To śniadanie z miodem jem często zamiast owsianki. Szybko się je robi, a jest przepyszne
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego nie może być byle jakie. Powinno dostarczyć nam energii i składników odżywczych, tak byśmy mieli energię do pracy, a nasz organizm mógł prawidłowo i sprawnie funkcjonować. Jak się okazuje, nawet śniadanie na słodko może być całkiem zdrowe, trzeba je tylko skomponować z wartościowych produktów. Dziś mam dla was właśnie taką propozycję, do której przygotowania używam czterech składników.
Wartość odżywcza słodkiego śniadania z kaszy manny
Moje śniadanie na słodko przypomina nieco owsiankę, ale jego głównym składnikiem jest kasza manna. Może nie zawiera ona tyle błonnika, co płatki owsiane, ale również jest wartościowa. Ta lekkostrawna kasza dostarcza cennych węglowodanów złożonych, witamin z grupy B, a także magnezu i cynku. Ugotowana na mleku dostarczy też białka, wapnia i fosforu. Miód uzupełni to danie w substancje bioaktywne, zaś banan w potas. Takie śniadanie to duża dawka mocy na początek dnia.
Jak zrobić kaszę mannę z miodem?
Kaszę mannę trzeba najpierw ugotować. Jednak ze względu na to, że jest drobna, nie zajmuje to dużo czasu – zwykle 5-6 minut. Oczywiście można sięgnąć po kaszkę błyskawiczną, jednak ta zwykła jest wartościowsza.
Przepis: Kasza manna na słodko
Kasza manna ugotowana na mleku podana z miodem i bananem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 375
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- szczypta soli
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/2 banana
Sposób przygotowania
- Gotowanie kaszyKaszę mannę opłucz, odcedź. Mleko zagotuj, dodaj do niego szczyptę soli i kaszę, wymieszaj. Kaszę gotuj na niedużym ogniu ok. 5 minut, co jakiś czas ją zamieszaj. Nałóż do miseczki, przestudź.
- Podawanie kaszyBanan obierz, pokrój w plasterki. Kaszę mannę obłóż plasterkami banana, polej miodem. Możesz do niej dodać też np. szczyptę cynamonu.
Wskazówka: Miód i banan do kaszy manny należy dodać dopiero wtedy, gdy przestygnie. Inaczej stracą część swojej mocy.
Inne wersje kaszy manny na słodko
Kasza manna doskonale smakuje podana na słodko. Wszyscy pamiętamy z dzieciństwa kaszkę mannę serwowaną z sokiem lub syropem malinowym. I trzeba przyznać, że było to bardzo smakowite połączenie. Jednak ugotowaną kaszę mannę można też polać syropem klonowym, miksem owocowym, np. z malin, borówek czy truskawek albo podać z pokrojonymi owocami lub z owocami z konfitury.