To tanie mięso robię w pysznym kremowym sosie. Przepis na proste danie, które rozpływa się w ustach
Wieprzowina to mięso, które jest tanie, a do tego możesz wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów. Doskonale nadaje się nie tylko na pieczeń lub mielone, ale także na gulasz. Często kroję chudą wieprzowinę w kostkę, obsmażam, duszę w niewielkiej ilości bulionu, a następnie podaję z kremowym sosem śmietanowym. Ta potrawa świetnie sprawdzi się jako codzienny i odświętny obiad, który przygotujesz niemal bez wysiłku.
Jak zrobić duszoną wieprzowinę w sosie śmietanowym?
Sekretem tego dania jest odpowiednie przyprawienie mięsa, które nie może być zbyt wyraziste w smaku, bo przytłoczy delikatny smak sosu. Przed smażeniem marynuję mięso w oleju z przyprawami i wstawiam na całą noc do lodówki, ale możesz również marynować mięso 2 godziny lub pominąć ten krok. Jeżeli chcesz pominąć marynowanie mięsa, to dodaj przyprawy na patelnię po podsmażeniu mięsa.
Do przygotowania potrawy możesz użyć chudej szynki lub łopatki, a także polędwicy wieprzowej. Pod przepisem znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym przygotujesz potrawę z użyciem polędwicy i unikniesz często popełnianych podczas przygotowania tego mięsa błędów.
Sos zrobisz na bazie resztek dodanego na patelnię bulionu i słodkiej śmietanki 30 lub 36%. Jeżeli chcesz ograniczyć kaloryczność potrawy, to możesz zastąpić śmietanę kremówkę śmietaną o zawartości tłuszczu 18 lub 12%.
Do dekoracji potrawy używam młodego groszku, który jedynie blanszuję, żeby zachować słodycz i chrupkość. Nie jest to składnik obowiązkowy – możesz do dekoracji potrawy użyć np. natki pietruszki lub cebulki dymki. Ewentualnie wykorzystaj groszek konserwowy odsączony wcześniej z zalewy.
Przepis: Duszona wieprzowina w sosie śmietanowym
Duszoną wieprzowinę w sosie śmietanowym możesz przygotować na jednej patelni, unikając długiego zmywania.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 800 g chudego mięsa wieprzowego
- 500 ml bulionu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 3 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz
Na sos:
- 400 g śmietany kremówki
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- 3/4 szklanki świeżego groszku lub groszku mrożonego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMięso oczyść z błon i opcjonalnie odkrój większe kawałki tłuszczu, a następnie umyj i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Pokrój mięso w poprzek włókien, wykrawając plastry o grubości około 1.5 cm. Każdy plaster mięsa pokrój w kostkę. Do miski wsyp pieprz ziołowy i kminek oraz dodaj pokruszony liść laurowy, rozgniecione nożem ziele angielskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do przypraw 2 łyżki oleju i wymieszaj. W tak przygotowanej marynacie obtocz mięso. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Smażenie mięsaWyjmij zamarynowane mięso i ogrzej je przed smażeniem do temperatury pokojowej, a następnie oprósz niewielką ilością soli i wymieszaj. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju i dodaj mięso razem z olejem oraz przyprawami. Smaż na mocnym ogniu, od czasu do czasu mieszając – kawałki mięsa powinny ładnie się zrumienić.
- Dodanie cebuliCebulę obierz i pokrój w kostkę. Zmniejsz moc palnika, dodaj warzywo na patelnię i smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli.
- Dolanie bulionuZalej podsmażone mięso z cebulą gorącym bulionem. Ustaw małą moc palnika, przykryj patelnię pokrywką i duś do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia mięsa przygotuj groszek do dekoracji potrawy.
- Przygotowanie groszkuZagotuj w garnku około 1 litr wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj odrobinę soli i wsyp świeży lub mrożony groszek. Świeży groszek blanszuj 1-2 minuty; groszek mrożony blanszuj 3-4 minuty lub ugotuj do miękkości. W międzyczasie przygotuj zimną wodę do ostudzenia groszku. Do miski lub garnka z wodą możesz dodać także kilka kostek lodu. Odcedź groszek i przełóż go do zimnej wody, żeby zatrzymać proces gotowania. Po 2-3 minutach przełóż groszek na sitko i odsącz z nadmiaru płynu.
- Dodanie śmietany i przyprawienieGdy mięso będzie miękkie, dodaj na patelnię śmietanę kremówkę i wymieszaj. Możesz zahartować śmietanę przed dodaniem do mięsa niewielką ilością gorącego bulionu z patelni. Gotuj potrawę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Duszoną wieprzowinę w sosie śmietanowym dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jak podawać duszoną wieprzowinę w sosie śmietanowym?
Potrawę serwuj gorącą. Przed podaniem udekoruj danie zielonym groszkiem. Idealne dodatki do duszonej wieprzowiny w sosie śmietanowym to m.in. brązowy lub kolorowy ryż, kasza gryczana, kasza bulgur oraz gotowane lub pieczone ziemniaki.
Jak zrobić polędwicę wieprzową w sosie śmietanowym?
Jeżeli chcesz podać z sosem śmietanowym delikatną polędwicę wieprzową, to oczyść mięso z błon, umyj je i osusz. Pokrój mięso na plastry o grubości około 1,5 cm, delikatnie rozpłaszcz każdy plaster dłonią i zamarynuj zgodnie z powyższymi wskazówkami.
Polędwica wieprzowa nie wymaga długiej obróbki termicznej – wystarczy obsmażyć zamarynowane wcześniej mięso na dużym ogniu po 1-2 minuty z każdej strony, dodać cebulę i po kilku minutach podlać bulionem. Czas duszenia polędwicy wieprzowej to około 20 minut. Nie musisz obawiać się, że polędwica wieprzowa będzie surowa w środku. Jeżeli znacznie przedłużysz czas smażenia i duszenia tego mięsa, to wyjdzie twarde i gumowate. Sos przygotuj zgodnie z powyższymi wskazówkami.
Polędwica wieprzowa w sosie śmietanowym wyśmienicie smakuje z wyszczególnionymi powyżej dodatkami. Możesz również ułożyć miękkie kawałki mięsa na chrupiących grzankach z pszennej bagietki i polać sosem.