Te naleśniki przyciągają do mojej kuchni nawet dzieci sąsiadów. To zasługa pysznego farszu
Naleśniki to jedno z tych dań, które wszyscy uwielbiają. Choć można je nadziać wytrawnym lub słodkim farszem, to te drugie w moim domu cieszą się dużo większym powodzeniem. Dlatego staram się wymyślać coraz to inne ich wersje. I tym sposobem ostatnio przygotowałam słodkie naleśniki, które nie tylko świetnie wyglądają, ale też doskonale smakują. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Pomysły na letni, słodki farsz do naleśników
Choć najbardziej uniwersalnym nadzieniem do słodkich naleśników jest dżem lub konfitura, to latem staram się korzystać ze świeżych owoców. Większe typu brzoskwinie, nektarynki, gruszki czy truskawki kroję w kostkę lub w plasterki, a te mniejsze np. maliny, borówki, poziomki dodaję w całości. Niektóre owoce można też rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem lub nawet zagotować je z cukrem, by powstał szybki dżem. W połączeniu z serkiem homogenizowanym czy bitą śmietaną powstaje wtedy niezwykle smaczny deser lub słodka kolacja.
Jak zrobić naleśniki z serkiem i borówkami?
Najwięcej czasu w przygotowaniu tego prostego deseru czy kolacji zajmuje smażenie naleśników. Można je jednak usmażyć wcześniej, a tuż przed podaniem ewentualnie podgrzać i nadziać.
Przepis: Naleśniki z serkiem i borówkami
Słodkie naleśniki nadziewane serkiem homogenizowanym, dżemem borówkowym i świeżymi borówkami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
Na farsz:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 250 g borówek amerykańskich
- 2-3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników wymieszaj ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, rozrzedź je odrobiną wody lub mleka. Na patelni z nieprzywieralną powłoką usmaż cienkie naleśniki.
- Nadziewanie naleśnikówBorówki opłucz, osącz. Odłóż 4 łyżki do posypania. Pozostałe zblenduj z cukrem. Każdy naleśnik posmaruj serkiem homogenizowanym, polej borówkowym miksem i złóż na cztery. Porcje naleśników posyp świeżymi borówkami.
Wskazówka: Borówki można też podsmażyć z cukrem, a powstanie wtedy pyszny dżem do naleśników.
Czym zastąpić serek w naleśnikach?
Zamiast serka homogenizowanego naleśniki z borówkami można też nadziać doprawionym twarogiem sernikowym czy rozrobionym zwykłym twarogiem. Dobrze też sprawdzi się serek mascarpone wymieszany z jogurtem naturalnym lub nawet sam gęsty jogurt grecki. Doskonałym pomysłem jest też nadzianie tych naleśników bitą śmietaną albo kulkami lodów śmietankowych czy waniliowych.