Moja babcia często robiła do obiadu taką prostą sałatkę. Uwielbiam tę wersję pomidorów

Dodano:
Pomidory ze śmietaną i zieleniną Źródło: Shutterstock / Evgeniy Kazantsev
Pomidory są jednym z tych warzyw, które szybko można zamienić w dodatek do obiadu. Ja najbardziej lubię z nich robić taką sałatkę, jaką przyrządzała moja babcia. Wystarczyły jej dwa dodatki.

Nie od dziś wiadomo, że potrawy przyrządzane przez nasze babcie i mamy były najpyszniejsze i najzdrowsze. Nie było w nich bowiem żadnych zbędnych dodatków, a cechowała je prostota i jedyny w swoim rodzaju smak. Tak też w pamięci zapisała mi się sałatka pomidorowa mojej babci. Była najczęstszym dodatkiem do letniego obiadu, bo pomidory rosły w przydomowym ogrodzie. Do tej pory nie spotkałam tak aromatycznych.

Zalety pomidorowej sałatki do obiadu

Sałatka z pomidorów jest smaczna i soczysta. A gdy sięgniesz po dobrej jakości, aromatyczne pomidory, jest w stanie przyćmić całe danie. Taką sałatkę robi się szybko i w letnim sezonie stanowi jeden z najtańszych dodatków do obiadu. Oprócz doskonałego smaku i aromatu pomidory kryją też w sobie wiele wartościowych składników. Są bogate w potas, kwas foliowy, witaminę C i K. Zawierają też silne przeciwutleniacze, czyli likopen i beta-karoten. Poza tym dostarczają nam błonnika i są niskokaloryczne. Ze względu na ten zacny skład powinniśmy jeść je jak najczęściej.

Jak zrobić babciną sałatkę z pomidorów?

Moja babcia miała nie tylko swoje pomidory, ale też śmietanę. To dlatego zwykle łączyła oba te składniki i robiła z nich smaczną sałatkę do obiadu. Śmietana pod wpływem soku z pomidorów nieco się upłynniała, ale i tak całość smakowała znakomicie. A dopełnieniem całości była posiekana zielenina, a często też cebula.

Przepis: Sałatka z pomidorów i śmietany

Sałatka z pomidorów, śmietany i zieleniny idealna do większości obiadów

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 6 pomidorów
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie pomidorówPomidory umyj, przekrój na cztery części, usuń z nich stwardniałe kawałki. Potem pokrój je w dużą kostkę.
  2. Wykańczanie sałatkiDo pomidorów dodaj posiekaną zieleninę i śmietanę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Modyfikacje sałatki z pomidorów

Zamiast śmietany do sałatki z pomidorów możecie też dodać trochę jogurtu naturalnego lub kefiru. Doskonale będą smakować w zestawieniu z posiekaną cebulką dymką. Dobrze też smakuje sałatka z pomidorów, czosnku i oliwy. Jest ona lekką modyfikacją najpopularniejszej sałatki pomidorowej, którą robi się z dodatkiem cebuli i oleju. Jeśli jednak chcecie podkręcić smak tego dodatku do obiadu, doprawcie go octem balsamicznym i np. posiekaną bazylią.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...