Przepis na to danie dostałam od znajomego Turka. Połączenie mięsa z 3 dodatkami zachwyca

Dodano:
Wołowina po turecku Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Czasami mam ochotę poznać nowe smaki i potrawy. Dlatego, gdy dostałam przepis na mięsne danie od zaprzyjaźnionego Turka, od razu je przetestowałam. Zachwyciło mnie smakiem i oryginalnym połączeniem składników.

Mięso mielone jest popularne w różnych kuchniach świata. U nas najczęściej sięga się po mieloną wieprzowinę i zamienia ją w kotlety mielone, pulpety czy klopsiki. W innych kuchniach chętnie wykorzystuje się też mieloną wołowinę czy jagnięcinę. Czasem nawet trudno sobie wyobrazić, jakie cuda da się z nich przygotować. Spróbujcie tylko tej tureckiej potrawy, łączącej w sobie mieloną wołowinę, jogurt, pieczone ciasto i maślany sos. Jest wielką odmianą, od naszych tradycyjnych potraw, a smakuje obłędnie.

Co to jest silor?

Tureckie danie składające się z mielonego mięsa, chrupiącego ciasta i jogurtu nazywa się silor. Danie to jest wariacją tureckich manti, czyli pierożków wypełnionych mięsem. Silor zachwyca niezwykłym połączeniem składników. Składa się bowiem ze smażonego mięsa, zwykle wołowiny lub jagnięciny, a także oddzielnie podawanego chrupiącego ciasta. Ciasto to jest smażone lub pieczone. Do mięsa podaje się też jogurt naturalny oraz masło smażone z przyprawami. Danie to zajada się z wielką przyjemnością, bo charakteryzuje się bogactwem smaków i różnych konsystencji.

Jak zrobić mieloną wołowinę z chrupiącym ciastem i jogurtem?

Przygotowanie tej tureckiej potrawy najlepiej zacząć od sporządzenia ciasta. Z nim bowiem schodzi się najdłużej. Choć oczywiście dałoby się je zastąpić np. zrolowanym i upieczonym ciastem fillo lub paskami tortilli. Nie będzie to oczywiście oryginalna, turecka potrawa, jednak w daniu pojawi się chrupiące ciasto.

Przepis: Wołowina po turecku

Mielona wołowina z chrupiącym ciastem, jogurtem i sosem maślanym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
turecka
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
520 w każdej porcji

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Mięso:

  • 350 gram mielonej wołowiny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • sól, pieprz

Sos jogurtowy:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Sos maślany:

  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka papryki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW misce wymieszaj mąkę, wodę, jajko i sól. Ze składników zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je i odstaw na pół godziny. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj. Pokrój je w paski szerokości 3 cm i długości 10-12 cm. Każdy zroluj i usmaż na gorącym oleju, gdy pozostałe składniki dania będą już gotowe. Porcje ciasta osącz z nadmiaru tłuszczu.
  2. Przygotowanie mięsaNa patelni podsmaż posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodaj do niej posiekany czosnek i krótko przesmaż. Dodaj mielone mięso, oprósz je solą, pieprzem i kminem i smaż na średnim ogniu, aż będzie miękkie.
  3. Przygotowanie sosówW misce wymieszaj jogurt z czosnkiem i solą. Na patelni rozpuść masło, wsyp do niego mieloną paprykę i smaż nie dłużej niż minutę, by masło nabrało aromatu i rumianego koloru.
  4. Podawanie potrawyMięso wyłóż na środek dużego talerza lub półmiska. Wokół niego wlej sos jogurtowy, obłóż go chrupiącym ciastem. Całość skrop gorącym sosem maślanym. Możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Mielona wołowina z ciastem i jogurtem po turecku – wskazówki

Silor podaje się od razu po przygotowaniu, gdy jest jeszcze ciepłe. Wtedy też najlepiej jest poczuć różnicę struktur jej składników, a więc aromatycznego mięsa, chrupiącego ciasta, kremowego jogurtu i maślanego sosu.

  • Danie to układa się na talerzu lub półmisku warstwami. Tak by było widać jego poszczególne składniki o innym kolorze i strukturze.
  • Ciasto do tego dania można też pokroić w kwadraty czy trójkąty i usmażyć je na głębokim tłuszczu lub upiec w piekarniku.
  • Mielone mięso powinno być smażone na średnim ogniu, aż będzie miękkie i aromatyczne.
  • Ciekawym dodatkiem do tej potrawy jest maślany sos. Robi się go z masła krótko smażonego z przyprawami. Chodzi tylko o to, by masło się rozpuściło, a przyprawy puściły aromat.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...