Ten twaróg jest delikatniejszy od innych. Robię go z popularnego i taniego napoju
Klasyczny twaróg robi się z kwaśnego mleka. Ja jednak o wiele bardziej wolę twaróg z popularnego, mlecznego napoju fermentowanego, czyli z maślanki. Odznacza się on delikatnym smakiem, gładką konsystencją i bardzo niską zawartością tłuszczu. Doskonale smakuje zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami, a robi się go bardzo łatwo.
Jakie są zalety twarogu z maślanki?
Twaróg z maślanki wygląda bardzo podobnie, jak ten z kwaśnego mleka. Choć może jest nieco mniej zwarty. Dużo większe różnice występują, jeśli chodzi o smak i wartość odżywczą. Maślanka to produkt uboczny otrzymywany przy produkcji masła ze śmietanki. W czasie ubijania śmietanki, tłuszcz oddziela się od płynu, a tym płynem jest właśnie maślanka. Zawiera ona niewiele tłuszczu i tę samą zaletę ma otrzymywany z niej twaróg. Produkt ten jest więc doskonały dla osób dbających o szczupłą sylwetkę i chcących zredukować tłuszcz w diecie. Twaróg z maślanki jest też bogaty w łatwo przyswajalne białko, a także w witaminę D, witaminy z grupy B, wapń, magnez i fosfor. Jeśli chodzi o smak twarogu z maślanki, jest on łagodniejszy i mniej kwaśny, niż klasycznego twarogu.
Jak zrobić twaróg z maślanki?
Przygotowanie twarogu z maślanki jest bardzo proste. Potrzebujesz do tego tylko maślanki. Oczywiście, jeśli chcesz, możesz też dodać do twarogu trochę soli, przypraw czy ziół.
Przepis: Domowy twaróg z maślanki
Delikatny, chudy twarożek otrzymany z maślanki
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 godz.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 120 w każdej porcji
Składniki
- 2 l maślanki
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Ogrzewanie maślankiMaślankę wlej do garnka, dodaj szczyptę soli i ogrzewaj płyn powoli na małym ogniu, aż będzie miał temperaturę ok. 65 stopni Celsjusza (będzie gorący, ale nie parzący). Nie dopuść do zagotowania się maślanki. Gdy zaczną w niej powstawać grudki, wtedy zestaw ją z ognia i pozostaw do przestygnięcia.
- Odcedzanie twaroguSitko wyłóż lnianą ściereczką i zawieś je np. nad garnkiem. Ogrzaną maślankę przelej na sitko i pozostaw ją na kilka godzin, by z twarogu odsączyła się większość serwatki. Wtedy zawiń twaróg w ściereczkę i odciśnij z niego nadmiar płynu. Twaróg jest gotowy do jedzenia, choć warto go schłodzić.
Twaróg z maślanki – wskazówki
Twaróg z maślanki, ze względu na łagodny smak, doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami. Jednak bez problemu możesz go też wykorzystać do potraw wytrawnych. Dlatego twaróg z maślanki sprawdzi się, jako składnik deserów, naleśników, serników oraz zapiekanek, past kanapkowych czy farszu do pierogów. Dobrze komponuje się z miodem, orzechami i owocami, a także ziołami i czosnkiem. Aby wyszedł, warto przestrzegać tych wskazówek:
- Maślankę na twaróg należy podgrzewać na małym ogniu i nie dopuszczać do zagotowania się masy. To może bowiem zepsuć jego aksamitną strukturę.
- Jeśli chcesz, by twaróg z maślanki był bardziej zwarty, odsącz go na bawełnianej ściereczce, a potem zawiń w ściereczkę, przykryj deską kuchenną i obciąż np. kamieniem.
- Twaróg z maślanki można przechowywać w lodówce kilka dni.