To tanie mięso robię w pysznym kremowym sosie. Przepis na proste danie, które rozpływa się w ustach

Dodano:
Wieprzowina w sosie śmietanowym Źródło: Shutterstock / natkinzu
Chcesz przygotować urzekające smakiem i aromatem, rozpływające się w ustach mięso? Duszona wieprzowina w sosie śmietanowym to potrawa, która zachwyci każdego smakosza. Danie przygotujesz z kilku prostych składników. Poznaj przepis.

Wieprzowina to mięso, które jest tanie, a do tego możesz wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów. Doskonale nadaje się nie tylko na pieczeń lub mielone, ale także na gulasz. Często kroję chudą wieprzowinę w kostkę, obsmażam, duszę w niewielkiej ilości bulionu, a następnie podaję z kremowym sosem śmietanowym. Ta potrawa świetnie sprawdzi się jako codzienny i odświętny obiad, który przygotujesz niemal bez wysiłku.

Jak zrobić duszoną wieprzowinę w sosie śmietanowym?

Sekretem tego dania jest odpowiednie przyprawienie mięsa, które nie może być zbyt wyraziste w smaku, bo przytłoczy delikatny smak sosu. Przed smażeniem marynuję mięso w oleju z przyprawami i wstawiam na całą noc do lodówki, ale możesz również marynować mięso 2 godziny lub pominąć ten krok. Jeżeli chcesz pominąć marynowanie mięsa, to dodaj przyprawy na patelnię po podsmażeniu mięsa.

Do przygotowania potrawy możesz użyć chudej szynki lub łopatki, a także polędwicy wieprzowej. Pod przepisem znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym przygotujesz potrawę z użyciem polędwicy i unikniesz często popełnianych podczas przygotowania tego mięsa błędów.

Sos zrobisz na bazie resztek dodanego na patelnię bulionu i słodkiej śmietanki 30 lub 36%. Jeżeli chcesz ograniczyć kaloryczność potrawy, to możesz zastąpić śmietanę kremówkę śmietaną o zawartości tłuszczu 18 lub 12%.

Do dekoracji potrawy używam młodego groszku, który jedynie blanszuję, żeby zachować słodycz i chrupkość. Nie jest to składnik obowiązkowy – możesz do dekoracji potrawy użyć np. natki pietruszki lub cebulki dymki. Ewentualnie wykorzystaj groszek konserwowy odsączony wcześniej z zalewy.

Przepis: Duszona wieprzowina w sosie śmietanowym

Duszoną wieprzowinę w sosie śmietanowym możesz przygotować na jednej patelni, unikając długiego zmywania.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 800 g chudego mięsa wieprzowego
  • 500 ml bulionu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 400 g śmietany kremówki
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • 3/4 szklanki świeżego groszku lub groszku mrożonego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMięso oczyść z błon i opcjonalnie odkrój większe kawałki tłuszczu, a następnie umyj i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Pokrój mięso w poprzek włókien, wykrawając plastry o grubości około 1.5 cm. Każdy plaster mięsa pokrój w kostkę. Do miski wsyp pieprz ziołowy i kminek oraz dodaj pokruszony liść laurowy, rozgniecione nożem ziele angielskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do przypraw 2 łyżki oleju i wymieszaj. W tak przygotowanej marynacie obtocz mięso. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  2. Smażenie mięsaWyjmij zamarynowane mięso i ogrzej je przed smażeniem do temperatury pokojowej, a następnie oprósz niewielką ilością soli i wymieszaj. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju i dodaj mięso razem z olejem oraz przyprawami. Smaż na mocnym ogniu, od czasu do czasu mieszając – kawałki mięsa powinny ładnie się zrumienić.
  3. Dodanie cebuliCebulę obierz i pokrój w kostkę. Zmniejsz moc palnika, dodaj warzywo na patelnię i smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli.
  4. Dolanie bulionuZalej podsmażone mięso z cebulą gorącym bulionem. Ustaw małą moc palnika, przykryj patelnię pokrywką i duś do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia mięsa przygotuj groszek do dekoracji potrawy.
  5. Przygotowanie groszkuZagotuj w garnku około 1 litr wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj odrobinę soli i wsyp świeży lub mrożony groszek. Świeży groszek blanszuj 1-2 minuty; groszek mrożony blanszuj 3-4 minuty lub ugotuj do miękkości. W międzyczasie przygotuj zimną wodę do ostudzenia groszku. Do miski lub garnka z wodą możesz dodać także kilka kostek lodu. Odcedź groszek i przełóż go do zimnej wody, żeby zatrzymać proces gotowania. Po 2-3 minutach przełóż groszek na sitko i odsącz z nadmiaru płynu.
  6. Dodanie śmietany i przyprawienieGdy mięso będzie miękkie, dodaj na patelnię śmietanę kremówkę i wymieszaj. Możesz zahartować śmietanę przed dodaniem do mięsa niewielką ilością gorącego bulionu z patelni. Gotuj potrawę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Duszoną wieprzowinę w sosie śmietanowym dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Jak podawać duszoną wieprzowinę w sosie śmietanowym?

Potrawę serwuj gorącą. Przed podaniem udekoruj danie zielonym groszkiem. Idealne dodatki do duszonej wieprzowiny w sosie śmietanowym to m.in. brązowy lub kolorowy ryż, kasza gryczana, kasza bulgur oraz gotowane lub pieczone ziemniaki.

Jak zrobić polędwicę wieprzową w sosie śmietanowym?

Jeżeli chcesz podać z sosem śmietanowym delikatną polędwicę wieprzową, to oczyść mięso z błon, umyj je i osusz. Pokrój mięso na plastry o grubości około 1,5 cm, delikatnie rozpłaszcz każdy plaster dłonią i zamarynuj zgodnie z powyższymi wskazówkami.

Polędwica wieprzowa nie wymaga długiej obróbki termicznej – wystarczy obsmażyć zamarynowane wcześniej mięso na dużym ogniu po 1-2 minuty z każdej strony, dodać cebulę i po kilku minutach podlać bulionem. Czas duszenia polędwicy wieprzowej to około 20 minut. Nie musisz obawiać się, że polędwica wieprzowa będzie surowa w środku. Jeżeli znacznie przedłużysz czas smażenia i duszenia tego mięsa, to wyjdzie twarde i gumowate. Sos przygotuj zgodnie z powyższymi wskazówkami.

Polędwica wieprzowa w sosie śmietanowym wyśmienicie smakuje z wyszczególnionymi powyżej dodatkami. Możesz również ułożyć miękkie kawałki mięsa na chrupiących grzankach z pszennej bagietki i polać sosem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...