Tego lata zrobiłam ten lekki deser już 14 razy. Jest pyszny, tani i łatwo go zmodyfikować

Dodano:
Deser z twarogu z borówkami Źródło: Renata Materlińska/Smaki.pl
Latem w moim domu dużym wzięciem cieszą się orzeźwiające desery. I są to nie tylko lody, ale też proste, słodkie przekąski, które najlepiej smakują na zimno. Jedną z nich robię z twarogu, ciastek, galaretki i owoców.

O tym, że potrzeba jest matką wynalazków, przekonałam się już w życiu nie raz. Także i w kuchni. Choćby wtedy, gdy dzieci dopominały się czegoś słodkiego, a pod ręką nie było żadnej słodkiej przekąski. W takich okolicznościach wymyśliłam deser, do przygotowania którego użyłam twarogu, ciastek, galaretki i owoców. Od tamtej pory zrobiłam go już wiele razy i za każdym razem miał nieco inny skład. To jego wielka zaleta, bo tak naprawdę można go zrobić z tego, co akurat ma się w domowych zapasach.

Możliwe warianty mojego orzeźwiającego deseru

Każdy składnik mojego orzeźwiającego deseru można wymienić na inny, co sprawia, że za każdym razem robię go w nieco innej wersji.

  • I tak twaróg sernikowy z wiaderka często zastępuję jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym. Jednak doskonale sprawdzi się tu również mascarpone. Składniki te często mieszam z bitą śmietaną, by masa była lżejsza.
  • Zamiast herbatników doskonale sprawdzą się też inne ciastka, np. biszkopty, ciastka pełnoziarniste, a nawet krakersy.
  • Galaretki również można użyć w różnych smakach. Najlepiej dopasować je do smaku stosowanych owoców. Jak najbardziej można też skorzystać z żelatyny, jednak wtedy warto też dodać jakiś dodatek smakowy, np. cukier wanilinowy, skórkę otartą z cytryny.
  • Wierzch deseru ozdabiam owocami, które właśnie mam dostępne. Doskonale sprawdzą się tu świeże: borówki, maliny, truskawki czy poziomki, ale też brzoskwinie, morele albo kiwi. Poza sezonem świeże owoce można zastąpić mrożonymi lub z puszki.

Jak zrobić deser z twarogu, ciastek, galaretki i owoców?

Jak zawsze przygotowanie deseru z dodatkiem galaretki rozpoczynam od rozpuszczenia jej w gorącej wodzie i schłodzenia. Gdy ten etap mam już za sobą, reszta idzie jak z płatka.

Przepis: Orzeźwiający deser z twarogu z borówkami

Lekki deser z twarogu, ciastek, galaretki i borówek

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 3 galaretki o smaku owoców leśnych lub malinowym
  • 750 g sera twarogowego z wiaderka
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 mała paczka herbatników
  • 250 g borówek amerykańskich

Sposób przygotowania

  1. Rozpuszczanie galaretek2 galaretki rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody. Mieszaj je tak długo, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstaw do wystygnięcia. Trzecią galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku. Odstaw, by wystygła.
  2. Przygotowanie masy serowejSchłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Twaróg zmiksuj z wlewaną cienkim strumieniem gęstniejącą galaretką z 2 opakowań. Część tej masy dodaj do bitej śmietany i zmiksuj. Potem bitą śmietanę dodaj do twarogu i delikatnie wymieszaj.
  3. Układanie warstwWąską, podłużną formę wyłóż folią spożywczą. Na jej dnie ułóż warstwę herbatników. Przykryj ją połową masy, wyrównaj powierzchnię i znów przykryj warstwą herbatników. Ciastka przykryj pozostałą masą serową, wyrównaj powierzchnię. Deser zastudź.
  4. Wykańczanie deseruGdy masa serowa dobrze stężeje, posyp ją borówkami. Owoce zalej tężejącą galaretką przygotowaną z jednego opakowania. Deser przykryj folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki, by stężał.

Zalety mojego orzeźwiającego deseru

Największą zaletą wymyślonego przeze mnie deseru jest fakt, że jest orzeźwiający i szybko się go robi. Jednak to nie jedyne jego plusy. Deser ten jest też całkiem zdrowy. A to dlatego, że nie zawiera dużo cukru, ani tłuszczu, za to dostarcza wartościowych składników. Wśród nich dominuje białko, wapń, fosfor oraz kolagen. Składniki te są niezwykle potrzebne dzieciom do wzrostu i rozwoju, ale tak naprawdę każdemu wyjdą na korzyść. Poza tym deser ten robi się z dość tanich, łatwo dostępnych i trwałych składników. Może je więc zawsze mieć pod ręką.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...