Ten pyszny deser ze słodko-kwaśnym kremem cytrynowym to w moim domu HIT na upalne dni
Panna Cotta to deser wywodzący się z kuchni włoskiej, a lemon curd to tradycyjny produkt kuchni angielskiej. Połączenie kremowego deseru o waniliowym smaku oraz słodko-kwaśnego, aksamitnego kremu cytrynowego na pewno zachwyci Twoich bliskich. Choć może się wydawać, że Panna Cotta z lemon curd wymaga wiele pracy i sporych umiejętności, to jest całkiem inaczej – z przygotowaniem tego deseru poradzi sobie każdy, kto ma minimalne doświadczenie w kuchni.
Jak zrobić lekki deser Panna Cotta z lemon curd?
Panna Cotta powstaje m.in. ze śmietanki kremówki, którą trzeba podgrzać z nadającymi smak dodatkami i zagęścić żelatyną. Śmietanka do Panna Cotty nie musi być schłodzona. Polecam jednak schłodzić pucharki lub szklanki, w których będziesz podawać deser, dzięki czemu masa na Panna Cottę szybciej stężeje.
Do przygotowania lemon curd potrzebujesz soczystej cytryny. Jeżeli chcesz wzbogacić smak kremu cytrynowego, to możesz dodać również 2-3 łyżki soku z limonki. Krem cytrynowy robię na parze w misce ze stali nierdzewnej, ale możesz również użyć odpornej na działanie wysokiej temperatury miski ze szkła.
Przygotowanie masy na Panna Cottę i krem lemon curd nie wymaga długiego stania przy kuchni, ale musisz uzbroić się w cierpliwość i poczekać co najmniej 2-3 godziny, zanim zaczniesz cieszyć się smakiem orzeźwiającego deseru.
Z poniższego przepisu przygotujesz 4 duże lub 6 mniejszych porcji Panna Cotty z lemon curd (450 ml Panna Cotty i 125 ml lemon curd) – ilość porcji zależy od pojemności szklanek/pucharków, w których będzie podawany deser. Wierzch Panna Cotty przykrywam cienką warstwą lemon curd. Jeżeli chcesz dodać więcej kremu, to zrób krem cytrynowy z podwójnej porcji składników. Niewykorzystany lemon curd można przechowywać w lodówce około 14 dni. Żeby krem zachował świeżość, najlepiej przechowywać go w szklanym i szczelnie zamkniętym słoiku.
Przepis: Panna Cotta z lemon curd
Orzeźwiający deser z cytrynową nutą.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
Na Panna Cottę:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 200 ml mleka krowiego półtłustego
- 4 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 10 g żelatyny
- 30 ml zimnej wody
Na krem lemon curd:
- 1 duża cytryna
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 35 g masła
Do dekoracji:
- 1 cytryna
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składników Panna CottyŻelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw, żeby napęczniała. Laskę wanilii przetnij na pół i wyjmij z jej wnętrza nasiona. Nie wyrzucaj laski wanilii – jeżeli włożysz ją do podgrzewanego mleka ze śmietanką, to nada składnikom intensywny zapach i smak. Przed dodaniem żelatyny laskę wanilii trzeba wyjąć. Odmierz potrzebną ilość cukru.
- Przygotowanie składników lemon curdCytrynę wyszoruj miękką szczoteczką lub szorstką stroną nowej gąbki kuchennej, a następnie sparz wrzątkiem i osusz papierowym ręcznikiem. W taki sam sposób przygotuj cytrynę do dekoracji deseru. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny przeznaczonej do przygotowania kremu. Jajko wbij do małej miseczki i roztrzep widelcem. Masło pokrój na mniejsze kawałki. Odmierz potrzebną ilość cukru.
- Wykonanie Panna CottyPrzelej śmietankę kremówkę i mleko do średniego rondelka (najlepiej z rączką). Dodaj laskę wanilii i wydrążone z niej ziarenka oraz cukier. Ustaw rondelek na małym palniku i doprowadź do wrzenia, uważając, żeby składniki nie wykipiały i się nie przypaliły. Od czasu do czasu możesz zamieszać zawartość garnka. Porada: składniki Panna Cotty najlepiej gotować na bardzo małym gazie. W międzyczasie podgrzej żelatynę i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Gdy mleko ze śmietanką się zagotuje, to zdejmij rondel z palnika. Dodaj do żelatyny kilka łyżek gorącego płynu i ponownie wymieszaj. Wyjmij laskę wanilii z rondelka i wlej żelatynę, cały czas mieszając rózgą kuchenną. Odstaw zawartość rondelka do ostygnięcia. Od czasu do czasu mieszaj stygnącą Panna Cottę rózgą kuchenną. Gdy Panna Cotta ostygnie, przełóż masę do opłukanych zimną wodą szklanek lub pucharków, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Wykonanie lemon curdPrzygotuj garnek i miskę, w której będziesz robić lemon curd. Do garnka wlej wodę (woda nie powinna dotykać dna nałożonej na garnek miski) i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika, żeby woda jedynie delikatnie wrzała. Do miski dodaj sok i skórkę z cytryny, roztrzepane jajko, masło i cukier. Nałóż miskę na garnek i ogrzewaj, cały czas mieszając rózgą kuchenną. Składniki lemon curd powinny się połączyć i zacząć gęstnieć. Krem cytrynowy jest gotowy, gdy ma konsystencję budyniu. Czas podgrzewania kremu cytrynowego to 10-15 minut. Wskazówka: pomimo mieszania rózgą kuchenną w lemon curd mogą być widoczne grudki. Żeby się ich pozbyć, wystarczy przetrzeć krem cytrynowy przez sitko o drobnych oczkach.
- Łączeni składników i chłodzeniePodczas stygnięcia lemon curd gęstnieje, dlatego najlepiej po krótkiej chwili wyłożyć go na wierzch stygnącej Panna Cotty. Na warstwie kremu cytrynowego ułóż cienkie plasterki cytryny. Udekorowany kremem cytrynowym deser wstaw do lodówki i schładzaj 2-3 godziny lub do całkowitego stężenia. Pamiętaj, żeby każdą porcję przykryć folią spożywczą, bo deser chłonie zapachy z lodówki.
Gotowy deser podawaj dobrze schłodzony.