Ta pyszna zupa robi u mnie za cały obiad. Kocham to danie, bo po ugotowaniu nie ma dużo zmywania

Dodano:
Zupa jarzynowa z ryżem Źródło: Shutterstock / Julie208
Gdy nie mam czasu na długie gotowanie, zawsze przyrządzam tę zupę. Jest delikatna, ale sycąca, więc doskonale zastępuje dwa dania. Świetnie smakuje i wszyscy ją lubią. Ja również za to, że mało po niej sprzątania.

My Polacy kochamy zupy. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich obiadu. Czasem potrafią być na tyle pożywne, że są w stanie zastąpić dwa dania. Ja uwielbiam takie zupy, bo nie dość, że mało przy nich pracy, to jeszcze przy przyrządzaniu nie trzeba używać mnóstwa naczyń. Na dodatek większość zup doskonale nadaje się do odgrzewania. Tak też jest z moją zupą jarzynową z ryżem, gotowaną na kurczaku.

Na czym ugotować zupę jarzynową?

Niektórzy zupę jarzynową gotują bez dodatku mięsa, czyli robią ją „na wodzie”. Ja jednak wolę tę zupę na mięsnym wywarze, zwłaszcza, że potem podaję ją z kawałkami mięsa. To właśnie dzięki mięsu jest taka pożywna. Ponieważ zupa jarzynowa jest delikatna, staram się gotować ją na mięsie drobiowym. Zwykle używam ćwiartki z kurczaka, ale można też użyć porcji rosołowych czy skrzydełek. Doskonale nada się tu też skrzydło czy szyja indycza.

Jak przygotować zupę jarzynową z ryżem?

Przyrządzając tę zupę, najpierw gotuję wywar na mięsie i warzywach, a pod koniec dodaję ryż. Ugotowane mięso wyjmuję z wywaru, obieram, dzielę na kawałki i dokładam do każdej porcji zupy.

Przepis: Zupa jarzynowa z ryżem i kurczakiem

Zupa jarzynowa z ryżem gotowana na wywarze z kurczaka

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mały brokuł
  • 150 g ryżu
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruMięso opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 3 l wody. Zagotuj, usuń szumowinę, dodaj listek laurowy, trochę soli i pieprzu, gotuj ok. 15 minut.
  2. Dodawanie warzywCebulę, marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę. Łodygi selera opłucz, pokrój na małe kawałki. Brokuł opłucz, podziel na małe różyczki. Wszystkie warzywa dodaj do gotującego się wywaru i gotuj całość ok. 10 minut.
  3. Dodawanie ryżuRyż opłucz, wsyp do gotującej się zupy. Wymieszaj, gotuj całość jeszcze ok. 15 minut. Zupę dopraw do smaku, dodaj masło. Wyjmij z zupy mięso, obierz z kości i skóry, pokrój na kawałki, dodaj do zupy, wymieszaj.

Wskazówka: Ryż można też ugotować oddzielnie, nakładać na talerze i zalewać zupą.

Czym można zastąpić ryż w zupie jarzynowej?

Choć zwykle do zupy jarzynowej dodaje się ziemniaki, to u mnie wersja z ryżem cieszy się o wiele większym powodzeniem. Jest nie tylko smaczniejsza i delikatniejsza, ale też lepiej nadaje się do odgrzewania. Jeśli jednak nie przepadacie za ryżem w zupie, możecie go zastąpić np. kaszą jaglaną, kaszą jęczmienną czy płatkami owsianymi. Potrawa też wyjdzie smaczna i sycąca.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...