Polacy dodają to do leczo, a psuje smak dania. Zrobiłam leczo z przepisu Roberta Makłowicza i wyszło pyszne

Dodano:
Leczo Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Leczo nie zawiera jednego często wybieranego do jego przygotowania warzywa. Robert Makłowicz pokazał, jak zrobić to tradycyjne węgierskie danie. Spróbowałam i wyszło idealne.

Leczo w wielu polskich domach przygotowuje się z dodatkiem cukinii. To warzywo, które latem jest tanie i łatwo dostępne. Jednak zdaniem Roberta Makłowicza kompletnie też nie pasuje do leczo. Znany kucharz już jakiś czas temu zaprezentował przepis na to tradycyjne węgierskie danie, podkreślając, że nie ma w nim miejsca na nic innego jak paprykę, pomidory, cebulę i mięsiwa. Jego jednogarnkowa receptura jest banalna, więc warto się skusić.

Jak Robert Makłowicz zrobił leczo?

Kucharz przede wszystkim wybrał dobrej jakości paprykę. Postawił na czerwoną i żółtą oraz zieloną ostrą. Wykorzystał też cebule i dojrzałe w słońcu pomidory. Kucharz przyrządzał danie według przepisu pochodzącego z okolic miejscowości Kaposvár, a tamtejsza receptura nie uwzględniała użycia sproszkowanej papryki. Warzywa natomiast podsmażał na wytopionym z bekonu tłuszczu. Wszystko przygotowane zostało w jednym naczyniu, a więc prosto i wygodnie.

Przepis: Leczo Roberta Makłowicza

Sycące danie z papryki w wykonaniu ulubionego kucharza Polaków.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Węgierska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
458 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 2 ostre papryki
  • 200 g bekonu
  • 4 spore cebule
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBekon potnij na cienkie paseczki. Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pomidory sparz i obierz ze skórki.
  2. Robienie leczoBekon wrzuć do dużego garnka. Podgrzewaj, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj cebulę i zeszklij ją lekko. Teraz wrzuć paprykę i pomidory. Pomidory rozgnieć łyżką. Duś aż pomidory się rozpadną, a papryka zmięknie. Nie rozgotowuj. Dopraw na koniec odrobiną soli.

Jak podawać leczo Roberta Makłowicza?

Robert Makłowicz podawał swoje leczo z kromką białego pieczywa węgierskiego. Inna smaczna opcja to serwowanie leczo z ugotowanym ryżem. Dość często na Węgrzech danie na koniec zagęszcza się jajkami. Jeśli masz na to ochotę, po prostu wbij nabiał do swojej porcji i potrzyma je w niej chwilę. Musi się ściąć, więc leczo powinno być bardzo gorące.

Możliwe wersje leczo

Do leczo warto dodać kiełbasę. W tradycyjnej potrawie często znajdziemy tę paprykową, która na Węgrzech jest rarytasem. Wrzucana jest pod koniec gotowania po uprzednim pokrojeniu w dość cienkie talarki.

Jeśli chcesz, by leczo było nieco lżejsze i zdrowsze, możesz usmażyć paprykę na oleju rzepakowym. Tłuszcz nie zdominuje smaku, a jednocześnie, jeśli pominiesz kiełbasę, danie będzie odpowiednie dla wegetarian.

W innych regionach Węgier leczo przyrządza się na smalcu i przyprawia suszoną papryką. Dodawana jest zazwyczaj papryka słodka. Możesz też pokusić się o zastosowanie papryki wędzonej – doda potrawie przyjemnego dymnego aromatu. Wrzuć czosnek, a lekko zaostrzysz węgierskie danie. Wiele oryginalnych przepisów na leczo uwzględnia ten dodatek.

Źródło: YouTube/Przepisy Makłowicza
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...