Kawa w tej wersji to hit lata. Słynny japoński deser zrobisz w kilka chwil

Dodano:
Galaretka kawowa (coffee jelly) Źródło: Shutterstock / Dementieva Iryna
Galaretka z kawy, czyli słynny japoński deser to coś, czego koniecznie trzeba spróbować. Przygotowanie jest łatwe i szybkie.

Galaretka z kawy, czyli coffee jelly, to deser zrobiony na bazie mocnej kawy i żelatyny. Jest niezwykle popularny w Japonii, ale za sprawą zachwycających się nim kulinarnych influencerów, lawinowo zdobywa fanów na całym świecie. Przygotowanie deseru zajmie ci chwilę, ale trzeba dodatkowo zarezerwować czas na stężenie galaretki. Kawa w tej wersji jest idealna na lato.

Jak zrobić galaretkę z kawy?

Do zrobienia deseru należy wykorzystać dobrą, mocną, czarną kawę. W tym deserze intensywność kawy nie jest aż tak bardzo wyczuwalna, a dodatek cukru sprawi, że będzie smakować wprost doskonale. Oczywiście taki deser doda energii, nie bez powodu niektórzy mówią o nim, że to galaretka mocy.

Rada: ilość cukru w przepisie można dostosować do własnych preferencji.

Przepis: Galaretka kawowa (coffee jelly)

Nietypowy sposób na podanie kawy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Japońska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
168

Składniki

  • 2 filiżanki mocnej kawy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

opcjonalnie:

  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie galaretkiŻelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Kawę zagotuj z cukrem, dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Przelej do płaskiego naczynia i wstaw do lodówki, aż galaretka stężeje.
  2. Serwowanie galaretkiGotową galaretkę pokrój w kostkę i przełóż do filiżanek lub pucharków. Podawaj np. z posłodzonym mlekiem kokosowym.

Jak podawać galaretkę kawową?

Galaretka kawowa to deser idealny do podania po posiłku, zamiast tradycyjnej małej czarnej. Można ją zaserwować na wiele sposobów. Są tacy, którzy uważają, że najlepiej smakuje bez żadnych dodatków, a inni nie wyobrażają sobie coffee jelly bez słodkiego mleka czy bitej śmietany.

Kawę można zaserwować z mlekiem kokosowym (słodzonym lub nie) i taką propozycję podajmy w przepisie. Ale kawowe żelki można także ozdobić bitą śmietaną, zalać zwykłym mlekiem lub mlekiem roślinnym. Możliwości jest wiele, dokładnie tak, jak ze zwykłą kawą.

Krojenie galaretki kawowej w kostki również jest tylko propozycją i nie jest obowiązkowe. Ciekawym pomysłem jest zrobienie galaretki w filiżankach i podawanie jej z bitą śmietaną. Mleczna warstwa również może być galaretką. Wówczas należy mleko (dodaj do niego np. łyżeczkę masła orzechowego i cukier) zagotować i rozpuścić w nim żelatynę, dokładnie tak samo, jak w kawie. Kiedy warstwa galaretki kawowej stężeje, można wylać warstwę mleczną.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...