To ostatni dzwonek, aby zrobić tę leczniczą nalewkę. Potrzebne są zielone orzechy włoskie
Gotowa nalewka z orzechów włoskich ma ciemny, wręcz czarny kolor i lekko gorzki smak. W medycynie naturalnej uznawana jest za specyfik pomocny przy niestrawności, zaleca się ją także pić przed ciężkostrawnym posiłkiem na poprawę trawienia. Orzechówkę robi się z zielonych orzechów włoskich, kiedy są jeszcze na tyle niedojrzałe, że można je pokroić nożem.
WAŻNE: Orzechówka to napój na bazie alkoholu, dlatego nie wolno jej podawać dzieciom, kobietom w ciąży i innym osobom, które z różnych powodów nie mogą pić alkoholu.
Jak zrobić nalewkę z zielonych orzechów włoskich?
Zrobienie nalewki nie jest trudne, jednak na efekty trzeba będzie poczekać niemal rok. To jedna z tych nalewek, które potrzebują dużo czasu na zyskanie odpowiedniego smaku. Najważniejsze to zebrać zielone orzechy włoskie, takie, które mają w środku jasne zalążki orzecha, ale skorupka ukryta pod skórką nie jest jeszcze brązowa i twarda.
Takie orzechy na pierwszym etapie należy pokroić i zalać alkoholem. Ważne, aby do krojenia orzechów ubrać rękawiczki. Orzechy puszczają sok i intensywnie barwią skórę. Do nalewki można dodać przyprawy korzenne (naszym zdaniem warto!), które podkręcą jej smak, ale też wzmocnią działanie poprawiające trawienie. Nalewkę można też zrobić bez dodatkowych przypraw, wówczas wystarczy je w przepisie pominąć. Nalewka szybko robi się bardzo ciemna – to naturalne.
Dopiero po 6 tygodniach należy zlać płyn, a orzechy zasypać cukrem, a następnie wymieszać z wodą. Jeśli lubisz bardzo słodkie nalewki, możesz nawet podwoić ilość cukru. Po połączeniu obu płynów można o nalewce zapomnieć na najbliższe pół roku, a najlepiej na rok.
Przepis: Nalewka z zielonych orzechów włoskich
Tradycyjna orzechówka z dodatkiem korzennych przypraw.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 500 g zielonych orzechów włoskich
- 500 ml spirytusu
- 500 ml wódki
- 250 g cukru
- 250 ml wody
opcjonalnie:
- 1 kawałek kory cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 5 goździków
Sposób przygotowania
- Szykowanie orzechówOrzechy pokrój w plasterki albo w ósemki i wrzuć do słoja. Opcjonalnie dodaj cynamon, anyż i goździki. Zalej wódką oraz spirytusem, zamieszaj, zakręć i odstaw na 6 tygodni.
- Robienie nalewkiZlej nalewkę z orzechów. Same orzechy zasyp cukrem i odstaw na 1-2 dni, aż cukier się rozpuści. Zalej wodą, wymieszaj dobrze i odstaw na kolejne 2-3 dni. Zlej powstały płyn. Wymieszaj go z resztą nalewki i odstaw na minimum pół roku.
Jak działa orzechówka?
Zawarte w orzechach olejki eteryczne oraz garbniki pobudzają trawienie. Tradycyjnie orzechówkę zaleca się dla dorosłych jako aperitif przed obfitym posiłkiem, ale można też pić niewielkie ilości w przypadku problemów z trawieniem.