Biorę dwa rodzaje mięsa mielonego i robię klopsiki jak z IKEA. Moja rodzina uwielbia to danie
Klopsiki z IKEA w Polsce stały się prawdziwym hitem. Mam nawet znajomą, której zdarzyło się jechać do szwedzkiego sklepu tylko po to, by jej rodzina mogła je zjeść na niedzielny obiad. Nie ma się w sumie co dziwić, skoro kultowe danie to niezwykle soczyste mięso mielone podane z aksamitnym sosem, purée ziemniaczanym, żurawiną i warzywami, które jest niemal tak pyszne, jak mielone babci.
Niedzielne wycieczki do sklepu meblowego nie zawsze są niestety możliwe, ale już jakiś czas temu odkryłam, że przepis na te mięsne klopsiki jest dostępny w internecie. Delikatnie go zmodyfikowałam, by danie było bardziej przystępne dla dzieci. Nie straciło jednak na soczystości i smaku.
Jak zrobić klopsiki z IKEA w domu?
Kluczowym składnikiem szwedzkiego dania w wersji z popularnego sklepu meblowego są dwa rodzaje mięsa mielonego – wołowe i wieprzowe. Receptura podana przez ekipę ze sklepu z meblami zaleca, by połączyć w stosunku 2:1. Oryginalnie jednak łączono je w proporcjach 1:1 i tak też będzie w moim przepisie. Wykorzystam też łagodniejszą musztardę, bo dzieci nie dotykają podanej w przepisie IKEA Dijon. Mimo zmian będzie pysznie.
Przepis: Klopsiki z IKEA
Pyszne szwedzkie danie w sosie, które zachwyci nawet wybrednych.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Szwedzka
- Czas przygotowania
- 2 godz. 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 751 w każdej porcji
Składniki
Na klopsiki:
- 375 g mielonego mięsa wołowego
- 375 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g bułki tartej
- 1 jajko
- 5 łyżek mleka
- pieprz
- sól
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Na sos:
- 150 ml gęstej śmietany
- 150 ml wywaru z warzyw
- 150 ml wywaru wołowego
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 40 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sosu sojowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie masy mięsnejOba rodzaje mięsa mielonego umieść w dużej misce. Dodaj jajko, bułkę tartą, rozdrobniony czosnek i posiekaną cebulę. Wymieszaj. Wlej mleko i dopraw masę sola oraz pieprzem. Sprawnie połącz.
- Formowanie i smażenie klopsikówZ masy mięsnej wyrabiaj niewielkie kulki. Połóż je na czystym talerzu, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Gotowanie klopsikówNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Klopsiki smaż na średnim ogniu, aż się zarumienią. Przenieś do naczynia żaroodpornego. Przykryj i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
- Robienie sosuNa patelni rozpuść masło. Wsyp mąkę i dokładnie ją rozprowadź. Podgrzewaj przez 2 minuty, a następnie wlej oba buliony. Kontynuuj mieszanie i stopniowi wlewaj śmietanę. Gdy ją rozprowadzisz, dodaj sos sojowy oraz musztardę. Podgrzewaj całość, aż wyraźnie zgęstnieje. Sosem polej mięsne klopsiki.
Jak podawać mięsne klopsiki?
Do szwedzkiego dania zawsze przygotowuję smaczne i kremowe purée ziemniaczane z dodatkiem oliwy z oliwek. Jest lżejsze niż maślane, a smaku ma co niemiara. Oprócz nich na talerzu lądują też ugotowane na parze marchewki. Przyrządzone w ten sposób zachowują wartości odżywcze, a dodatkowo są delikatne i niesamowicie słodkie. Mąż dorzuca sobie jeszcze porcję żurawiny ze słoika. To klasyczne uzupełnienie klopsików z IKEA, ale osobiście je pomijam, gdyż na talerzu już i tak sporo się dzieje.
Niektórzy kuszą się jeszcze na serwowanie mięsnych klopsików w sosie z dodatkiem brokułów lub kremowego zielonego groszku. Te dodatki też dobrze komponują się z soczystym szwedzkim daniem. Ziemniaki w formie purée możesz też zamienić na pieczone łódeczki czy frytki. W takiej formie dostaniesz je też w stołówce sklepu meblowego, więc nie będzie to uznane za faux-pas.