Przepis na roladki z bakłażana mam od znajomego Gruzina. Farsz do nich jest przepyszny
Bakłażan to warzywo niezbyt popularne w Polsce, a cenione w wielu kuchniach świata. Ja do tej pory zwykle smażyłam panierowane plastry bakłażana i serwowałam niczym kotlety. Jednak jakiś czas temu kolega Gruzin poczęstował mnie pyszną przekąską z bakłażana. Urzekła mnie delikatnością i niezwykłym farszem z orzechów. Już mam na nią przepis, dlatego dzielę się nim z wami.
Jak przygotować bakłażan na roladki?
Gruzińskich roladek z bakłażana nie zapieka się, a jedynie wcześniej poddaje bakłażan obróbce termicznej, by warzywo nie było surowe. Bakłażan kroi się wzdłuż w długie, cienkie plastry, oprósza solą i odstawia na ok. pół godziny. W tym czasie bakłażan nieco zmięknie i straci goryczkę. Wydzielony płyn trzeba usunąć z plastrów bakłażana za pomocą papierowego ręcznika lub spłukać go wodą, a potem osuszyć. Tak przygotowane plastry bakłażana smaży się na patelni z olejem, aż będą rumiane. Można je też posmarować z dwóch stron oliwą i zrumienić na patelni grillowej, na ruszcie grilla lub w opiekaczu do kanapek.
Jak zrobić roladki z bakłażana z orzechowym farszem?
Przygotowanie roladek z bakłażana składa się z trzech głównych etapów. Pierwszy to obsmażenie plastrów bakłażana, drugi – przygotowanie farszu i trzeci – formowanie roladek.
Przepis: Roladki z bakłażana po gruzińsku
Roladki z bakłażana z farszem z orzechów włoskich
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Gruzińska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
- 2 średniej wielkości bakłażany
- sól
- olej do smażenia
Na farsz:
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 1/4 szklanki wody
- sól
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1/2 owocu granatu
Sposób przygotowania
- Krojenie bakłażanówBakłażany umyj, wytrzyj. Pokrój je wzdłuż w cienkie plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Oprósz solą i odstaw na 30 minut, by puściły soki. Po tym czasie je opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
- Smażenie bakłażanówNa patelni rozgrzej olej. Kładź plastry bakłażana i smaż je na średnim ogniu, aż z obu stron będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Przygotowanie farszuOrzechy przebierz, wrzuć do malaksera razem z posiekaną cebulą i czosnkiem oraz mieloną kolendrą i kminkiem. Całość miksuj, aż powstanie w miarę jednolita masa. Dodaj do niej ocet i wodę i zmiksuj na gładką masę. Wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i kolendrą, dopraw do smaku.
- Formowanie roladekNa jednym końcu każdego plastra bakłażana połóż łyżkę farszu. Plasterki zwijaj w ścisłe roladki. Ułóż je na talerzu, posyp ziarnami granatu.
Cenne wskazówki do przepisu na roladki z bakłażana
Roladki z bakłażana nadziewane farszem z orzechów w Gruzji znane są pod nazwą „badrijani nigvzit”. Jest to tradycyjne, gruzińskie danie, które zwykle podaje się na przystawkę. Można je też jeść na przekąskę. A oto kilka wskazówek pomocnych przy przygotowaniu tych roladek:
- Po obsmażeniu plastry bakłażana warto osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
- Orzechy włoskie na farsz należy wcześniej spróbować i przebrać. Niestety dość szybko jełczeją i robią się gorzkie, a to dyskwalifikuje je z użycia.
- Do farszu do roladek można dodać trochę suszonych owoców, np. moreli. Dzięki nim farsz nabierze przyjemnego, słodkawego smaku. By farsz był bardziej aksamitny, można go zmiksować z odrobiną oliwy z oliwek.
- Roladki z bakłażana przed podaniem posypuje się posiekaną kolendrą i natką pietruszki. Nieodzownym dodatkiem są też ziarna granatu. Dodają one potrawie smaku i apetycznego wyglądu.
- Roladki można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce. Przed podaniem warto je jednak ogrzać do temperatury pokojowej. Wtedy lepiej smakują.