Płatki owsiane zalewam na noc, a rano robię z nich pyszne, letnie śniadanie. Pokochasz ten przepis

Dodano:
Owsianka z owocami Źródło: Shutterstock / Anna Shepulova
Owsianka jest niezwykle zdrowa i warto ją jeść przez cały rok. Ja najbardziej lubię nocną owsiankę, bo rano jest gotowa do jedzenia. Latem proponuję przygotować ją w pysznej wersji z owocami.

Owsianka to doskonały pomysł na zdrowe śniadanie. A nocna owsianka, to też sposób na szybkie śniadanie. Nastawia się ją wieczorem, a rano w zasadzie jest gotowa do jedzenia. Wystarczy tylko dodać do niej kilka składników. Taki posiłek doda energii i dostarczy nam wartościowych składników.

Dlaczego owsianka jest zdrowa?

Owsianka to nic innego, jak płatki owsiane ugotowane na mleku lub wodzie albo zalane płynem i pozostawione do napęcznienia. Potrawa ta jest idealna na śniadanie, bo dostarcza składników, które są niezwykle istotne o tej porze dnia. Stanowi przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych. Te z kolei są najlepszym źródłem energii dla naszego organizmu, bo uwalniają ją stopniowo, nie powodując gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.

Poza tym płatki owsiane dostarczają też błonnika, który poprawia przemianę materii i zapobiega zaparciom. Stanowią również doskonałe źródło witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i skórę. W śniadaniu tym znajdziemy też fosfor, magnez, miedź, cynk, mangan, żelazo i kwas foliowy. Jest to więc zastrzyk składników odżywczych, tak potrzebnych na dobry początek dnia.

Jak zrobić nocną owsiankę z owocami?

Nocna owsianka robi się w zasadzie sama. Trzeba tylko pamiętać wieczorem, by ją nastawić. A nastawienie tak naprawdę polega jedynie na zalaniu surowych płatków owsianych płynem. Rano napęczniałe płatki można zjeść np. z owocami.

Przepis: Nocna owsianka z letnimi owocami

Nocna owsianka na napoju roślinnym podana z truskawkami i borówkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
480

Składniki

  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka napoju roślinnego, np. ryżowego, migdałowego
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • kilka truskawek
  • 2 łyżki borówek amerykańskich

Sposób przygotowania

  1. Nastawienie płatków owsianychPłatki owsiane umieść w szklance, kubku lub miseczce. Zalej je zimnym napojem, wymieszaj. Przykryj, wstaw na noc do lodówki.
  2. Wykańczanie owsiankiRano owsiankę możesz rozrzedzić dodatkową porcją napoju roślinnego, jeśli to konieczne. Wymieszaj ją z miodem, posyp borówkami i kawałkami truskawek.

Wskazówka: Jeśli chcesz, do owsianki możesz też rano dodać trochę cynamonu lub posiekanych orzechów.

Owsianka na śniadanie – kilka wskazówek

Z naszymi wskazówkami śniadaniowa owsianka będzie smaczniejsza i zdrowsza.

  • Jeśli owsianka jest zbyt gęsta, rano możesz ją rozcieńczyć dodatkową porcją płynu, np. mleka, jogurtu.
  • Jogurt naturalny dodany do owsianki sprawi, że stanie się ona bardziej kremowa.
  • Jeśli lubisz owsiankę na słodko, możesz ją dosłodzić miodem lub syropem klonowym. Dobrym rozwiązaniem będzie też dodatnie do niej trochę startej lub posiekanej, gorzkiej czekolady.
  • Płatki owsiane zalane zimnym płynem są zasobniejsze w witaminę B, niż gotowane. A to dlatego, że w wyniku gotowania witamina ta ulega częściowemu rozkładowi. Jednak gotowane płatki owsiane są lżej strawne, co jest istotne dla osób z wrażliwym układem pokarmowym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...