Co roku czekam na jeżyny, żeby zrobić te drożdżówki. Najlepsze słodkie bułki na lato

Dodano:
Drożdżówki z owocami Źródło: Shutterstock / zi3000
Domowe drożdżówki robię na wiele sposobów, ale to właśnie drożdżówki z jeżynami są jednymi z moich ulubionych. Na słodkie bułki kładę także maliny i borówki. Znikają, zanim zdążą dobrze ostygnąć.

Uwielbiam ciasto drożdżowe i domowe drożdżówki. Latem robię je w różnych owocowych wersjach, ale ta z dojrzałymi, pięknymi jeżynami jest jedną z moich ulubionych. Mój partner z kolei woli maliny, więc zawsze, za jednym razem robię i takie, i takie. Cały urok tego przepisu polega na tym, że na drożdżówkach możesz położyć dowolne owoce.

Jak zrobić drożdżówki z jeżynami?

Ja po jeżyny jeżdżę zwykle za miasto i po prostu zbieram je po lasem, ponieważ mam ulubione miejsce, gdzie rośnie ich bardzo dużo, a owoce są duże i soczyste. Oczywiście jeżyny w sezonie można kupić także w warzywniakach. Do zrobienia drożdżówek można także wykorzystać dorodne odmiany ogrodowe.

Kiedy planuję zrobienie tych drożdżówek, zwykle kupuję też inne owoce jagodowe, zwykle maliny, czasem też borówki i robię za jednym razem drożdżówki z jeżynami, malinami i borówkami. Taki zestaw pięknie wygląda na talerzu.

Przepis na samo ciasto drożdżowe nie jest trudny, ja sobie zawsze ułatwiam pracę, wykorzystując robot z hakiem do wyrabiania, Ciasto oczywiście można wyrabiać ręcznie. Wówczas jednak najlepiej roztopione masło dodać na końcu, dolewając je stopniowo i wgniatając w ciasto.

Inspiracja: wykorzystując ten przepis możesz zrobić także drożdżówki z serem i owocami. Wówczas najpierw wyłóż na bułki najprostszą masę serową zrobioną z twarogu sernikowego, żółtka, cukru i wanilii, a na to dopiero połóż owoce.

Przepis: Drożdżówki z owocami

Słodkie bułki z malinami, jeżynami i borówkami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 300 g owoców jagodowych
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 kostki roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

na kruszonkę:

  • 60 g mąki
  • 30 g zimnego masła
  • 30 g cukru

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Robienie zaczynu i ciastaDrożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę i uszykuj resztę składników. Do mąki dodaj sól, żółtka, ciepłe mleko, roztopione masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj 10 minut. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia.
  2. Szykowanie kruszonkiSkładniki na kruszonkę wymieszaj palcami. Włóż kruszonkę do lodówki lub zamrażarki.
  3. Pieczenie drożdżówekCiasto zagnieć i podziel na 10 równych części. Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej bułce zrób denkiem szklanki wgłębienie i wypełnij je owocami. Jajko rozmąć z mlekiem i posmaruj brzegi drożdżówek. Posyp obficie kruszonką i piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe drożdżówki posyp cukrem pudrem.

Ja swoje drożdżówki zwykle posypuję cukrem pudrem, ale możesz ten dodatek pominąć. Drożdżówki z jeżynami można także polać odrobiną lukru cytrynowego (aby zrobić lukier wymieszaj cukier puder z odrobiną soku cytrynowego).

Jak podawać drożdżówki z jeżynami?

Ja najbardziej lubię jeść drożdżówki w towarzystwie czarnej kawy, mój partner robi sobie do nich dobrą herbatę. Zajadając takie drożdżówki zawsze też wspominam moją babcię, bo ona by podała do nich obowiązkowo szklankę mleka.

Takie drożdżówki można jeść jako słodkie śniadanie, podać je na deser, albo zabrać ze sobą do pracy czy na wakacyjną wycieczkę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...