Pieczone bataty z ciecierzycą to moje odkrycie. Prosty przepis na lekką kolację lub przekąskę

Dodano:
Pieczone bataty i ciecierzyca Źródło: Shutterstock / DronG
Jeżeli uwielbiasz pieczone ziemniaki, to wypróbuj orientalną wersję tego dania. Pieczone bataty z ciecierzycą i guacamole to potrawa, która łączy smaki m.in. kuchni marokańskiej i meksykańskiej. Przepis jest prosty.

Gdy po raz pierwszy zrobiłem pieczone bataty z ciecierzycą (inaczej cieciorką) i guacamole to przekąska w mig zniknęła ze stołu. Przegryzka ta pozwala mi eksperymentować w kuchni z różnymi smakami – jej główne składniki mają delikatny smak, który podkreślam, dodając ulubione przyprawy. Lubię przygotować ją na lekką kolację lub spotkanie z przyjaciółmi.

Jak zrobić pieczone bataty z ciecierzycą?

Bataty mają lekko słodkawy smak. Aby po upieczeniu przekąska nie były mdła, warto wykorzystać wyraziste przyprawy. Ja stosuję sól i pieprz do batatów, a do ciecierzycy dodaję m.in. odrobinę cynamonu, ostrą paprykę, kurkumę oraz świeży korzeń imbiru. Przepis podstawowy na guacamole uwzględnia dodatek soku z limonki oraz czosnku i soli, ale możesz dodać do awokado również np. papryczkę chili, słodką paprykę lub pomidory.

Do przepisu możesz wykorzystać suchą cieciorkę, którą musisz wcześniej ugotować do miękkości lub ciecierzycę z puszki, która nie wymaga gotowania – wystarczy obtoczyć ją w oliwie lub oleju z przyprawami i zapiec w piekarniku razem z batatami.

Na guacamole wybierz dojrzałe awokado. Dojrzałe awokado jest umiarkowanie miękkie i sprężyste, nie ma na skórce brązowych plam i nie zmienia kształtu po naciśnięciu. Jeżeli awokado jest bardzo miękkie i plastyczne, to zrezygnuj z jego zakupu, bo najprawdopodobniej zaczęło się psuć.

Przepis: Pieczone bataty i ciecierzyca

To przekąska niewymagająca wiele pracy i doświadczenia w kuchni. Na długo zaspokaja mały i duży głód – możesz ją podawać jako przystawkę, przekąskę, danie główne oraz dodatek np. do potraw z grilla.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 4 niewielkie bataty
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól i pieprz

Na guacamole:

  • 1 duże awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie batatówBataty umyj i starannie wyszoruj ich skórkę miękką szczoteczką lub nową gąbką kuchenną. Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój wzdłuż na centymetrowe plastry. Do małej miseczki wlej 2 łyżki oliwy (opcjonalnie oleju do smażenia). Za pomocą silikonowego pędzelka lub zwilżonego w oliwie ręcznika kuchennego natrzyj nią każdą połówkę batatów. Ułóż warzywa na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i oprósz solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie ciecierzycyCiecierzycę przepłucz na sitku zimną wodą i odsącz z nadmiaru płynu. Przełóż na ręcznik papierowy, osusz i wsyp do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy, kmin, ostrą i wędzoną paprykę, cynamon, kurkumę, a także sól oraz pieprz i wymieszaj. Obtoczoną w przyprawach i tłuszczu ciecierzycę przesyp na blachę obok batów.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) lub 180 stopni Celsjusza (góra-dół, z termoobiegiem). Wstaw blaszkę z ciecierzycą i batatami do gorącego piekarnika i piecz do momentu, aż bataty zmiękną (ok. 25 minut), a ciecierzyca stanie się złota i chrupiąca.
  4. Przygotowanie guacamoleAwokado przetnij na pół. Obróć obie połówki w przeciwnych kierunkach i usuń pestkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wyciśnij sok z limonki (opcjonalnie cytryny). Wybierz cały miąższ awokado i przełóż do niewielkiej miski. Rozdrobnij go widelcem, dodaj czosnek i wymieszaj. Dopraw guacamole sokiem z limonki i solą do smaku.

Jak podawać bataty pieczone z ciecierzycą?

Miękkie bataty wyjmij z piekarnika i posmaruj cienką warstwą guacamole. Na guacamole połóż upieczoną ciecierzycę. Potrawę podawaj na ciepło jako samodzielną przekąskę, danie główne, a także dodatek do innych potraw np. grillowanego mięsa lub warzyw.

Opcjonalne dodatki do pieczonych batatów i ciecierzycy

Pieczone bataty i ciecierzycę możesz podawać nie tylko z guacamole, ale także np. świeżymi pomidorami, zielonym lub czerwonym pesto oraz ulubionymi sosami m.in. sosem czosnkowym, sosem z pieczonej papryki oraz salsą.

Gotowe danie możesz również serwować z serami np. serem mozzarella lub pleśniowym. Do dekoracji tak przygotowanych pieczonych batatów idealnie nadają się świeże zioła np. natka pietruszki lub kolendra.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...