Ten deser jest lekki i orzeźwiający dzięki 3 składnikom. Robię go 15 minut, a jest idealny na upał

Dodano:
Deser z galaretką i malinami Źródło: Shutterstock / CGissemann
W upalne dni najlepiej smakują lekkie desery. Aby były orzeźwiające, do ich przygotowania warto wykorzystać jogurt naturalny, owoce i galaretkę. Taką przekąskę robi się 15 minut i zjada z wielką przyjemnością.

Moja rodzina ostatnio oszalała na punkcie lekkiego deseru z jogurtu naturalnego, galaretki i owoców. Ja też go uwielbiam, bo jest bardzo smaczny, a na dodatek robię go w kwadrans. Potem pozostaje tylko czekać, aż całość stężeje w lodówce. Galaretkę i jogurt mam zwykle w domowych zapasach, a owoce biorę takie, jakie akurat mam pod ręką. Zwykle są to truskawki, maliny albo borówki.

Zalety lekkiego deseru z jogurtu, galaretki i owoców

Deser z jogurtu naturalnego, galaretki i owoców jest lekki i niskokaloryczny. Nie zawiera zbyt dużo cukru, ani tłuszczu, dlatego nie tuczy, a doskonale orzeźwia. Jogurt naturalny dostarcza wartościowego białka, wapnia i fosforu. Galaretka zaś kolagenu, który dobrze wpływa na stawy i ścięgna. Owoce stanowią doskonałe źródło błonnika, witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Jednym słowem w takim deserze nie ma zbędnego, niezdrowego składnika. A całość przygotowuje się szybko i prosto.

Jak zrobić deser jogurtowy z galaretką i owocami?

Przygotowanie deseru jogurtowego należy zacząć od rozpuszczenia galaretki. Można to zrobić w tzw. międzyczasie, nawet kilka godzin przed planowanym przyrządzaniem deseru. Do deseru dodaje się bowiem zimną, tężejącą galaretkę.

Przepis: Deser jogurtowy z galaretką i owocami

Lekki deser na bazie jogurtu naturalnego, galaretki i sezonowych owoców

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • 1 galaretka winogronowa, cytrynowa lub krystaliczna
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 szklanka malin
  • 400 g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie galaretek i malinJasną galaretkę rozpuść w ok. 1/4 szklanki wrzątku. Mieszaj ją do czasu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia. Galaretkę malinową rozpuść w 1 szklance wrzątku. Odstaw do wystygnięcia. Maliny zamroź.
  2. Przygotowanie deseruPołowę malin umieść na spodzie 4 miseczek deserowych. Zalej je połową galaretki, zastudź. Jogurt wymieszaj z jasną galaretką, rozlej do go miseczek, zastudź. Wierzch deserów posyp malinami, zalej pozostałą galaretką. Miseczki wstaw na kilka godzin do lodówki, by deser dobrze stężał.

Wskazówka: Smak galaretki warto dobrać do owoców dodawanych do deseru.

Lekki deser jogurtowy – wskazówki

Oto kilka wskazówek, dzięki którym przygotowanie tego deseru będzie jeszcze mniej kłopotliwe.

  • W czasie upałów galaretkę należy rozpuszczać w mniejszej ilości wody, niż to zaleca producent. Dzięki temu lepiej się zetnie.
  • Jeśli chcesz zrobić bardzo zwarty deser, dodaj do niego więcej mocniejszej galaretki. Ewentualnie wzmocnij ją dodatkową porcją żelatyny, np. 1-2 łyżeczkami na torebkę galaretki.
  • Gdy rozpuszczona galaretka zastygnie, bez problemu możesz przywrócić jej płynną konsystencję. Wystarczy, że wstawisz ją na 30 sekund do mikrofalówki lub ogrzejesz naczynie w misce z ciepłą wodą.
  • Deser będzie miał bardziej puszystą konsystencję, gdy jogurt połączysz z bitą śmietaną.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...