Śniadanie na słodko potrafi być bardzo zdrowe. Szczególnie, gdy sięgniesz po tę kaszę

Dodano:
Kasza jaglana z suszonymi owocami Źródło: Shutterstock / Tynza
Lubisz śniadania na słodko, ale chcesz się zdrowo odżywiać? Oto rozwiązanie na miarę twoich potrzeb. Sięgnij po superzdrową kaszę, która doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami. Też oczywiście zdrowymi.

Wszyscy wiedzą o tym, że owsianka to jedna z najzdrowszych potraw, jaką można zjeść na śniadanie. Tymczasem wachlarz wartościowych dań śniadaniowych nie kończy się na owsiance. Możesz też sięgnąć po nieco zapomnianą kaszę jaglaną, którą przyrządza się podobnie, jak owsiankę. Jest niezwykle smaczna i pełna niezbędnych składników odżywczych. I co ważne – doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami. Nie sięgniemy tu jednak po słodycze, bo to ujęłoby zdrowotności naszej potrawie. Mamy o wiele zdrowszą propozycję.

Jak przygotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka?

Niektórzy rezygnują z przyrządzania kaszy jaglanej, bo parę razy wyszła im gorzka. Dlatego podpowiadamy, jak ją przygotować, by nigdy więcej nie zdarzyła się taka wpadka. Otóż kasza jaglana jest dosyć wrażliwa na warunki przechowywania. Trzymana w zbyt ciepłym i wilgotnym miejscu potrafi zgorzknieć, co jest spowodowane utlenianiem, czyli jełczeniem zawartych w niej tłuszczów. Drugą przyczyną gorzkawego smaku kaszy jaglanej są saponiny. Te naturalne związki znajdują się na powierzchni ziaren prosa, z których wytwarzana jest kasza jaglana. Mają one gorzkawy smak, który może przenikać do gotowej kaszy. By temu zapobiec, warto przestrzegać kilku zasad.

Po pierwsze, kaszę jaglaną przed gotowaniem należy dokładnie opłukać i sparzyć gorącą wodą. Zabieg ten usunie część saponin, które nadają kaszy gorzki smak. Można ją też dodatkowo podprażyć na suchej patelni, co zniweluje goryczkę i nada kaszy lekko orzechowy smak. Kaszę jaglaną trzeba też trzymać w suchym i chłodnym miejscu i nie przechowywać jej zbyt długo, czyli do 4 miesięcy.

Jak zrobić kaszę jaglaną z suszonymi owocami?

Kaszę jaglaną można ugotować na wodzie lub mleku. Ta druga opcja jest smaczniejsza, bo kasza wychodzi aksamitna i pełna smaku. Wybierz jednak swoją ulubioną wersję.

Przepis: Kasza jaglana z suszonymi owocami

Zdrowe śniadanie na słodko, czyli kasza jaglana z suszonymi owocami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 4 łyżki rodzynek
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka lub wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Namaczanie owocówSuszone owoce opłucz w ciepłej wodzie. Zalej je letnią wodą i odstaw na 15 minut, by zmiękły. Po tym czasie odcedź je i osusz.
  2. Gotowanie kaszyKaszę opłucz na sicie, przelej wrzątkiem, osącz. W garnku zagotuj mleko lub wodę. Dodaj szczyptę soli i kaszę. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Kaszy nie mieszaj w czasie gotowania, bo zwiększy to szansę, na to, że ugotuje się na sypko.
  3. Podawanie kaszyGarnek z kaszą zestaw z ognia, dodaj namoczone owoce i pozostaw na 5 minut pod przykryciem. Kaszę wymieszaj z suszonymi owocami, nałóż do miseczek.

Inne wersje kaszy jaglanej na słodko

By przygotować zdrową kaszę jaglaną na słodko, można też sięgnąć po inne dodatki. Wystarczy ją chociażby wymieszać z 1-2 łyżeczkami płynnego miodu. Kasza powinna być wtedy przestudzona, by nie zniszczyć cennych składników miodu. Można ją też wymieszać z ciemnym kakao lub posypać startą, gorzką czekoladą. Dobrym pomysłem jest także podanie kaszy ze świeżymi owocami lub z sosem owocowym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...