w chrupiącą granolę. Wystarczy, że wymieszasz muesli z miodem lub cukrem, rozłożysz cienką warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i upieczesz. Po wystudzeniu płatki są bardzo chrupiące i mają słodki smak.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...