Zupa z mielonym mięsem wystarczy za cały obiad. Robi się ją szybko i jest bardzo pożywna

Dodano:
Zupa z mielonym mięsem Źródło: Shutterstock / New Africa
Jeśli nie masz czasu na gotowanie dwudaniowego obiadu, przygotuj tylko pożywną zupę. Tę z mielonym mięsem robi się szybko i prosto, a zachwyca smakiem. Doskonale też nadaje się do odgrzewania.

Gotowanie dwudaniowego obiadu w tygodniu jest bardzo trudne. Można więc postawić na jedno danie, które jest na tyle pożywne, że zastąpi cały obiad. Doskonałym przykładem takiej potrawy jest zupa z mielonym mięsem. Robi się ją szybko i prosto, a świetnie smakuje i syci. Na dodatek idealnie nadaje się do odgrzewania. Następnego dnia jest nawet smaczniejsza, niż pierwszego. Dlatego od razu można przygotować ją z podwójnej porcji składników.

Jakie mięso jest najlepsze na zupę z mielonym mięsem?

Na zupę z mielonym mięsem tak naprawdę można wykorzystać każdy rodzaj mięsa. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, jakie wady i zalety ma dany gatunek mięsa. I tak mielona wieprzowina, jest dosyć tłusta, ale dzięki temu soczysta po ugotowaniu. Z kolei mięso drobiowe jest chude i ma dość neutralny smak. Mielona wołowina nie jest zbyt tłusta, za to ma głęboki smak i aromat. Ja zwykle gotuję zupę z tym ostatnim rodzajem mięsa. Mięso może w niej pozostać nawet twardawe, a i tak potrawa będzie smaczna.

Jak zrobić zupę z mielonym mięsem?

Przygotowanie zupy z mielonym mięsem zaczynam zawsze od zrumienienia mięsa i podsmażenia warzyw. Dzięki temu zabiegowi potrawa ma wyraźniejszy smak i aromat. Potem wystarczy dodać do niej sok i gorący bulion i gotować do czasu, aż składniki będą miękkie, a całość nieco zgęstnieje. Ta zupa podana ze śmietaną i pieczywem smakuje obłędnie.

Przepis: Zupa z mielonym mięsem

Pożywna zupa z mielonym mięsem, pomidorami i papryką

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 kolorowe papryki
  • 4 pomidory
  • 1 szklanka soku lub przecieru pomidorowego
  • 1 litr bulionu
  • oregano
  • bazylia
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • 100 g gęstej śmietany do dekoracji
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywCebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Papryki umyj, oczyść, pokrój w kostkę. Pomidory umyj, usuń z nich stwardniałe kawałki, pokrój w kostkę.
  2. Smażenie składnikówW dużym garnku rozgrzej olej i przesmaż na nim wołowinę. Dodaj cebulę i smaż, co jakiś czas mieszając, aż się zeszkli. Wtedy dodaj czosnek i chwilę go przesmaż. Wsyp paprykę i pomidory i całość smaż 5 minut, często mieszając.
  3. Gotowanie zupyDo składników znajdujących się w garnku dodaj sok pomidorowy i bulion, a także przyprawy. Wymieszaj, zagotuj. Zupę gotuj na niedużym ogniu ok. 30 minut, aż lekko zgęstnieje. Dopraw ją do smaku.
  4. Podawanie zupyGorącą zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany. Zupę posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj np. z chlebem.

Co jeszcze można dodać do zupy z mielonym mięsem

Zupę z mielonym mięsem warto wzbogacić o dodatki, które jeszcze bardziej zwiększą jej pożywność. Zamiast więc podawać ją z pieczywem, do zupy można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Potrawa ta dobrze też będzie smakowała zaserwowana z domowymi zacierkami lub drobnym makaronem do zup. Świetnie będzie też pasował do niej ugotowany pęczak.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...