Tym naleśnikowym roladkom trudno się oprzeć. Są pyszne i apetyczne, a banalne w przygotowaniu

Dodano:
Naleśnikowe roladki Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Naleśniki to uniwersalne danie, które można podać na słodko lub wytrawnie. Doskonale smakują o każdej porze dnia. Jednak te ze słodkim farszem najlepiej sprawdzą się na deser lub podwieczorek. Zobacz, jak zrobić naleśnikowe roladki.

Naleśniki same w sobie mają dość neutralny smak. Dobrze więc komponują się z różnymi dodatkami. Ja uwielbiam kombinować z różnymi składnikami i zamieniać zwykłe placki w przepyszne potrawy. Tak właśnie dzieje się, gdy w naleśnikach połączę moje dwa ulubione składniki: bitą śmietanę i truskawki. Te słodkie naleśniki kuszą swoim wyglądem, a przy okazji są proste do zrobienia.

Jakie owoce pasują do naleśnikowych roladek?

Robiąc słodkie naleśniki, najczęściej sięgam po truskawki, bo bardzo lubię ich smak i konsystencję. Jednak na farsz do naleśników można użyć także innych owoców. Najlepsze będą owoce sezonowe, które są pełne smaku i aromatu. Możesz więc sięgnąć po: borówki amerykańskie, maliny czy brzoskwinie. Dobrym pomysłem jest też połączenie w roladkach różnych owoców. Wtedy deser będzie prawdziwą feerią smaków i kolorów.

Jak zrobić roladki naleśnikowe?

Przygotowanie ciasta na naleśniki jest banalnie proste, więc trudno je zepsuć. W misce umieszcza się wszystkie potrzebne składniki i miksuje na gładkie, niezbyt gęste ciasto. Teraz pozostaje tylko usmażyć naleśniki i nadziać je pysznym farszem.

Przepis: Słodkie roladki naleśnikowe

Roladki naleśnikowe z bitą śmietaną i truskawkami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki stopionego masła lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej

Na farsz:

  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 500 g truskawek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówSkładniki na ciasto umieść w misce i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj, by nie było grudek. Odstaw na 15 minut, by ciasto napęczniało. Z ciasta smaż cienkie naleśniki i układaj je w stosik, by nie wyschły. Pozostaw do wystygnięcia.
  2. Przygotowanie dodatkówSchłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Potem krótko zmiksuj obie masy. Truskawki umyj, osącz, odszypułkuj.
  3. Formowanie roladekUsmażone naleśniki posmaruj przygotowanym kremem. Na jednym brzegu ułóż jedna za drugą całe truskawki. Naleśniki ostrożne zawiń w rulony. Każdy przekrój na 2 części. Od razu podawaj.

Wskazówka: By bita śmietana była stabilniejsza, zamiast mascarpone możesz do niej dodać trochę zagęstnika.

Jak podawać roladki naleśnikowe?

Słodkie roladki naleśnikowe przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą. Ja akurat wolę tę drugą wersję. Świetnym pomysłem jest też udekorowanie ich listkami mięty. Można je zjeść razem z deserem, dzięki czemu zyska on orzeźwiający smak i aromat.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...