Te lody bez mleka zrobisz w mniej niż 5 minut. Wystarczą zaledwie 3 produkty
Domowe lody owocowe to nie tylko łatwość i szybkość wykonania, ale również gwarancja świeżości i wysokiej jakości składników. W twoim deserze nie będzie sztucznych barwników, aromatów ani konserwantów. Zamiast nich znajdą się tam cenne witaminy i minerały. Latem trzeba spróbować.
Jak zrobić lody bez mleka?
Lody owocowe bez mleka należą do moich ulubionych. Co roku robię je tak samo. Dbam o to, by mieć w zamrażarce pokrojone w plasterki banany. Gdy mam ochotę na lody po prostu biorę świeże owoce jagodowe – najczęściej są to maliny i borówki amerykańskie – i miksuję je z tymi mrożonymi bananami. Mocny blender pomaga mi sprawnie osiągnąć odpowiednią konsystencję deseru. Potem muszę już tylko uzbroić się w cierpliwość, bo mieszanka wymaga schłodzenia. Ale smak domowych lodów wart jest oczekiwania.
Przepis: Lody owocowe bez mleka
Pyszne i proste domowe lody owocowe, które przygotujesz w 5 minut.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 222 w każdej porcji
Składniki
- 4 dojrzałe banany
- 100 g malin
- 100 g borówki amerykańskiej
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówBanany obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Kawałki owocu ułóż na tacy, przykryj folią spożywczą. Włóż do zamrażalnika na 5 godzin. Owoce jagodowe dokładnie umyj.
- Robienie lodów typu sorbetDo pojemnika blendera wrzuć wyjęte z zamrażarki banany oraz pozostałe owoce. Dokładnie zmiksuj i przełóż do szczelnego opakowania z pokrywką. Wstaw do zamrażalnika na kilka godzin, by lody się zestaliły.
Jak podawać domowe lody?
Dobrze zmrożone lody owocowe świetnie smakują z lekko słodkim i chrupiącym wafelkiem do lodów. Możesz też po prostu ułożyć je w miseczkach i udekorować polewą czekoladową. Jeśli nie przeszkadza ci mleko, opcją jest też podanie ich z kleksem bitej śmietany. Bardzo lubię też posypywać lodowy sorbet świeżą miętą. Jej smak dodaje przyjemnego orzeźwienia. Jest ono szczególnie przyjemne w upalne dni.
Jadłam również lody owocowe w ciepłych rożkach zrobionych z ciasta na gofry. To było niesamowite doznanie smakowe. Nie próbowałam jeszcze odtworzyć tego deseru w domu, ale jeśli nie brak ci odwagi, spróbuj.
Inne warianty lodów owocowych
Znajomy, który wyjawił mi ten prosty i pyszny patent na domowe lody bez mleka, używa bardzo różnych owoców do ich wykonania. Bazą zawsze są zmrożone banany. Oprócz nich dodawał już m.in. świeże truskawki, brzoskwinie z puszki czy ananasa z syropu. Możesz więc eksperymentować, aż odkryjesz ulubioną kombinację.
Zrobienie lodów bez mleka z mrożonych owoców też powinno zakończyć się sukcesem. Jeśli tylko nie będą pokryte warstwą lodu z zamrażalnika, wystarczy, że będziesz je nieco dłużej blendować.