Zamiast wymyślnych deserów, na podwieczorek robię tę sałatkę. To istna bomba witaminowa
Choć lato obfituje w zdrowe, pyszne owoce, to nie wszyscy mają odruch, by po nie sięgać. Niektórym zwyczajnie nie chce się ich umyć, czy wydrylować. A szkoda, bo to doskonała okazja, by dostarczyć organizmowi moc naturalnych witamin. Jednak, jak się już sama przekonałam, wystarczy owoce pokroić i zamienić w pyszną sałatkę, by znikły w mgnieniu oka. Moje dzieci ją uwielbiają i my z mężem też.
Zasady przyrządzania sałatki owocowej
W zasadzie nie ma jakiś ścisłych reguł, dotyczących przyrządzania sałatki owocowej. Tak naprawdę wystarczy pokroić i wymieszać ulubione owoce i gotowe. Warto jednak uwzględnić kilka szczegółów, dzięki którym ta przekąska będzie o wiele smaczniejsza i wartościowsza.
Po pierwsze w sałatce owocowej warto łączyć owoce o różnych kolorach i konsystencji. Bogactwo kolorów wpływa na większą apetyczność tej przekąski, ale też zapewnia nam większą rozmaitość dostarczonych składników odżywczych. Nie jest bowiem tajemnicą, że za poszczególnymi kolorami owoców, kryją się cenne składniki. I tak np. fioletowe i czerwone owoce obfitują we flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami, a pomarańczowe i żółte zawierają beta-karoten, witaminę C i potas. Dobrze jest też mieszać owoce soczyste z mięsistymi, co zwiększy przyjemność jedzenia sałatki. Owocową przekąskę warto też polać np. jogurtem naturalnym. Zawarty w nim tłuszcz ułatwi bowiem przyswajanie witaminy A.
Jak zrobić pyszną sałatkę owocową?
Drobne owoce dodaj do sałatki owocowej w całości, a te większe pokrój na kawałki, np. w dużą kostkę lub w cząstki. Dzięki temu przekąskę będzie się przyjemnie jadło.
Przepis: Sałatka owocowa
Sałatka z kolorowych owoców polana jogurtem naturalnym idealna na podwieczorek i przekąskę
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka truskawek
- 1/2 szklanki borówek amerykańskich
- ok. 200 g arbuza
- 4 mandarynki lub 1 pomarańcza
- 3 owoce kiwi
- 1/2 granatu
- 100 ml płynnego jogurtu naturalnego
- listki mięty lub melisy do dekoracji
Sposób przygotowania
- Mycie i rozdrabnianie owocówTruskawki opłucz, osącz, odszypułkuj, pokrój na cząstki. Borówki opłucz, osącz. Miąższ arbuza pokrój w dużą kostkę. Mandarynki obierz, podziel na cząstki. Kiwi obierz, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w grubsze plasterki. Z granatu wydłub ziarenka.
- Mieszanie i serwowanie sałatkiPrzygotowane owoce umieść w salaterce, delikatnie wymieszaj. Porcje sałatki nałóż do miseczek. Każdą polej jogurtem, udekoruj listkami mięty lub melisy.
Wskazówka: Do przygotowania sałatki owocowej możesz użyć też innych owoców, np. śliwek, moreli, brzoskwiń, winogron, czereśni, agrestu, porzeczek. Maliny także możesz dodać, jednak posyp nimi już wymieszaną sałatkę.
Sałatka owocowa – kilka wskazówek
Sałatka owocowa to najlepsza przekąska na lato. Świetnie orzeźwia, nie jest zbyt słodka, a przy okazji dostarcza tylko zdrowych składników. Oto kilka wskazówek, dzięki którym będzie jeszcze zdrowsza.
- Sałatki owocowej lepiej nie robić na zapas. Przygotowana tuż przed podaniem, będzie zawierała o wiele więcej witamin. Niektóre z nich bowiem szybko się rozkładają po rozdrobnieniu i kontakcie ze światłem i powietrzem.
- Jeśli jednak zostanie ci nieco sałatki owocowej, przechowuj ją w lodówce i zjedz, jak najszybciej.
- Doskonałym dodatkiem do sałatki owocowej jest banan. Ten pożywny owoc doskonale komponuje się z wszystkimi owocami i wzbogaca smak przekąski.
- Jeśli w sałatce jest sporo kwaśnych owoców, możesz ją polać odrobiną miodu lub wymieszać miód z jogurtem. Gdy sałatka jest zbyt słodka, możesz ją skropić sokiem z cytryny.