Dorzucam do jajecznicy ten dodatek i w 5 minut robię zdrowe i pożywne śniadanie

Dodano:
Jajecznica z awokado Źródło: Shutterstock / Shaiith
Jajecznica na śniadanie to bardzo dobry pomysł. Jest pożywna i robi się ją bardzo szybko. Ja dorzucam do niej jeszcze wyjątkowy składnik, dzięki któremu staje się zdrowsza i bardziej sycąca.

Jajecznica często gości na moim stole. Niezależnie od dnia tygodnia, bo to jedno z najszybszych śniadań, jakie można zjeść na ciepło. Lubię ją też za to, że bardzo łatwo jest odmienić jej smak i zmienić w jeszcze wartościowszy posiłek. W tym celu stosuję różne dodatki, a jednym z najzdrowszych jest awokado.

Wartość odżywcza awokado

Awokado to owoc, któremu ze względu na smak i zastosowanie bliżej jest do warzywa. Jest przy tym jednym z najpożywniejszych i najbardziej sycących owoców. A to dlatego, że zawiera dużo tłuszczów jednonienasyconych. Podnoszą one co prawda kaloryczność tego owocu, bo 100 g dostarcza aż 160 kcal. Niemniej jednak tłuszcze te są bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Przede wszystkim dobrze wpływają na serce, bo obniżają poziom złego cholesterolu, a podnoszą dobry cholesterol.

Awokado jest też bogate w błonnik oraz witaminy z grupy B, witaminę K i E. Stanowi również dobre źródło potasu i miedzi. Z tego powodu dobrze wpływa na trawienie, pomaga utrzymać prawidłową wagę, a także wzmacnia organizm. Warto też pamiętać o tym, że awokado zawiera przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych.

Jak zrobić jajecznicę z awokado?

Jajecznicę z awokado robi się prosto i szybko. Kawałki tego owocu tak naprawdę dodaje się do usmażonych jajek, co doskonale wygląda i smakuje. A trzeba przyznać, że połączenie jajek z awokado jest niezwykle udane.

Przepis: Jajecznica z awokado

Jajecznica posypana kawałkami awokado

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
210

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/4 awokado
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówAwokado obierz, usuń pestkę. Miąższ owocu pokrój w niedużą kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Jajka wybij do miseczki, rozkłóć je z solą i pieprzem.
  2. Smażenie jajekNa patelnię wlej odrobinę wody, zagotuj ją. Wlej na nią rozmieszane jajka i często mieszając, smaż je na mały ogniu, aż się odpowiednio zetną. Jajecznicę posyp awokado i szczypiorkiem.

Jak maksymalnie uzdrowić jajecznicę z awokado?

Ponieważ dodaję awokado do jajecznicy, by była zdrowsza, nie mogę jej „zepsuć” na innym kroku. Chodzi tu głównie o użycie tłuszczu do smażenia. Ja ograniczam go do minimum, bo jajka wylewam na patelnię pokrytą warstewką gotującej się wody. Dzięki temu masa jajeczna nie przywiera do patelni, a potrawa nie zawiera zbędnego tłuszczu. Oczywiście zamiast wody można użyć odrobiny mleka lub oleju.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...