Zamiast biec do cukierni, zrób te szybkie ciastka. Wystarczy ciasto francuskie i dwa dodatki
Ciasto francuskie z czekoladą to duet idealny, a my dodaliśmy do niego jeszcze jeden składnik. To aromatyczna gruszka, która przełamuje smaki i sprawia, że ciastka smakują wprost wybornie. Ich zrobienie jest bardzo proste.
Jak zrobić szybkie ciastka z czekoladą i gruszką?
Potrzebne jest przede wszystkim gotowe ciasto francuskie. Płaty ciasta kupisz w każdym markecie. Tu jednak rada: można kupić najtańsze ciasto z olejem, albo droższe, które jest zrobione na bazie masła – to drugie zdecydowanie wygrywa smakiem. Gotowe ciasto francuskie na maśle, zwykle jest na dziale mrożonek, z kolei popularne i tańsze ciasta na bazie tłuszczów roślinnych są w lodówkach.
Samo przygotowanie ciastek jest bardzo proste, bo wystarczy ułożyć na cieście plastry gruszki i kawałki czekolady. Naszym zdaniem najlepsza będzie czekolada gorzka, ale jeśli chcesz więcej słodyczy i delikatnego smaku, możesz wybrać czekoladę mleczną. Ciastka przed pieczeniem warto posmarować mieszanką jajka i odrobiny mleka, dzięki temu zyskają błyszczącą i ładnie zrumienioną skórkę.
Przepis: Ciastka francuskie z czekoladą i gruszką
Deser z gotowego ciasta francuskiego
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 169 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 1 tabliczka czekolady
- 1 gruszka
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCzekoladę pokrusz, gruszkę pokrój w plastry. Ciasto podziel na 6 równych części.
- Robienie ciastekNa połowę każdej części ciasta nałóż plastry gruszki i kawałki czekolady. Drugą ponacinaj (jak na zdjęciu). Złóż, sklep brzegi dociskając widelcem.
- Pieczenie ciastekCiastka posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem i piecz ok. 20-30 minut w temperaturze podanej na opakowaniu ciasta.
Gotowe ciastka można oprószyć cukrem pudrem albo udekorować polewą czekoladową. Świetnie smakują podane na ciepło, wówczas czekolada w środku jest płynna.
Inne pomysły na ciasto francuskie z czekoladą i owocami
Ciastka z czekoladą możesz robić z różnymi owocami, gruszki to tylko jeden z wariantów (chociaż naszym zdaniem jeden z najsmaczniejszych). Zamiast gruszek idealnie sprawdzą się także banany, jabłka czy maliny. Możesz też zamiast świeżych owoców wykorzystać owocowe dżemy czy konfitury. Należy posmarować nimi połowę ciastka, posypać czekoladą i złożyć. Dobrze będzie tu pasować np. dżem pomarańczowy, ale też dżemy wiśniowe, morelowe czy porzeczkowe, mogą to być również powidła śliwkowe.