Pierś z kurczaka zawijam z marchewką w plastry cukinii. Ten prosty obiad zawsze znika błyskawicznie
Filet z piersi kurczaka jest chudy i delikatny i doskonale smakuje o każdej porze roku. Jednak na lato takie mięso jest wprost idealne. Dostarcza cennych składników, a nie powoduje u nas ociężałości czy uczucia przejedzenia. O tej porze roku lubię łączyć pierś kurczaka z sezonowymi owocami i warzywami. Dziś zapraszam was na roladki z młodą marchewką i cukinią. Apetycznie wyglądają i są naprawdę smaczne.
Jak przygotować pierś kurczaka do roladek?
Filet z piersi kurczaka przeznaczony na roladki, najlepiej jest pokroić w dużą kostkę. Jej wielkość powinna być mniej więcej dopasowana do szerokości plastrów cukinii, bo wtedy mięso będzie apetycznie wyglądało z warstw warzyw. Jednak podobną potrawę można też przygotować z posiekanego lub mielonego mięsa drobiowego. Po połączeniu z dodatkami, np. jajkiem i tartą bułką, trzeba je uformować w spore kulki i otoczyć warzywami.
Przed zawinięciem w warzywa, pierś kurczaka należy doprawić, by miała wyraźniejszy smak. Warto sięgnąć np. po czosnek, mieloną paprykę, kumin, curry, zioła. Doskonałego smaku temu delikatnemu mięsu nada też musztarda, ocet balsamiczny i sos sojowy. I co ważne, dodatki te dobrze będą się komponować z warzywami.
Jak zrobić roladki z kurczaka, cukinii i marchewki?
W przygotowaniu tych roladek najtrudniejsze jest pokrojenie cukinii w cienkie plasterki, a potem zawinięcie w nie kawałków mięsa i startej marchewki. Tak naprawdę to bardzo proste zadanie, zwłaszcza gdy sięgniecie po nożyk szczelinowy, a potem nieco zmiękczycie cukinię. Dobrym sposobem na zmiękczenie plasterków cukinii jest ich posolenie i odstawienie na pół godziny lub krótkie obgotowanie.
Przepis: Roladki z kurczaka i marchewki w plastrach cukinii
Pieczone roladki z fileta z piersi kurczaka i marchewki zawijane w plastry cukinii
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 500 g fileta z piersi kurczaka
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 młode marchewki
- 2 łyżki majonezu
- 2 młode, nieduże cukinie
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie i przyprawianie mięsaFilet z piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój w sporą kostkę, mniej więcej o długości boku 3 cm. Mięso oprósz solą i pieprzem, a potem wymieszaj z marynatą z czosnku, octu, sosu sojowego i oliwy z oliwek. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
- Rozdrabnianie warzywCukinie umyj, wytrzyj, pokrój w cienkie, długie plasterki przy pomocy nożyka szczelinowego. Oprósz je solą, odstaw na pół godziny. Po tym czasie opłucz je i osusz papierowym ręcznikiem. Marchewki obierz, zetrzyj na średnich oczkach, wymieszaj z majonezem.
- Formowanie roladekNa każdym plastrze cukinii rozłóż trochę startej marchewki. Potem na jednym końcu plastra połóż kostkę mięsa i owiń ją ostrożnie warzywami. Roladki zepnij wykałaczkami.
- Pieczenie roladekRoladki ułóż w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Skrop oliwą z oliwek. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
W co jeszcze można zawinąć kawałki kurczaka?
Jeśli nie masz akurat pod ręką marchewki i cukinii, kawałki kurczaka możesz zawinąć w zupełnie inne składniki. Z warzyw dobrze sprawdzą się tu plastry bakłażana, liście kapusty lub duże liście szpinaku. Gdy zaś chcesz wzmocnić smak roladek, do ich owinięcia użyj plasterków wędzonego boczku albo szynki dojrzewającej. Miejsce marchewki z powodzeniem mogą zająć np. słupki papryki albo starta dynia.