Moja babcia często robiła do obiadu taką prostą sałatkę. Uwielbiam tę wersję pomidorów
Nie od dziś wiadomo, że potrawy przyrządzane przez nasze babcie i mamy były najpyszniejsze i najzdrowsze. Nie było w nich bowiem żadnych zbędnych dodatków, a cechowała je prostota i jedyny w swoim rodzaju smak. Tak też w pamięci zapisała mi się sałatka pomidorowa mojej babci. Była najczęstszym dodatkiem do letniego obiadu, bo pomidory rosły w przydomowym ogrodzie. Do tej pory nie spotkałam tak aromatycznych.
Zalety pomidorowej sałatki do obiadu
Sałatka z pomidorów jest smaczna i soczysta. A gdy sięgniesz po dobrej jakości, aromatyczne pomidory, jest w stanie przyćmić całe danie. Taką sałatkę robi się szybko i w letnim sezonie stanowi jeden z najtańszych dodatków do obiadu. Oprócz doskonałego smaku i aromatu pomidory kryją też w sobie wiele wartościowych składników. Są bogate w potas, kwas foliowy, witaminę C i K. Zawierają też silne przeciwutleniacze, czyli likopen i beta-karoten. Poza tym dostarczają nam błonnika i są niskokaloryczne. Ze względu na ten zacny skład powinniśmy jeść je jak najczęściej.
Jak zrobić babciną sałatkę z pomidorów?
Moja babcia miała nie tylko swoje pomidory, ale też śmietanę. To dlatego zwykle łączyła oba te składniki i robiła z nich smaczną sałatkę do obiadu. Śmietana pod wpływem soku z pomidorów nieco się upłynniała, ale i tak całość smakowała znakomicie. A dopełnieniem całości była posiekana zielenina, a często też cebula.
Przepis: Sałatka z pomidorów i śmietany
Sałatka z pomidorów, śmietany i zieleniny idealna do większości obiadów
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 6 pomidorów
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie pomidorówPomidory umyj, przekrój na cztery części, usuń z nich stwardniałe kawałki. Potem pokrój je w dużą kostkę.
- Wykańczanie sałatkiDo pomidorów dodaj posiekaną zieleninę i śmietanę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Modyfikacje sałatki z pomidorów
Zamiast śmietany do sałatki z pomidorów możecie też dodać trochę jogurtu naturalnego lub kefiru. Doskonale będą smakować w zestawieniu z posiekaną cebulką dymką. Dobrze też smakuje sałatka z pomidorów, czosnku i oliwy. Jest ona lekką modyfikacją najpopularniejszej sałatki pomidorowej, którą robi się z dodatkiem cebuli i oleju. Jeśli jednak chcecie podkręcić smak tego dodatku do obiadu, doprawcie go octem balsamicznym i np. posiekaną bazylią.