Ta zupa jest prostsza w przygotowaniu niż rosół. Szef kuchni pokazał jak ją zrobić

Dodano:
Zupa pho Źródło: Shutterstock / Jakub Zajic
Zupa pho pojawiła się w moim domu za sprawą znajomego szefa kuchni. Stwierdził on, że jest łatwiejsza w przygotowaniu niż rosół. Postanowiłam sprawdzić, czy ma rację.

Zupa pho jest kultową wietnamską potrawą, która zdobyła rzesze zwolenników na całym świecie. Początkowo była prostym posiłkiem robotników, który miał sycić na długie godziny. Nie inaczej jest z każdą zupą na solidnym mięsnym wywarze.

W moim menu azjatyckie danie pojawiło się przypadkiem, gdy znajomy kucharz podał w wątpliwość prostotę przygotowania polskiego rosołu. Stwierdził, że jego zdaniem zupa pho jest łatwiejsza dla osób początkujących w kulinariach. Ponieważ nie do końca się z nim zgadzałam, wzięłam przepis i zmierzyłam się z nim w domowym zaciszu. Nie żałowałam, bo smak z miejsca mnie oczarował.

Jak smakuje zupa pho?

Sercem zupy pho jest wywar gotowany na wołowych kościach. Wzbogaca się go o aromatyczne i zdrowe składniki takie jak opiekana cebula, korzeń imbiru czy przyprawy korzenne m.in. anyż, kardamon i cynamon. Choć dla osób niezaznajomionych z kuchnią azjatycką takie smaki w zupie przypominającej rosół mogą być co najmniej nie na miejscu, zapewniam, że pasują i tworzą harmonijną kompozycję. Zachęcam, zaopatrzyć się w niezbędne składniki i przetestować to kosztujące niemało w lokalach gastronomicznych danie. Nie mów tylko bliskim, co dodałaś, bo mogą odmówić zjedzenia, a byłoby szkoda.

Jak zrobić zupę pho?

Wykonanie azjatyckiego dania jest bardzo proste. Mięso umieszczasz w garnku wraz z warzywami i rozdrobnionymi przyprawami. Gotujesz przez kilka godzin na wolnym ogniu, w międzyczasie przygotowując wybrane dodatki oraz makaron ryżowy. Prościej się nie da.

Przepis: Zupa pho

Azjatyckie danie, którego wykonanie jest prostsze niż gotowanie rosołu.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wietnamska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
4 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg wołowych kości szpikowych
  • 1 kg udźca wołowego
  • 1,5 litra wody
  • 400 g makaronu ryżowego
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm korzenia imbiru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 laski cynamonu
  • 3 ziarna kardamonu
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMakaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu (zwykle 5-6 minut, w osolonym wrzątku). Ziarna kardamonu i pieprzu rozetrzyj w moździerzu. Zamknij w gazie wraz z anyżem i cynamonem.
  2. Nastawienie bulionu wołowegoKości wołowe i udziec wrzuć do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj nieobraną cebulę, czosnek i imbir. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika, włóż gazę z przyprawami ziarnistymi i gotuj przez 4 godziny. Dopraw sosem rybnym i solą. Wyjmij gazę i przecedź.
  3. Składanie zupy phoW miskach umieść porcje makaronu ryżowego oraz plastry ugotowanego udźca . Wlej bulion wedle uznania.

Jak podać azjatyckie danie?

Do zupy pho, podobnie zresztą jak do rosołu, możesz wrzucić zieleninę. Polecam dodatek kolendry, jeśli lubisz jej smak. Świetny będzie też szczypiorek. Jeśli lubisz dania pikantne, zaopatrz się w sos sriracha. Doda ognia treściwemu wołowemu bulionowi i pobudzi przemianę materii jeszcze bardziej. Porcję azjatyckiego dania polecam też skropić sokiem z cytryny lub limonki. Sycąca zupa zyska na lekkości i świeżości.

Inne warianty zupy pho

Tradycyjnie do zrobienia azjatyckiego dania używa się wołowiny. Możesz jednak pokusić się o dodanie kurczaka. Pamiętaj tylko, że niektórym jego częściom nie służy mu bardzo długie gotowanie. Widziałam też wegetariańskie wersje zupy pho, ale ich zrobienie wymaga już sprawnego posługiwania się dodatkami budującymi smak umami takimi jak sos sojowy, papryka wędzona czy azjatyckie grzyby. Jeśli masz ochotę, eksperymentuj. Być może odkryjesz jeszcze pyszniejsze danie.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...