Zamiast biec do cukierni, zrób te szybkie ciastka. Wystarczy ciasto francuskie i dwa dodatki

Dodano:
Ciasto francuskie z owocami i czekoladą Źródło: Shutterstock / Dementieva Iryna
Te proste i szybkie ciastka wyglądają i smakują niczym z dobrej cukierni. Zrobisz je z gotowego ciasta francuskiego, a sekretem jest nadzienie.

Ciasto francuskie z czekoladą to duet idealny, a my dodaliśmy do niego jeszcze jeden składnik. To aromatyczna gruszka, która przełamuje smaki i sprawia, że ciastka smakują wprost wybornie. Ich zrobienie jest bardzo proste.

Jak zrobić szybkie ciastka z czekoladą i gruszką?

Potrzebne jest przede wszystkim gotowe ciasto francuskie. Płaty ciasta kupisz w każdym markecie. Tu jednak rada: można kupić najtańsze ciasto z olejem, albo droższe, które jest zrobione na bazie masła – to drugie zdecydowanie wygrywa smakiem. Gotowe ciasto francuskie na maśle, zwykle jest na dziale mrożonek, z kolei popularne i tańsze ciasta na bazie tłuszczów roślinnych są w lodówkach.

Samo przygotowanie ciastek jest bardzo proste, bo wystarczy ułożyć na cieście plastry gruszki i kawałki czekolady. Naszym zdaniem najlepsza będzie czekolada gorzka, ale jeśli chcesz więcej słodyczy i delikatnego smaku, możesz wybrać czekoladę mleczną. Ciastka przed pieczeniem warto posmarować mieszanką jajka i odrobiny mleka, dzięki temu zyskają błyszczącą i ładnie zrumienioną skórkę.

Przepis: Ciastka francuskie z czekoladą i gruszką

Deser z gotowego ciasta francuskiego

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
169 w każdej porcji

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 gruszka

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCzekoladę pokrusz, gruszkę pokrój w plastry. Ciasto podziel na 6 równych części.
  2. Robienie ciastekNa połowę każdej części ciasta nałóż plastry gruszki i kawałki czekolady. Drugą ponacinaj (jak na zdjęciu). Złóż, sklep brzegi dociskając widelcem.
  3. Pieczenie ciastekCiastka posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem i piecz ok. 20-30 minut w temperaturze podanej na opakowaniu ciasta.

Gotowe ciastka można oprószyć cukrem pudrem albo udekorować polewą czekoladową. Świetnie smakują podane na ciepło, wówczas czekolada w środku jest płynna.

Inne pomysły na ciasto francuskie z czekoladą i owocami

Ciastka z czekoladą możesz robić z różnymi owocami, gruszki to tylko jeden z wariantów (chociaż naszym zdaniem jeden z najsmaczniejszych). Zamiast gruszek idealnie sprawdzą się także banany, jabłka czy maliny. Możesz też zamiast świeżych owoców wykorzystać owocowe dżemy czy konfitury. Należy posmarować nimi połowę ciastka, posypać czekoladą i złożyć. Dobrze będzie tu pasować np. dżem pomarańczowy, ale też dżemy wiśniowe, morelowe czy porzeczkowe, mogą to być również powidła śliwkowe.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...