Ten szybki deser robię z taniej kaszy. Za kilka złotych mam smakołyk, który robi furorę

Dodano:
Przekąska na słodko z kaszy manny Źródło: Shutterstock / StockImageFactory.com
Dla miłośników słodkich przekąsek mam dzisiaj przepis na słodką kostkę z kaszy manny. Rava Burfi to deser pochodzący z Indii. Sekretem jego smaku są m.in. pyszne dodatki: orzechy, migdały i wiórki kokosowe.

Kasza manna nie jest moją ulubioną kaszą, jednak w połączeniu z kilkoma pysznymi dodatkami, zyskuje wyjątkowy smak i konsystencję. Przepis na Rava Burfi otrzymałem od znajomego, który przez kilka lat mieszkał w Indiach. Moja rodzina od razu pokochała smak słodkiej kostki z kaszy manny. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich bliskich nietypowym deserem, to koniecznie wypróbuj poniższy przepis.

Jak zrobić słodką kostkę z kaszy manny, czyli Rava Burfi?

Przygotowanie indyjskiego deseru z kaszy manny nie wymaga specjalnych umiejętności, jednak trzeba uważać, żeby go nie przypalić. Deser jest bardzo słodki i kaloryczny – niewielki kawałek wystarczy, żeby zaspokoić ochotę na coś słodkiego.

Rada: Do przygotowania deseru nie nadaje się kasza manna błyskawiczna, która zbyt szybko mięknie i nie nabiera odpowiedniego smaku w czasie gotowania w klarowanym maśle. Jeżeli kupujesz masło klarowane w sklepie, zwróć uwagę na jego skład, w którym nie powinny znajdować się zbędne dodatki. Prawdziwe masło klarowane, którym możesz zastąpić indyjskie masło ghee, powstaje z masła o wysokiej zawartości tłuszczu i nie ma w składzie tłuszczów utwardzonych i innych dodatków.

Kostki z kaszy manny możesz przygotować z dodatkiem białego lub brązowego cukru, z którego trzeba ugotować gęsty syrop. Uważaj, żeby syrop cukrowy się nie skarmelizował, bo deser będzie miał gumowatą konsystencję.

Zgodnie z oryginalnym przepisem, dodaję do Rava Burfi pełnotłuste mleko w proszku oraz odrobinę kardamonu. Jeżeli nie lubisz smaku tej przyprawy, to pomiń ją lub zastąp cynamonem.

Możesz użyć dostępnych w wielu sklepach mielonych migdałów lub samodzielnie je zmielić na pył. Polecam przed mieleniem podprażyć migdały na suchej patelni, żeby wydobyć więcej smaku. Podprażyć możesz również płatki migdałowe (opcjonalnie posiekane migdały) do posypania deseru.

Przepis: Słodka kostka z kaszy manny

Słodycz z kaszy manny wygląda niepozornie, ale smakuje wyśmienicie!

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Indyjska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 1 szklanka suchej kaszy manny
  • 1/2 szklanki masła ghee
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • szczypta mielonego kardamonu

Na syrop cukrowy:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody

Dodatkowo:

  • 2 łyżki klarowanego masła do wysmarowania formy

Do dekoracji:

  • 2 łyżki migdałów w płatkach lub migdałów siekanych

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników i akcesoriówPrzygotowanie składników i akcesoriów kuchennych Odmierz potrzebną ilość wszystkich składników i przygotuj dwa garnki lub patelnie z grubym dnem. Przygotuj również płytką formę do pieczenia – ja robię słodycz z kaszy manny w formie o wymiarach 20 x 20 cm, ale możesz również użyć formy do tarty/tortownicy o średnicy 20 cm lub naczynia żaroodpornego. Wysmaruj formę cienką warstwą klarowanego masła. Masło możesz zastąpić papierem do pieczenia.
  2. Połączenie składnikówMasło ghee (lub opcjonalnie) masło klarowane rozpuść na bardzo małym ogniu. Wsyp kaszę mannę na ciepłe masło, ciągle mieszając, żeby nie utworzyły się grudki. Nie przerywając mieszania, gotuj kaszę w maśle na minimalnym grzaniu do momentu, aż zacznie pęcznieć i zyska konsystencję mokrego piasku. Kasza powinna wchłonąć masło – nie może się podsmażyć i zbrązowieć. Zmielone migdały połącz z mlekiem w proszku i dodaj do kaszy manny. Wymieszaj dokładnie i smaż, ciągle mieszając około 1-2 minuty.
  3. Gotowanie syropu cukrowegoPodgrzej wodę i rozpuść w niej cukier. Zmniejsz moc palnika i redukuj nadmiar płynu, ciągle mieszając, aż uzyskasz gęsty, jasny syrop.
  4. Łączenie kaszy manny z syropem cukrowymUstaw minimalną moc grzania pod syropem cukrowym i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj do niego kaszę z masłem i migdałami. Cały czas mieszaj, żeby nie utworzyły się grudki. Możesz do mieszania użyć rózgi kuchennej. Gotuj 2-3 minuty. Do gęstniejącej masy dodaj zmielony kardamon i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu, aż masa przestanie się kleić i zacznie odchodzić od garnka. Masa na Rava Burfi powinna mieć konsystencję ciasta parzonego (trzymać kształt po odsunięciu od brzegów i dna garnka).
  5. Kształtowanie kostekPrzekładanie do formy Rozprowadź masę z kaszy manny w przygotowanej wcześniej formie. Zrób to jak najszybciej, żeby Rava Burfi zbyt mocno nie stężała. Wierzch deseru posyp płatkami migdałów i pozostaw do przestygnięcia. Pokrój letnie Rava Burfi małe kawałki.

Jak podawać słodycz z kaszy manny?

Możesz podawać ten indyjski deser z kaszy manny letni lub po całkowitym ostygnięciu – zimne Rava Burfi staje się nieco twardsze. Do dekoracji słodkiej przekąski możesz użyć suszonych lub świeżych kwiatów jadalnych np. płatków róży. Słodkie kostki możesz przechowywać w lodówce hermetycznie zamknięte (w pojemniku lub folii) nawet przez 2-3 tygodnie.

Rava Burfi w wersji kakaowej, kokosowej lub kakaowo-kokosowej

Jeżeli nie lubisz migdałów oraz orzechów lub nie możesz ich jeść ze względu na alergię, to polecam przygotować Rava Burfi w wersji kakaowej, kokosowej lub kakaowo-kokosowej. Jeżeli chcesz zrobić kakaowe Rava Burfi, to zwiększ ilość suchej kaszy manny o 1/3 szklanki i dodaj 2-3 łyżki naturalnego kakao (kakao dodaj po połączeniu syropu cukrowego z kaszą).

Kokosowe Rava Burfi przygotujesz, zastępując mielone migdały wiórkami kokosowymi, a do kakaowo-kokosowego Rava Burfi dodaj wiórki i kakao.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...