Polacy dodają to do leczo, a psuje smak dania. Zrobiłam leczo z przepisu Roberta Makłowicza i wyszło pyszne
Leczo w wielu polskich domach przygotowuje się z dodatkiem cukinii. To warzywo, które latem jest tanie i łatwo dostępne. Jednak zdaniem Roberta Makłowicza kompletnie też nie pasuje do leczo. Znany kucharz już jakiś czas temu zaprezentował przepis na to tradycyjne węgierskie danie, podkreślając, że nie ma w nim miejsca na nic innego jak paprykę, pomidory, cebulę i mięsiwa. Jego jednogarnkowa receptura jest banalna, więc warto się skusić.
Jak Robert Makłowicz zrobił leczo?
Kucharz przede wszystkim wybrał dobrej jakości paprykę. Postawił na czerwoną i żółtą oraz zieloną ostrą. Wykorzystał też cebule i dojrzałe w słońcu pomidory. Kucharz przyrządzał danie według przepisu pochodzącego z okolic miejscowości Kaposvár, a tamtejsza receptura nie uwzględniała użycia sproszkowanej papryki. Warzywa natomiast podsmażał na wytopionym z bekonu tłuszczu. Wszystko przygotowane zostało w jednym naczyniu, a więc prosto i wygodnie.
Przepis: Leczo Roberta Makłowicza
Sycące danie z papryki w wykonaniu ulubionego kucharza Polaków.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Węgierska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 458 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg pomidorów
- 2 ostre papryki
- 200 g bekonu
- 4 spore cebule
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówBekon potnij na cienkie paseczki. Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pomidory sparz i obierz ze skórki.
- Robienie leczoBekon wrzuć do dużego garnka. Podgrzewaj, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj cebulę i zeszklij ją lekko. Teraz wrzuć paprykę i pomidory. Pomidory rozgnieć łyżką. Duś aż pomidory się rozpadną, a papryka zmięknie. Nie rozgotowuj. Dopraw na koniec odrobiną soli.
Jak podawać leczo Roberta Makłowicza?
Robert Makłowicz podawał swoje leczo z kromką białego pieczywa węgierskiego. Inna smaczna opcja to serwowanie leczo z ugotowanym ryżem. Dość często na Węgrzech danie na koniec zagęszcza się jajkami. Jeśli masz na to ochotę, po prostu wbij nabiał do swojej porcji i potrzyma je w niej chwilę. Musi się ściąć, więc leczo powinno być bardzo gorące.
Możliwe wersje leczo
Do leczo warto dodać kiełbasę. W tradycyjnej potrawie często znajdziemy tę paprykową, która na Węgrzech jest rarytasem. Wrzucana jest pod koniec gotowania po uprzednim pokrojeniu w dość cienkie talarki.
Jeśli chcesz, by leczo było nieco lżejsze i zdrowsze, możesz usmażyć paprykę na oleju rzepakowym. Tłuszcz nie zdominuje smaku, a jednocześnie, jeśli pominiesz kiełbasę, danie będzie odpowiednie dla wegetarian.
W innych regionach Węgier leczo przyrządza się na smalcu i przyprawia suszoną papryką. Dodawana jest zazwyczaj papryka słodka. Możesz też pokusić się o zastosowanie papryki wędzonej – doda potrawie przyjemnego dymnego aromatu. Wrzuć czosnek, a lekko zaostrzysz węgierskie danie. Wiele oryginalnych przepisów na leczo uwzględnia ten dodatek.