Rozcieram 3 składniki i posypuję nimi śliwki. To mój ulubiony deser z piekarnika
Śliwki to jedne z tych owoców, które doskonale nadają się do pieczenia i zapiekania. Lubię drożdżowy placek ze śliwkami, piekę też z ich dodatkiem ciasto biszkoptowe i ucierane. Jednak przy śliwkach pieczonych pod kruszonką jest najmniej pracy. Ten deser z piekarnika robi się szybko i łatwo, a smakuje wyśmienicie.
Jakie śliwki najlepsze są do ciast?
Do pieczonych ciast najlepsze są śliwki o mięsistym miąższu i niewielkiej ilości soku. Nie rozmiękczają one bowiem ciasta i doskonale zachowują swój kształt po upieczeniu. Z tego względu najlepiej sprawdzają się tu śliwki węgierki. Na dodatek mają one słodko-winny smak, który doskonale pasuje do słodkości. Ważne jest też to, że ich pestka łatwo odchodzi od miąższu. Oprócz węgierek można też wykorzystać śliwki President. Są dużo większe i nieco słodsze od węgierek, jednak też dobrze zachowują kształt po upieczeniu. Dobrze też sprawdzą się śliwki odmiany Stanley. Charakteryzują się one sporą wielkością, ciemnofioletową skórką i zielono-żółtym miąższem. W smaku są słodko-kwaśne.
Jak zrobić śliwki pieczone pod kruszonką?
Przygotowanie tego deseru zwykle zaczynam od śliwek. Myję je, osuszam, przekrawam na pół i pozbawiam pestek. Potem robię kruszonkę, posypuję nią owoce i całość zapiekam. Z przygotowaniem tego deseru poradzi sobie nawet dziecko.
Przepis: Śliwkowe crumble
Śliwki zapiekane pod kruszonką
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Brytyjska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 500 g śliwek węgierek
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej
Na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g masła
- 75 g cukru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie śliwekŚliwki umyj, osusz. Każdą przekrój na pół, usuń pestki. Śliwki wsyp do miski, posyp cukrem, cynamonem i mąką. Delikatnie wymieszaj, by owoce dobrze pokryły się dodatkami. Śliwki przełóż do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia.
- Przygotowanie kruszonkiW misce wymieszaj mąkę z cukrem. Dodaj pokrojone na kawałki, schłodzone masło. Składniki rozcieraj w palcach, by dobrze połączyły się z masłem. Powinno powstać grudkowate ciasto. Posyp nim śliwki.
- Pieczenie crumbleFormę z crumble wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Deser piecz ok. 40 minut, aż ładnie się przyrumieni, a owoce puszczą sok.
Wskazówka: Crumble najlepiej smakuje podane na ciepło z kulką lodów waniliowych lub śmietankowych.
Inne wersje śliwek pieczonych pod kruszonką
Smak śliwek pieczonych pod kruszonką można zmienić na kilka sposobów. Po pierwsze, śliwki przed ułożeniem w formie warto podsmażyć na patelni z masłem, a nawet w karmelowym sosie. Po drugie, do kruszonki można dodać np. trochę płatków owsianych, zmielonych lub posiekanych migdałów. Dodatki te podniosą przy okazji wartość odżywczą tego pieczonego deseru.