W tych kotletach nie ma grama mięsa, a są niezwykle pożywne. Taki obiad to doskonała odmiana
Jeśli kotlety to ze schabu lub mielone. Takie skojarzenie ma większość Polaków. Jednak to proste danie w chrupiącej skórce można też przygotować z rozmaitych mięs, a nawet bez udziału mięsa. Doskonale wiedzą o tym weganie i wegetarianie, ale mięsożercom też czasami przyda się mała odmiana. Bo trzeba przyznać, że kotlety zrobione z produktów roślinnych są bogatsze w smaku. Dziś proponuję niezwykle pożywne i zdrowe kotlety na bazie dwóch składników – soczewicy i kaszy jaglanej.
Z jakich produktów roślinnych można zrobić kotlety?
Pożywne kotlety bez dodatku mięsa można zrobić ze składników, które są bogate w białko, błonnik i inne składniki odżywcze. Należą do nich przede wszystkim warzywa strączkowe, czyli soczewica, ciecierzyca, fasola i groch. Dobrym składnikiem na kotlety są też produkty zbożowe, np. kasza jaglana, kasza gryczana, ryż brązowy czy płatki owsiane. Smaczne kotlety wyjdą też z warzyw, np.: marchewki, buraków, ziemniaków, szpinaku. Jarskie kotlety warto wzbogacić grzybami, orzechami albo pestkami. Powyższe produkty można mieszać i łączyć w dowolny sposób. Wszystko zależy od naszej pomysłowości i upodobań smakowych.
Jak zrobić kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej?
Przygotowanie kotletów z soczewicy i kaszy jaglanej należy zacząć od ugotowania obu głównych składników. Potem należy je połączyć, doprawić, uformować z nich kotlety i usmażyć je na oleju.
Przepis: Kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej
Pożywne, bezmięsne kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Indyjska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka soczewicy czerwonej lub zielonej
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Gotowanie składnikówSoczewicę opłucz, gotuj w lekko osolonym wrzątku, aż będzie miękka (ok. 15 minut). Odcedź ją, wystudź. Kaszę jaglaną opłucz, ugotuj na sypko w 2 szklankach osolonej wody. Zdejmij z ognia, pozostaw na 10 minut pod przykryciem. Przemieszaj kaszę widelcem, wystudź.
- Smażenie dodatkówCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie. Dodaj do niej posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj startą na małych oczkach marchewkę i smaż całość ok. 3 minuty, przestudź.
- Łączenie składnikówW dużej misce umieść ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną i usmażone warzywa. Dodaj przyprawy i całość dobrze wymieszaj. Masę połącz z mąką, by zrobiła się kleista.
- Formowanie i smażenie kotletówZ warzywnej masy uformuj kotlety. Smaż je na patelni z olejem po 4 minuty z każdej strony, aż będą miały rumianą skórkę. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj np. z surówką i sosem.
Co warto dodać do jarskich kotletów?
Do większości jarskich kotletów warto dodać przeciśnięty przez praskę czosnek lub podsmażoną cebulkę. Doskonale będzie też pasować posiekana zielenina, np. natka pietruszki, koperek czy kolendra. Dla wzmocnienia smaku można też zastosować musztardę, sos sojowy czy majonez. Poza tym bezmięsne kotlety warto doprawić ziołami i przyprawami, również tymi pikantnymi. Kleistości masie doda jajko, a w razie potrzeby doskonale zagęści ją doskonale znana bułka tarta.