Obsmażam pałki z kurczaka i duszę je z kilkoma prostymi dodatkami. Moja rodzina uwielbia ten tani obiad
Pałki to jedna z moich ulubionych części kurczaka. Są smaczne i wygodne do jedzenia, niezależnie od tego, w jaki sposób się je przygotuje. Ja zwykle je piekę lub duszę. Ta druga wersja jest bardzo lubiana przez moje dzieci i męża, bo mięso wychodzi mięciutkie i soczyste. A mnie cieszy fakt, że danie jest smaczne i doskonale nadaje się do odgrzewania.
Zalety pałek z kurczaka
Pałki kurczaka to dość tłuste i smakowite mięso, które da się przyrządzić na wiele sposobów. Można je piec, grillować, smażyć, dusić, a także gotować. Mięso to nigdy nie wychodzi suche i nie szkodzi mu zbyt długie duszenie lub odgrzewanie. Staje się wtedy tylko nieco bardziej miękkie, jednak dalej pozostaje smaczne i soczyste. Pałki kurczaka są stosunkowo nieduże, dlatego przyrządza się je stosunkowo szybko, co również jest ich dużą zaletą.
Jak zrobić pałki z kurczaka duszone z warzywami?
Pałki z kurczaka przed duszeniem warto obsmażyć. Dzięki temu potrawa będzie miała wyraźniejszy smak. Na smakowitość tego dania wpływa też dobór warzyw oraz użyte przyprawy. I tymi ostatnimi można nadać duszonym pałkom kurczaka pożądanego charakteru.
Przepis: Pałki z kurczaka duszone z warzywami
Pałki z kurczaka duszone z ziemniakami, marchewką, papryką i groszkiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 540 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek kurczaka
- papryka mielona słodka i ostra
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 3/4 szklanki świeżego lub mrożonego groszku
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
- Krojenie warzywCebulę obierz, pokrój w sporą kostkę. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Marchewki obierz, opłucz, przekrój wzdłuż na 4 części, a potem pokrój je na nieduże kawałki. Paprykę umyj, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w sporą kostkę.
- Obsmażanie mięsaPałki kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Oprósz je solą, pieprzem, czosnkiem i papryką, odstaw na pół godziny. Po tym czasie pałki obsmaż na oleju, zdejmij je z patelni.
- Podsmażanie warzywNa patelni z olejem zeszklij cebulę. Dodaj do niej ziemniaki i marchewki, przesmaż, co jakiś czas mieszając. Dodaj paprykę, chwilę ją podsmaż. Wlej gorący bulion i koncentrat, wymieszaj, całość zagotuj.
- Duszenie potrawyDo warzyw dodaj obsmażone pałki kurczaka i trochę ziół prowansalskich, całość zagotuj. Duś na małym ogniu ok. 20 minut. Potem dodaj groszek i duś całość jeszcze ok. 7 minut. Potrawę dopraw do smaku.
Wskazówka: Pałki duszone z warzywami najlepiej będą smakować podane z ryżem lub kuskusem.
Jakie inne warzywa nadają się do duszenia z kurczakiem?
Do duszenia z kurczakiem najlepiej nadają się twarde, zwarte warzywa. Oprócz ziemniaków, papryki, marchewki i groszku, można też sięgnąć po: bataty, brokuł, kalafior, fasolkę szparagową czy seler. Atrakcyjnego wyglądu doda potrawie także kukurydza czy ciecierzyca z puszki. Przy okazji podniosą one wartość odżywczą dania.