Do zupy z buraków dodałam nieoczywisty składnik. Bliscy zjedli ją w mgnieniu oka

Dodano:
Zupa z buraków i czarnej porzeczki Źródło: Shutterstock / Olga Bondarenko
Zupa z buraków i czarnych porzeczek smakuje obłędnie. Danie jest efektem moje kulinarnego eksperymentu, ale z pewnością jeszcze do niego wrócę. Robi się niemalże samo, a znika jeszcze szybciej.

Zupa z buraków w moim domu zawsze znika w tempie ekspresowym. Nieważne czy zrobię barszcz ukraiński czy bardziej kremową wersję. Ostatnio skusiłam się na przygotowanie wykwintnej odsłony dania z dodatkiem czarnej porzeczki. Zainspirowały mnie przepisy na krem buraczany z malinami. Nie miałam co prawda pod ręką tych pysznych owoców, ale użyłam dopiero co zebranych z krzaczka kwaśnych kuleczek. Bliscy zajadali się potrawą tak, że aż miło było patrzeć.

Jak zrobić pyszną zupę z buraków?

Nie ma chyba prostszego patentu na krem buraczany. Warzywa piekę, obieram i blenduję z bulionem oraz porzeczkami. Całość doprawiam czosnkiem, szczypta soli i dość znaczną ilością pieprzu. Zawsze staram się mieć zapas pieczonych warzyw lodówce, więc zrobienie posiłku zajmuje mi chwilkę. Polecam tę taktykę.

Przepis: Zupa z buraków i czarnej porzeczki

Pyszna i niecodzienna odsłona kremu buraczanego z kwaśnym letnim owocem

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
159 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 250 g czarnych porzeczek
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBuraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową i piecz przez 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Ostudź, obierz, zgrubnie pokrój. Czarne porzeczki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Zdejmij z gałązek przy pomocy widelca.
  2. Robienie kremu buraczanegoW dużym garnku podgrzej bulion. Buraki oraz porzeczki blenduj porcjami, dolewając do nich po trosze bulionu, by ułatwić sobie zadanie. Za każdym razem gładki krem wlewaj do garnka z ciepłym bulionem. Gdy już uzyskasz właściwą konsystencję zupy, dopraw ją czosnkiem, pierzem oraz solą. Wymieszaj z oliwą z oliwek i podawaj.

Jak podać zupę z buraków?

Krem buraczany nie wymaga wielu dodatków. Moim zdaniem najlepiej smakuje z grzankami z bagietki, okraszonymi odrobiną masła. Rodzina lubi również zjeść go z chlebem razowym lub groszkiem ptysiowym. Sama czasem do zupy z buraków wrzucam jeszcze fetę lub gotowaną ciecierzycę z puszki. Potrawa ma wtedy więcej białka, ale reszta domowników jakoś do żadnej z tych wersji się nie przekonała.

Jeśli zależy ci na bardzo eleganckim wyglądzie dania, możesz na talerzach ułożyć jeszcze listki mięty lub tymianku. Zioła dodadzą zupie przyjemnej odświeżającej nuty. Ciekawym twistem będzie też skropienie kremu buraczanego octem balsamicznym — podkreśli on smak porzeczek, nadając mu głębi.

Inne warianty kremu buraczanego

Zupa z buraka będzie smaczna także, gdy zrobisz ją z dodatkiem jabłek. Słodki owoc zniweluje lekko ziemisty posmak buraków i doda całości odrobiny świeżości. Świetnym pomysłem będzie też wzbogacenie dania o sok z pomarańczy. Kwaskowate nuty cytrusa urozmaicą kompozycję smakową. Dopraw całość imbirem, a będzie pysznie.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...