Kuroń zrobił domowe lody w 2 minuty! Ten przepis jest genialny w swojej prostocie
Jakub Kuroń to zawodowy kucharz, który swoimi przepisami chętnie dzieli się na blogu oraz w mediach społecznościowych. Tym razem pokazał, jak zrobić ekspresowe lody truskawkowe. Ten genialny deser to tylko 2 minuty pracy i trzy proste składniki.
Jak zrobić ekspresowe lody truskawkowe?
Najważniejszy składnik to mrożone truskawki. To one sprawiają, że lody są gotowe od razu i nie wymagają dodatkowego mrożenia. Jakub Kuroń najpierw je zmiksował na coś w rodzaju owocowej granity, a potem dodał śmietankę i syrop z agawy. Jak podkreślił, może to być także inne, dowolne słodzidło (np. syrop z daktyli, syrop owocowy, miód, ale też np. cukier puder).
Jakub Kuroń użył do zrobienia swoich lodów jednego z popularnych termorobotów, ale deser można zrobić także dobrym blenderem lub w malakserze.
Przepis: Lody truskawkowe Jakuba Kuronia
Przepis na błyskawiczne lody.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 187 w każdej porcji
Składniki
- 450 g mrożonych truskawek
- 3 łyżki syropu z agawy
- 80 g śmietanki 30%
Sposób przygotowania
- Robienie lodówRozdrobnij truskawki w mikserze lub termorobocie. Dodaj syrop z agawy, śmietankę i krótko miksuj. Podawaj od razu.
Gotowe lody można udekorować świeżymi owocami (Jakub Kuroń wybrał borówki i maliny) oraz idealnie pasującymi do deserów listkami mięty. Jeśli lubisz bardziej zmrożone lody, możesz deser wstawić dodatkowo na jakiś czas do zamrażarki. My jednak uważamy, że ich konsystencja zaraz po zmiksowaniu jest idealna.
Inne pomysły na błyskawiczne lody
Błyskawiczne domowe lody można zrobić również z innych składników. Truskawki w przepisie Jakuba Kuronia można zamienić śmiało na inne mrożone owoce. Rewelacyjnie sprawdzą się tu czarne jagody albo wiśnie. Może to być także mieszanka mrożonych owoców.
Jeśli wolisz lody bez śmietanki, szybkie i kremowe desery możesz zrobić z mrożonych bananów. Wówczas wystarczy zmiksować mrożone banany (przed mrożeniem należy pokroić je w plasterki) z ulubionymi dodatkami. Mogą to być np. świeże owoce jagodowe, ale banany rewelacyjnie będą smakowały także z dodatkiem masła orzechowego.