Tym pysznym gulaszem zajadają się Niemcy. To jednogarnkowe danie smakuje obłędnie, a robi się je prosto

Dodano:
Pichelsteiner Źródło: Shutterstock / Slawomir Fajer
Niemiecki gulasz to pyszne i nietrudne w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Ta gęsta zupa często pojawia się na moim stole. Potrawa zachwyca smakiem i doskonale sprawdza się jako danie na dwa dni – możesz podać ją nie tylko na obiad, ale także na kolację.

Niemiecką zupę gulaszową (gulasz Bismarcka, Pichelsteiner) przygotowuje się najczęściej z mięsa mieszanego np. wołowiny, cielęciny i wieprzowiny. Do niemieckiego gulaszu dodawane są również m.in. warzywa korzeniowe. Potrawa ta ma długą historię – była ulubionym daniem kanclerza Bismarcka podczas jego pobytów w bawarskim kurorcie Bad Kissingen. Pichelsteiner to obowiązkowa pozycja w menu wielu niemieckich restauracji. Podobnie jak w przypadku większości tradycyjnych potraw, oryginalny przepis jest często modyfikowany i wielu kucharzy dodaje do tej potrawy coś od siebie. Smakiem niemieckiego gulaszu w tradycyjnej wersji można cieszyć się, przebywając m.in. w regionie Bawarii.

Jak zrobić Pichelsteiner?

Uwielbiam aromatyczne i pożywne zupy. Choć moim faworytem jest węgierska zupa gulaszowa, to równie często przygotowuję zupę gulaszową w niemieckiej wersji. Do przygotowania zupy używam mięsa wieprzowego oraz mięsa wołowego. Możesz również przygotować niemiecki gulasz z jednego rodzaju mięsa np. z samej wieprzowiny. Jeżeli chcesz zmniejszyć kaloryczność potrawy, to możesz zastąpić wieprzowinę i wołowinę mięsem drobiowym np. filetem z kurczaka lub indyka oraz udźcem bez skóry i kości.

Zestaw dodatków do niemieckiego gulaszu możesz dowolnie modyfikować, dopasowując skład potrawy do własnych preferencji smakowych. Ja dodaję warzywa korzeniowe, ziemniaki oraz włoską kapustę, którą możesz zastąpić kapustą białą. Potrawa nie wymaga dodania wielu ziół i przypraw – tradycyjny przepis uwzględnia dodanie jedynie soli, pieprzu i liścia laurowego, ale ja dodaję również majeranek i rozmaryn. Smak potrawy wzbogaca dodanie aromatycznego bulionu mięsnego lub warzywnego. Do niemieckiego gulaszu możesz również dodać rosół z wczorajszego obiadu. Polecam mieć w zapasie nieco więcej bulionu/rosołu, bo może być konieczne uzupełnienie płynu w czasie gotowania się zupy.

Przepis: Niemiecka zupa gulaszowa (pichelsteiner)

Gulasz bismarcka smakuje genialnie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Niemiecka
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 40 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 250 g szynki wieprzowej
  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 250 g łopatki wołowej
  • 750 ml bulionu
  • 750 g ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 4 średnie marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 1 mała kapusta włoska
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 3 łyżki oleju do smażenia lub klarowanego masła
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • 1/3 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaMięso oczyść z nadmiaru tłuszczu oraz błon, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój mięso wieprzowe w kostkę o boku około 1,5 cm, a mięso wołowe w kostkę o boku około 1 cm. Przełóż mięso do miski, oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj.
  2. Przygotowanie warzywMarchew, pietruszkę oraz seler obierz i umyj. Osusz warzywa korzeniowe ręcznikiem papierowym i pokrój w grubą kostkę. Kapustę pozbaw wierzchnich liści, pokrój na ćwiartki, usuń głąb i grubo poszatkuj. Cebule obierz i pokrój w piórka. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój. Małe ziemniaki możesz przeciąć na pół, a średnie pokroić w ćwiartki.
  3. SmażeniePrzygotuj dużą patelnię z grubym dnem. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę. Na zeszkloną cebulę dodaj mięso i smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 3-4 minuty. Mięso powinno się zrumienić. Zmniejsz moc palnika i smaż mięso jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię z podsmażonym mięsem dodaj marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki i smaż 3-4 minuty, często mieszając.
  4. GotowaniePrzełóż zawartość patelni do garnka, dodaj majeranek, rozmaryn, liście laurowe i bulion. Doprowadź Pichelsteiner do wrzenia na średnim ogniu, zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu przez 60 minut.
  5. Dodanie kapustyDo garnka z gotującym się gulaszem dodaj kapustę i gotuj potrawę do miękkości składników – około 40 minut. Wskazówka: jeżeli robisz niemiecki gulasz z drobiu, to skróć czas gotowania potrawy do 45-55 minut i dodaj kapustę razem z resztą warzyw. Rozgotowaniu się drobiu zapobiega pokrojenie mięsa w nieco większą kostkę. Przed końcem gotowania dopraw Pichelsteiner solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Zioła, przyprawy i warzywa, którymi możesz wzbogacić smak niemieckiego gulaszu to m.in. tymianek, oregano, ziele angielskie, kminek, pieprz ziołowy, czosnek, por i seler naciowy.

Jak podawać Pichelsteiner?

Gotową potrawę podawaj ze świeżym pieczywem. Przełożone na talerze porcje niemieckiego gulaszu udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...