Moja rodzina uwielbia to zdrowe mięso. Zwłaszcza gdy jest doprawione tym ziołem i upieczone
Moja rodzina lubi mięsne obiady. Najczęściej przyrządzam im dania z kurczaka lub wieprzowiny. Jednak wszystko co smaczne, może się znudzić. Dlatego czasami sięgam po mięso indycze. Może nie jest tak łatwo dostępne i tanie, jak kurczak czy wieprzowina, ale bardzo smaczne i zdrowe. Przerabiam je zwykle na pieczeń, a wcześniej tylko doprawiam czosnkiem i aromatycznym ziołem i wstawiam do piekarnika. Nie wymaga długiego pieczenia, a jest miękkie i soczyste.
Jak wybrać dobrej jakości mięso indycze?
Mięso indycze nie jest tak popularne w naszych sklepach, jak kurczak czy wieprzowina, jednak bez problemu można je kupić. Zazwyczaj sprzedawany jest filet z piersi i udziec indyczy oraz szyja, skrzydło i podudzie. Jak wybrać świeże mięso indycze? Oczywiście należy zwrócić uwagę na jego wygląd, a więc na to, czy ma różowy kolor, brak przebarwień i obsuszonych fragmentów. Jeśli te warunki są spełnione, mięso warto też powąchać. Potrafi bowiem dość szybko nabrać nieprzyjemnych nut zapachowych. Zwłaszcza, gdy leży luzem w ladzie chłodniczej i ma dostęp powietrza.
Udziec indyczy zwykle sprzedawany jest z kością. Bardzo się z tego cieszę, bo wytrybowaną kość dorzucam potem do rosołu lub gotuję na niej wywar na zupę. A wykrawając kość z udźca otrzymuję dwa kawałki mięsa – większy i mniejszy. Przyprawiam je i piekę w żaroodpornym naczyniu.
Jak upiec udziec z indyka?
Gdy kupię udziec indyczy z kością, najpierw trybuję kość i przeznaczam ją na zupę. A kawałki mięsa szybko przyprawiam czosnkiem, solą, pieprzem, papryką i estragonem i wstawiam do piekarnika. Estragon moim zdaniem jest ziołem idealnie pasującym do mięsa indyczego. Nadaje mu ziołowego aromatu i słodkawych nut smakowych.
Przepis: Pieczony udziec indyczy
Aromatyczne, pieczone mięso z udźca indyczego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- 1 udziec indyczy z kością ok. 1,4 kg
- 4 ząbki czosnku
- estragon
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaUdziec opłucz, osusz, wytrybuj z niego kość i zachowaj ją do zupy. Kawałki mięsa natrzyj solą, pieprzem, papryką, estragonem, zmiażdżonym czosnkiem i olejem. Odstaw na pół godziny.
- Pieczenie mięsaMięso umieść w żaroodpornym naczyniu skórą do góry, przykryj je. Piecz ok. godzinę w 190 stopniach Celsjusza. 10 minut przed końcem pieczenia usuń pokrywę i zrumień mięso.
Wskazówka: Przed pieczeniem mięso indycze warto obłożyć warzywami, np. marchewką, cukinią, cebulą.
Wartość odżywcza udźca z indyka
Udziec indyczy to chude mięso, które ma bardziej wyrazisty smak i jest mniej kruche niż pierś. Odznacza się ciemniejszą barwą i przerostami, które nadają mu soczystości. Mięso to zawiera niewiele tłuszczu i cholesterolu, a 100 g dostarcza tylko ok. 130 kcal. Mięso to jest bogate w pełnowartościowe białko, a także w witaminy z grupy B, cynk i żelazo. Jest więc bardzo odżywcze.